Eski Enerji Bakanı'ndan ağır suçlama

Eski Enerji Bakanı'ndan ağır suçlama

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler: ''Yabancı ülkeler Türkiye'deki gazın pahalı kullanılmasının peşinde. Türkiye'yi sadece transit ülke olarak görmek istiyorlar'' dedi.

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yabancı ülkelerin Türkiye'deki gazın pahalı kullanılmasının peşinde olduklarını savunarak, ''Türkiye sanayide rekabet edemesin diye. Türkiye'yi sadece transit ülke olarak görmek istiyorlar'' dedi.

Güler, ICCI 2012–18. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında ''Geçmişten Geleceğe Türkiye'nin Yakın Çevresiyle Enerji İlişkileri'' konulu MÜSİAD özel oturumunda yaptığı konuşmada, 3 temel hedeflerinin olduğunu, Türkiye'yi enerjide etkin aktör haline getirmek, enerjiyi gündelik hayatta kolay algılanabilir yapmak ve yerli kaynaklar ve yenilebilir enerjiye ağırlık vererek, dışa bağımlılığı azaltmayı ve daha rekabetçi bir yapıyı oluşturmak olduğunu ve bunları büyük ölçüde de sağladıklarını söyledi.

Bakanlığı döneminde bazı temel sorunları çözmek için uğraştıklarını, bunlardan birinin de ÇEAŞ VE KEPEZ olduğunu, 7 vilayette bu sorunu çözmemiş olmaları halinde liberalleşme konusunda bugün hareket edemeyecek durumda olacaklarını anlatan Güler, yaklaşık 240 milyar dolarlık bir davayı kazandıklarını, kazanmamaları halinde 2058 yılına kadar bu reformların olmayacağını anlattı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili önemli adımlar attıklarını, boru hatlarıyla Türkiye'nin stratejik ülke olduğunu ve bunun altını da Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Şahdeniz gibi projelerle doldurduklarını anlatan Güler, Türkmen gazının gelmesinin Türkiye için önemli olduğunu, bunun için Hazar'ın statüsünün netleşmesi gerektiğini söyledi.

Yabancı ülkelerin Türkiye'deki gazın pahalı kullanılmasının peşinde olduklarını da dile getiren Güler, ''Türkiye sanayide rekabet edemesin diye Türkiye'yi sadece transit ülke olarak görmek istiyorlar. Nakliye parası mutlaka maliyette hesaba alınması lazım. Avusturya'daki fiyat bin metreküpü 400 dolar ise 170 dolar kadar taşıma düşüyor. Bunun mutlaka düşülmesi lazım. Eğer bu düşülmezse, biz de eğer o fiyatla daha üç beş dolar altında fiyatla alma hesabı yaparsak sanayicimiz bizim Avrupa ile rekabet edemez. Bu nokta üzerinde bizim çok ciddi durmamız gerekiyor. Türkiye'de rekabetçi bir ortam olursa bizim mutlaka Gürcistan sınırı olarak bu şekilde almamız gerekiyor'' dedi.

Güler, bunun yanında Türkiye'nin kendi gazını bulma noktasındaki çalışmalarını da sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

Hilmi Güler, göreve başladığında Bulgaristan'dan alınan elektriği kestiklerini ve şu anda komşulara elektrik satar hale gelindiğini belirterek, ''Uçaklardan bakıldığında İstanbul'un silueti gözükmüyordu, artık gözüküyor'' dedi.

Rusya başta olmak üzere doğalgaz üreten ülkelerin serbest rekabete geçmek istemediklerini ifade eden Güler, ''Üretici ülkelerin, iyi niyetli tüketici ülkeler üzerindeki tahakkümünün sona ermesi lazım. Güneş ve rüzgar enerjisi pahalı deniliyordu, bedava enerji, güneş enerjisinde bulunuyor. Rüzgar enerjisindeki ön yargıyı verdiğimiz hizmet ile kanıtladık. Almanlar'ın pahalı maliyetlerini bize yedirerek bize satmalarını beklersek fırsatları kaçırırız'' diye konuştu.

-Recai Kutan-

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Recai Kutan da, Türkiye'de enerjinin sosyal ve ekonomik kalkınma için çok önemli olduğunu belirterek, enerji talebinin hızla arttığını kaydetti.

Kutan, Türkiye'de 1970 yılında kişi başına tüketilen elektrik enerjisinin 205 kilovat olduğunu, 2010 yılında ortalama 2 bin 900 kilovata ulaştığını ifade ederek, şu anda Türkiye'de elektrik enerjisi talebi artışının yıllık yaklaşık yüzde 8 civarında olduğunu söyledi.

Türkiye'nin büyük bir kalkınma hamlesi içesinde bulunduğunu anlatan Kutan, şunları aktardı:

''Talepte inanılmayacak ölçekte artış meydana gelecektir. Enerji için gerekli maddeleri büyük ölçüde dışardan ithal ediyoruz. Elektrik enerjisinde yaklaşık yüzde 50 oranında dışa bağımlıyız. Zengin gibi görünen iki kaynağımız var; hidrolik ve linyit. Enerjide, kaynak ve ülke çeşitlendirmesi prensiplerini uygulamamız lazım. Kendi dönemimizde, 'Hiçbir ülkeye yüzde 30'dan daha fazla bağımlı olmayalım' dedik. Değişik hükümetler döneminde uzun vadeli araştırmalar yapıldı. Türkiye öyle dinamizm ve kalkınma hamlesi içerisinde ki yapılan araştırmalar tutmuyordu. Diyelim ki içme ve kullanma suyu tahminleri yapılıyor, sonra bakıyorsunuz ki proje bitiminde bu değişiyor. Bakanlık başta olmak üzere ciddi gayret içinde olunması gerekiyor. Bütün hükümetler döneminde aynı hassasiyet gösterilmiş, ancak darbeler zamanında bazı uygulamalar yapılamadı.''

-''Türkiye enerji üzerinde oynanan oyunların coğrafi olarak tam merkezinde''-

Kutan, enerji sektöründe ''en pahalı enerji, olmayan enerjidir'' sözünün çok kullanıldığını belirterek, ''Özellikle petrol, doğalgaz ve tabii kaynaklar konusunda emperyalist ülkelerin bakışı çok farklı, adalet anlayışından çok uzaklar. Türkiye enerji üzerinde oynanan oyunların coğrafi olarak tam merkezinde bulunuyor'' diye konuştu.

Kutan, doğalgaz fiyatlarında yüzde 400 artış olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu ortam, yeni alternatif enerji kaynakları aramaya sevk edecektir. Güneş ve hidrojen enerjisi gündeme geliyor. 'Petrol tükenmez bir enerji kaynağı değil' deniliyor. Petrolün, 35-40 senelik ömrünün olduğu söyleniyor. Güneş enerjisine dönülmesi lazım. Bu fuarda, bazı iş adamlarının bununla ilgilendiğini gördüm. Güneşin ömrü 5 milyar yıl deniliyor. Bunu en iyi şekilde inşallah kullanırız

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.