Eski müftüden TBMM'de cami tartışması

Eski müftüden TBMM'de cami tartışması

TBMM'de, cami lojmanlarında oturan din görevlilerine açılan ecri misil davalarıyla ilgili önerge ortamı gerdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, cami lojmanlarında oturan din görevlilerine açılan ecri misil davalarıyla ilgili CHP'nin verdiği araştırma önergesi tartışmalara neden oldu. CHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait yerlerde ikamet eden din görevlilerine açılan ecri misil davalarıyla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini içeren grup önerisini TBMM Genel Kurulu'na getirdi.

"DİYANET CAMİLERDEN MİLYONLARCA LİRA KAZANIYOR"

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, cami lojmanlarında ikamet eden din görevlilerine dava açtığını söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın camilerin altındaki iş yerlerinden milyonlarca lira gelir elde ettiğini, minareleri GSM şirketlerine kiraladığını ifade eden Özkes, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de din görevlilerinden para toplamaya çalıştığını savundu. Özkes, "Kiliselerin ve havraların elektrik paraları için gizli emirler gönderen Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerde yaşanan bu sıkıntılara ilgisiz kalmakta, mağdur olan personeli için parmağını dahi kıpırdatmamaktadır" dedi.

HAYRAT VE AKAR AYRIMI

Önerinin aleyhinde konuşan AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idare ettiği gayrimenkullerin "hayrat" ve "akar" diye ikiye ayrıldığına dikkati çekti. Bir vakfın akarı olmazsa hayır şartlarını yerine getiremeyeceğini ve dolayısıyla yaşama imkanı bulamayacağını ifade eden Öz, vakfedenin iradesine uygun davranmanın da şart olduğunu belirtti. Ömer Faruk Öz, Özkes'in iddia ettiği şekilde, 1999-2004 yılları arasında davalar açıldığını ve sayının az olduğunu kaydetti. 

Bu dikkat çeken sempozyumda kasten öldürme suçu psikolojik, sosyolojik ve hukuki boyutlarıyla incelenecek. Program kapsamında ilk olarak Türkiye’de kasten öldürme suçlarının alt yapısını oluşturan sosyolojik sebepler ünlü sosyolog Prof. Dr. Ferhat Kentel tarafından açıklanacak ardından bu suçların işlenmesine zemin hazırlayan ekonomik, politik, dini ve örfi etkenler ve toplumun bu suçlara ve suçlulara bakışı üzerinden kapsamlı bir şekilde işlenecek.Sempozyumun ikinci konuşmasında suçların temelinde yatan psikolojik sebepler Prof. Dr. Gökhan Oral tarafından açıklanacak ve suçluların geçtiği psikolojik süreçler ve suç işlenmeden önceki ve işlendikten sonraki tedavi yöntemleri üzerinden detaylı olarak incelenecek. Son konuşmada da bu sorunun hukuki boyutları Prof. Dr. Mahmut Koca tarafından açıklanacak ve Türk Ceza Adalet Sistemi’nin kesinlik, hızlılık ve şiddetlilik ilkeleri açısından sorgulanması ve bu kapsamda verilen cezaların caydırıcılık kapasitesinin yorumlanması üzerinden istatistiki veriler ışığında ele alınacaktır.

Özellikle Psikoloji, Sosyoloji ve Hukuk öğrencilerine yönelik olan program 8 Mayıs 2013 Çarşamba günü 17.30 – 19.30 saatleri arasında İstanbul Şehir Üniversitesi Batı Kampüsü Sinema Salonu’nda gerçekleşecek ve herkesin katılımına açık olacak. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.