ETA Silahı tamamen bıraktı!

ETA Silahı tamamen bıraktı!

ETA örgütünün bundan böyle silahlı eylemleri bırakıp 'demokratik' yollarla mücadele edeceğini açıkladığı bir video yayınlandı.

BBC, İspanya'nın Bask bölgesinde faaliyet gösteren ayrılıkçı ETA örgütünün bundan böyle silahlı eylemleri bırakıp 'demokratik' yollarla mücadele edeceğini açıkladığı bir video yayımladı.

İspanya'da iktidarda bulunan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) tarafından yapılan ilk değerlendirmelerde, ETA'nın geçmişte ilan ettiği birçok ateşkese uymadığı hatırlatılarak, temkinli olunması gerektiği vurgulandı.

PSOE yetkilileri "İleri bir adım, ancak her zaman temkinli olunmalı" derken, PP'den de "ETA'nın ilan ettiği ateşkesler maalesef hep aynı sonuçlanmıştır ve İspanyol halkı için kötü tecrübeler olmuştur. Biz, ETA'dan ateşkes değil tamamen silah bırakmasını istiyoruz" şeklinde bir açıklama geldi.

BBC, AB terör örgütleri listesinde bulunan ve 2009 temmuz ayından bu yana herhangi bir saldırı düzenlemeyen ETA'nın, bugün gönderilen bir video kasette "silahlı eylemlerde bulunmayacağını" açıkladığını duyurmuştu.

Video kasette, yüzleri kapalı olarak kamera karşısına geçerek yazılı bir metni okuyan biri kadın toplam 3 ETA üyesi, "Basklı siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerine sorumlu hareket etmeleri" çağrısında bulundu.

Belli bir süre belirtilmeyen ateşkesin "halk olarak kararlı adımlar atılması ve sözün halka verilmesini sağlayacak bir demokratikleşme sürecine ulaşılması için" ilan edildiği savunulan ETA açıklamasında, "çatışmaları sona erdirecek gerçek bir çözüm kapısı açılmasında, Bask halkının haklarının tanınması ve garanti altına alınması gerektiği" ileri sürüldü.

ETA'nın siyasi kolu olan ve kapatılan Batasuna partisi ile Bask milliyetçiliğini savunan bazı kesimler, uzun zamandır örgüte ateşkes ilan etmesi yolunda çağrılar yapıyordu.

İlk saldırısını 1960 yılında düzenleyen ve bu zamana kadar toplam 829 kişiyi öldüren ETA, tarihinde 4 kez ateşkes ilan etmişti. En son 2006 mart ayında ateşkes ilan eden ETA, bundan 10 ay sonra Madrid'de Barajas havaalanının otoparkına koyduğu bombayla 2 kişinin ölümüne yol açmış ve 2007 temmuz ayında da resmen ateşkesin bittiğini duyurmuştu.

Etiketler :