ETÖ'nün kullandığı AK Partili kim?

ETÖ'nün kullandığı AK Partili kim?

Levent Ersöz hakim karşısındaki çapraz sorgusunda, kullandıkları siyasilerin içinde AK Partili bir Genel Başkan Yardımcısının da olduğunu söyledi.

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Levent Ersöz hakim karşısındaki çapraz sorgusunda, kullandıkları siyasilerin içinde AK Partili bir Genel Başkan Yardımcısının da olduğunu söyledi. Ersöz'ün bu ifadeleri gözleri AK Parti'ye çevirdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Birleşen Ergenekon davasında tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün çapraz sorgusuna devam edildi.

Savcı Nihat Taşkın Levent Ersöz'ün tutuklu sanıklar arasında bulunan eski asker avukat Levent Göktaş ile yaptığı telefon konuşması ile ilgili soru yöneltince Ersöz'ün yeniden sinirlendiği gözlendi. Ersöz, "Lütfen bana işkence yapmayın. Görüşme yaptığımı iddia ettiğiniz tarihte ben yurt dışındaydım. Ben Levent Göktaş'ı tanımıyorum ki ne zaman konuşmuş olabilirim. Kendisi avukattır o da açıklasın" dedi. Bu arada söz alan Göktaş, Avukatlık görevini yerine getirdiği sırada Levent Ersöz'ün eşi Muzaffer Ersöz'ün kendisiyle irtibata geçtiğini ve avukatlık yapmasını istediğini aktardı. Ayrıca Levent Ersöz'ü de tanımadığını açıkladı.

Savcı Taşkın "Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök sizi Hasan Atilla Uğur çağırarak Cumhuriyet Gazetesinde çıkan haberler ile Balbay'ın yazdıkları hakkında mı konuştu" diye sorunca Ersöz, "Biz birlikte görüştükten sonra ayrı ayrı görüşmemizde oldu. Hilmi Özkök bana astlarına hakim değilsin dedi. Ben de hayır astlarıma hakimim diyerek teşkilat şemamı anlattım. O da adamların gazetecilerle görüşüyor. Adamlarına hakim ol dedi. Görüşmeyi daha sonra harfiyen yazdım. Hasan Atilla Uğur'dan da aynısını yapmasını istedim. Bu yazdıklarımı Kurmay Başkanı ve Jandarma Genel Komutanına verdim. Bundaki amacım TSK'nın Başkumandanıyla görüşmüşüm. Üstlerim arasında bu konu hakkında görüşme olduğu takdirde bu belgenin gösterilmesiydi. Komutanlarıma verdiğim bu belgeden bir surette bende vardı. Görevimden ayrılırken onu imha ettim" dedi.

Savcıların çapraz sorgusunun ardından sanıklar Ersöz'e soru sormaya başladı. İlk soru soran sanık ise Tuncay Özkan oldu. Özkan, "Nuray Başaran ben kurumda görevliyken sizinle görüşmüş anladığım kadarıyla. Hatta benim Mesut Yılmaz ile çete oluşturduğumu söylemiş. O tarihte Yılmaz da kabinede" dedi. Sanık Ersöz, "Evet bizimle geldi konuştu. Sizin hakkınızda ağza alınmayacak kelimeler kullandı. Çete konusunda etraflıca sorular sorunca bize net cevaplar veremedi. Kadının yalan söylediğini anladık." dedi.

Ersöz'ün avukatı Ali Rıza Dizdar, duruşmaya ara verildiği sırada basın mensuplarıyla yaptığı bir görüşme sırasında müvekkili Ersöz'ün sorgusunun video konferans yöntemiyle yapılabilmesi için 15 bin TL para harcadıklarını söyledi. Dizdar "Müvekkilin sorgusu bugün bitmezse yarın bu sistemi çalıştıracak paramız yok" dedi.

Müvekkilinin naip hakim tarafından hastanede ifadesinin alınmasını defalarca dile getirdiğini belirten Dizdar, "Gidip hastanede ifade almadılar. Ersöz'ün hastaneden buraya getirilemeyeceği doktor raporuyla sabit olunca, video konferans yöntemiyle sorgunun yapılmasına karar verildi. Ancak masrafları siz ödeyin dediler. Bizi mecbur kıldılar. ABD'li bir ceza profesörünün dediği gibi 'Adalet, zenginlerin mahkemesinde dağıtılan, fakirlerin cezaevinde çektiği bir mefhumdur' işte biz de bunu yaşıyoruz. Bir an evvel sorgusunun yapılmasını istedik. Ersöz'ün yarın ne olacağı belli değil. Yarın ölürse şaşmam. Biz şu ana kadar birinci oturumdan bu yana toplam 4 oturum için 15 bin TL para verdik. Hatta bize indirim yaptılar yani bu indirimli miktar. Bu paraları avukatlar, Ersöz'ün emekli arkadaşları, aile eşrafı tarafından ödendi. Bu oturum sorgu bitmezse yarın sorgu bu yöntemle yapılamayacak. Adliyenin idari işlerinden arandık ve ek para istediler" dedi.

Mustafa Balbay söz alarak Ersöz ile görüşmesinde gazeteci kimliğinin dışına çıkmadığını, Milliyet yazarı Fikret Bila'nın yazılarının bazı çevreleri rahatsız edebileceğini belirterek kendisine baskı yapılabileceğini Bila'ya iletmesini istediği belirtti. Ancak Balbay bu mesajı Bila ile paylaşmaya gerek görmediğini vurguladı. Ersöz de "Savunmamda haber kaynağınızı açıklamadığınızı söylemiştim. Reklam olsun diye söylemiyorum ama devlet kademelerinde Cumhuriyet Gazetesi'nin nasıl değerlendirildiği açısından söylüyorum. Komutanın Cumhuriyet Gazetesi ile ilgili olarak 'Basın ahlak kurallarına uyan tek gazetedir' diye bir sözü var" diye konuştu. Balbay bu sözleri üzerine "Biz onun cezasını çekiyoruz" dedi.

Tutuklu sanıklardan emekli Albay Hasan Atilla Uğur, çapraz sorgusu yapılan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'e geçmiş olsun dileklerini ileterek bazı soruları olduğunu söyledi. Sanık Uğur, "Sizin görev yaptığınız dönemde Jandarma İstihbaratınca yasadışı bir dinleme yapıldı mı? Böyle bir kabiliyetimiz var mıydı? Bana bu konuda bir talimat verdiniz mi? Dönemin Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök, iddia edildiği gibi bize yasadışı bir dinleme yapıp yapmadığımızı sordu mu?" dedi. Sanık Levent Ersöz bu sorulara "Yasadışı bir dinleme yapmadık. Böyle bir yasadışı dinleme yapmam için emir almadığım gibi sana da böyle bir emir vermedim.

Sanıkların ardından bazı avukatlar, sanık Levent Ersöz'e soru yöneltti. Sanık Hasan Atilla Uğur'un avukatı Celal Ülgen'in "Görevinizi yerine getirdiğiniz için mi buradasınız?" şeklindeki sorusu dikkat çekti. Savcılar ile hakimleri, yönlendirme ya da amaçlı sorular sormakla suçlayan avukatların böylesi bir soru sorması karşısında mahkeme başkanının da bir uyarısı olmadı. Sanık Ersöz bu soruya "Kesinlikle evet" cevabını verdi.

Sanık Levent Ersöz, en son kendi avukatı Ali Rıza Dizdar'ın sorularını cevapladı. Avukat Dizdar, "Parlamentoda bulunan siyasi parti üyesi parlamenterlerden kullandığınız kimseler varmıydı?" diye sordu. Sanık Ersöz bu soruya, "Kullanmak demeyelim, çünkü kırıcı olabilir. İstifade ettiğimiz, görüşülen parlamenterler vardı. Hem de bir iki grup içinde değil." diye cevap verdi.

"İSTİFADE ETTİĞİMİZ" AK PARTİLİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VARDI


Ersöz, avukatı Dizdar'ın, "Peki Adalet ve Kalkınma Partisi içinde bu kişilerden var mıydı?" şeklindeki sorusuna da "Vardır. Hem de Genel Başkan yardımcısı olan bir parlamenterdi." şeklinde karşılık verdi. Sanık Ensöz, bu istihbarat kaynağı olan Genel Başkan Yardımcısı tarafından kendisine devletin en üst kademelerinden bir makam önerildiğini ancak kabul etmediğini belirterek, "Zaten kabul etseydim şimdi burada olmazdım." diye konuştu.

Avukat Dizdar'ın sorusu üzerine Jandarma Genel Komutanlığı'nda personelin okuyacağı gazetelerin çeşitleri konusunda bir kısıtlama yapmadıklarını belirterek, "Her gazete alınır ve tek tek kontrol edilerek gerek görülenler hakkında suç duyurusunda bulunulurdu." dedi.

Avukatı Dizdar'ın peşi sıra sorularına sanık Ersöz, deneyilmi bir istihbaratçı olarak yargılandıkları davada darbenin D'sinin bulunmadığını, dava dosyasında darbe temellerinin bulunmadığını, sivil bir darbe olduğunu, hedefin de kendileri olduğunu söyledi. Ersöz, darbe düşüncesinin bile kanunsuzluk olduğunu belirten Ersöz, "Türkiye'de dikte ettirilmeye çalışılan bir senaryo vardır. Bunun arkasında da ABD ile AB vardır." iddiasında bulundu.

Avukat Dizdar'ın sorularını tamamlamasının ardından duruşma 13 Ağustos 2010 tarihine ertelendi.

CİHAN

Etiketler :