Evlerini halatla ağaçlara bağladılar

Evlerini halatla ağaçlara bağladılar

Rize'nin Çayeli ilçesi Madenli beldesi sakinleri, bakır madeninde yapılan patlatmalar sonucu evlerinin hasar gördüğünü belirterek, tepki amacıyla hasar gören evlerini halatlarla ağaçlara bağladılar.

Beldede 1992 yılında faaliyete geçen ve en büyük yabancı sermayelerden biri olan Çayeli Bakır İşletmeleri, madende yapılan patlamalarla belde insanının tepkisini çekiyor. Madenin üstünde yaşayan Maden Köyü halkı, madende gerçekleştirilen patlamalar sonucu evlerinin ve tarım arazilerinin büyük çapta hasara uğradığını ifade etti.

Konuyu başbakanlık, cumhurbaşkanlığına ve yargıya taşımalarına rağmen bir sonuç almadıklarını ifade eden köy halkı, tepkilerine karşılık bulamayınca, köyün girişine, "Halatla bağlanan hasarlı evlere gider, 400 metre" diye tabela astılar. Köylüler, daha sonra köy içerisinde dev pankartlar asarak mağduriyetlerini göstermeye çalışıyor.

PATLAMALAR SEBEBİYLE TARLALARDA DEV ÇUKURLAR OLUŞUYOR

Köy sakinlerinden İshak Narlı, mağduriyetlerini tüm yetkililere bildirmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını söyledi. Narlı, "Patlamalar sonucu evlerimiz zarar gördüğü için oturamıyoruz. Konuyu başbakanımıza ve cumhurbaşkanımıza da ilettik. Ama hala bir sonuç alamadık Geçen günlerde tarlada oluşan bir çukura düştüm. Elim kırıldı. Davacı olacağım." dedi.

Bir başka köy sakini Ahmet Sarıoğlu ise "Biz güven içerisinde yaşamak istiyoruz. Halen geç kalınmış sayılmaz. Bizleri, evlerimiz yıkılıp altında kalmadan arayın. Yarın çok geç olabilir. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz." diye konuştu.

Çayeli Bakır İşletmeleri'nin üzerinde bulunan Maden Köy'deki 80 hanede 570 kişi yaşıyor. Köyde bulunan evlerin yaklaşık 40 tanesinde çatlak ve kısmi çökme bulunuyor.

Etiketler :