EXPO 2020 kazananı belli oldu!!

EXPO 2020 kazananı belli oldu!!

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan ve aday şehirlerden biri olan İzmir'in ikinci turda elendiği EXPO 2020 için yapılan oylamada Dubai birinci oldu.

EXPO 2020'ye ev sahipliği yapacak kentin belirlenmesi için Fransa'nın başkenti Paris'teki OECD binasında oylama yapıldı.

İlk tur oylamasında Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai 77, Rusya'dan Ekaterinburg 39, İzmir ise 33 oy alarak turu geçti.

İzmir, Dubai ve Ekaterinburg ikinci turda yarıştı. İkinci tur oylamasında 36 oy alan İzmir elendi. İzmir'in elenmesi şehirde üzüntüyle karşılandı.

İzmirli iş adamları oylamayı Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) meclis toplantısında kurulan dev ekrandan takip etti.

 
 
BEKLENTİYE GİRENLER ÜZÜLDÜ
 
İlk turda Brezilya'nın aday şehri Sao Paulo 'nun elenmesiyle heyecanlanan İzmirliler, İzmir'in yarıştan nasıl birinci çıkacağına dair yorumlarını birbirleriyle paylaştı. İkinci turdan ikinci şehir olunması halinde İzmir'in EXPO'yu kazanacağını ifade eden işadamları, ikinci tur sonucunu heyecanla bekledi.
 
İkinci turda İzmir'in 36 oy ile elenmesi oylamayı izleyenleri üzdü.
 
 
EKATERİNBURG'Ü DESTEKLEYECEĞİZ
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EXPO 2020 oylamasının son turunda Rusya'nın Ekaterinburg kentini destekleyeceklerini bildirdi.
 
 
VE KAZANAN BELLİ OLDU:

 

EXPO 2020'nin hangi kentte düzenleneceğini belirlemek üzere toplanan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Dubai 116 oy alarak EXPO'ya ev sahipliği yapmaya hak kazandı.
 
Fransa'nın başkenti Paris'teki OECD binasında yapılan BIE üyesi 167 ülke delegesinin katıldığı oylamada İzmir'in 36 oy alarak ikinci turda elenmesiyle Rusya'nın Ekaterinburg şehri ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrison tura kaldı.
 
Son tur oylamasında Dubai 116 oy alarak ipi göğüsledi, Ekaterinburg ise 47 oy alarak ikinci oldu. Bir oy da kullanılmadı.
 
Bu arada oylamaları izleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin ikinci turda elenmesinin ardından, son tura önde giren Dubai delegasyonunu tebrik etti.
 
TÜRKİYE'DEN ÇIKARMA 
 
Tarihi oylama için Türkiye'den Fransa'ya adeta çıkarma yapıldı.
 
İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Paris'te bulunuyor.
 
RESEPSİYON VERİLDİ 
 
Oylama öncesinde İzmir Uluslararası Sergiler Bürosu, delegelere resepsiyon verdi. Çok sayıda bakanın da katıldığı resepsiyonda, bakanlar konuklarla tek tek ilgilendi.
 
Delegelerin oylarını İzmir lehine kullanmaları için son kulislerin yapıldığı gecede, konuklara Ege bölgesinin ünlü tarım ürünleri üzüm ve incir ikram edildi.
 
Türk kahvesinin de tadına bakan konuklar, klasik müzik eşliğinde unutulmaz bir gece yaşadı.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, EXPO için son dönemde büyük mesafe kaydedildiği söyledi. 
 
Çelik, "Biz de bundan sonrasında EXPO'ya ev sahipliği yaparak her dinden, her ırktan ve her kültürden insana fayda sağlayacak bir hizmette bulunmak istiyoruz. Çünkü inanıyoruz ki dünyadaki her ülke elindeki imkanlar ölçüsünde insanlığın ortak faydası için elinden geleni yapmalıdır" şeklinde konuştu.
 
Resepsiyon sanatçı Sertap Erener'in konseriyle sona erdi



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.