Ezidiler asker eşliğinde Türkiye'ye giriş yaptı

Ezidiler asker eşliğinde Türkiye'ye giriş yaptı

IŞİD saldırısı sonucu Sincar (Şengal) bölgesinden kaçan Ezidiler, yüzünü Türkiye'ye çevirdi.

Suriye'nin Rojava ile Irak Kürdistan bölgesine sığınan binlerce aile Avrupa'ya gitmek için akın akın Türkiye'ye geliyor. Dün bin 300 kişi, Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboski köyü üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı. Sınırda önlem alan asker, bir süre ailelerin geçişini engelledi ancak daha sonra yolu açtı.

Suriye'nin Rojava bölgesi ile Kürdistan bölgesinin Dohuk ve zaho kentlerinde toplanan ve büyük bölümü kurulan çdır kentlerde yaşayan Ezidiler, Türkiye'ye geçmek için Zaho-Uludere sınırında toplanıyor. Zaho'nun Keşan köyüne uluşan, aralarında kadın ve çcukların da bulunduğu yüzlerce aile haftanın belirli günlerinde dağlık yolu takip ederek Uludere'nin Roboski ve Yekmal bölgesinden Türkiye'ye giriş yapıyor.

Dün yola çıkan ve sayıları bin 300 olarak açıklanan Ezidi ailelerin önü Roboski'nin Şirit yaylasında kesildi. Bir süre geçişleri engellenen aileler, askeri yetkililerle temasa geçilmesi üzerine geçişlerine izin verildi.

Dağlık bölgede aç ve susuz kalan aileler, araçlarla roboski köyüne taşındı. Sayıları bin 300 civarında olduğu bildirilen, çoğunluğu bebek, çocuk ve kadınlardan oluşan ailelerin önce karınları doyuruldu ardından bölgede il ve ilçe belediyelerinin araçları ile toplanma merkezlerine taşındı. Gelen grupların kalabalık olması halinde taşıma işlemi Tırlarla yapılıyor.

Bir aydan beri Türkiye'ye ulaşan Ezidi ailelerin sayısının 15 ila 18 bin olduğu bildirildi. Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şanlıurfa'da barındırılan Ezidi ailelerin büyük bölümü Avrupa ülkelerine gitmek istiyor. Doğup büyüdükleri yerleşim yerlerine, bundan böyl güvenli olmayacağı gerekçesiyle geri dönmek istemeyen aileler, Avrupa ülkelerinden sığınma talebinde bulundu.

*

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.