Şehit pilotlar düştükten sonra yaşıyor muydu

Şehit pilotlar düştükten sonra yaşıyor muydu

Adli Tıp Kurumu uzmanları, Suriye’nin düşürdüğü uçakta şehit olan pilotların otopsi raporlarında önemli bulgulara ulaştı. Raporlar uçağın düşüş nedenini aydınlatabilecek bilgilerin de kapısını araladı.

SURİYE tarafından hava sınırı ihlali yapıldığı gerekçesi ile 22 Haziran’da vurulduğu açıklanan RF-4 Türk jetine ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’nın ‘Suriye tarafından düşürülen’ söyleminin ‘Suriye resmi makamlarınca düşürüldüğü iddia edilen uçak’ olarak değiştirilmesi ve uçağın düşürülmesine ilişkin yapılan incelemede füze ile uçaksavar izine rastlanılmaması, kafaları karıştırdı. Uçağın Akdeniz’deki enkaz incelemesi sürerken, düşürülme nedeninin, cesetleri 4 Temmuz’da bulunan iki şehit pilota yapılan Adli Tıp incelemesinde büyük oranda tespit edildiği öğrenildi. Adli Tıp Kurumu kaynaklarına göre, şehit pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un  aynı gün Malatya’da 17.30’da başlayıp 6 saatten fazla süren otopsisinde uçağın düşüş nedenini aydınlatacak bulgular elde edildi. Bulgular aynı gün raporlanarak Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce ve ekibinin incelemesi için İstanbul’a gönderildi.
 
Doku örnekleri İstanbul’a gönderildi
 
Pilotlardan alınan kan, saç ve doku örnekleri de İstanbul’a gönderilerek burada Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nın gelişmiş laboratuarlarında inceleme altına alındı. Bulgular, İnce’nin de bulunduğu uzman ekip tarafından tetkik edildi. İnceleme sonucunda  pilotların ölüm nedenleri detaylı olarak raporlandı. Yapılan incelemenin, pilotların sağ olduğu izlenimini yaratan botları ile kasklarının nasıl çıktığı sorusu ile birlikte anlamlı bir yanıt oluşturacağı ifade edildi.
 
İncelememizi yaptık raporları gönderdik
 
ADLİ Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, bu aşamada kurum olarak bilgi vermelerinin mümkün olmadığını söyledi. Uçağın düşüş nedenine ilişkin Adil Tıp roporunda aydınlatıcı bulgu bulunduğuna ilişkin doğrulama ya da yalanmamasını da yapamayacağını ifade eden İnce, “Kamuoyunda yanlış bir algılama var. ‘Adli Tıp Malatya’da ön inceleme raporu hazırladı’ denildi. Doğru değil. Ön inceleme raporu diye bir şey yoktur. Rapor vardır. Raporu ben değerlendirdim. Pilotlarımıza ilişkin fotoğrafları arkadaşlarımdan istettim. Onları bir adli tıp uzmanı olarak inceledim. Yetkililere raporları gönderdik. Açıklama kararı yetkililerde” dedi.
 
Otopsi raporundan çıkarsama yapılabilir
 
İSTANBUL Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi. Prof. Dr. Nevzat Alkan, bir jetin düşmesi sonucu yaşanan ölümlerde, saldırı ihtimali düşünüldüğünde pilotların vücudunda şarapnel parçası bulunma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Ölüm nedeninin otopside ortaya çıkacağını ifade eden Alkan, “Bir fikir sahibi olunur. Ama cesetler derinde bulunduysa bu basıncın etkisiyle ve soğuk su nedeniyle bazı bozulmalar yaşanabileceği anlamına da gelir.  Uçağı düşüren etken için büyük oranda bir cevap otopside bulunmayamabilse de, ölüm nedenlerinden bir çıkarsama yapma oranı yüksektir” diye konuştu.
 
BÜYÜKELÇİ RICCIARDONE: ABD TÜM BİLGİLERİ TÜRKİYE’YE VERDİ
 
ABD’NİN Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, düşürülen uçağa ilişkin, ellerindeki tüm bilgileri Türkiye’ye ilettiklerini söyleyerek şöyle konuştu: “Müttefikimiz Türkiye silahsız bir uçakta iki pilotunu kaybetmesi bizi üzmüştür.  Amerikan teknik arama imkanları, Türk tarafıyla işbirliği yaptı. Pilotların bulunmasına sevindik. Elimizdeki tüm bilgileri Türk Hükümeti ile paylaştık. Bizdeki bilgilerle Türkiye’nin elindeki veriler çelişmiyor.”
 
Kaynak. STAR

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.