AMB faizi sıfırın altına çekti

AMB faizi sıfırın altına çekti

Faizleri sıfırın altına çeken Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme sinyali vermesiyle piyasalar coştu.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) dün 3 faiz oranını aşağı çekmesinin yanı sıra para musluğunu açmaya yönelik sinyal vermesi piyasaları coşturdu. Borsa İstanbul 80 bini aşarken, dolar kuru ise 2.10’nun altına sarktı.

Negatif mevduat faizine geçiş

ECB dünkü toplantısında politika faizini 10 baz puan indirerek yüzde 0.15’e, marjinal faiz oranlarını 0.75’ten yüzde 0.40’a, mevduat faizini ise eksi yüzde 0.10’a indirdi. Negatif mevduat faizi ile ECB, bankaları nakitlerini Merkez Bankası’na yatırmaya değil, kredi vererek ekonomiye katkı sağlamaya teşvik ediyor. Kararın ardından basına konuşan‘Süper Mario’ lakaplı ECB Başkanı Mario Draghi “Uzun vadeli kredi imkanlarını artırmak için faiz indirim kararı aldık” açıklamasında bulundu. Enflasyonun bir süre daha düşük seyredeceği ve 2015’ten itibaren yükselmeye başlayacağını söyleyen Draghi, enflasyon beklentilerinin hedeflerle uyumlu olduğunu vurguladı ve “Gerekirse parasal genişlemeye daha da hız verebiliriz” dedi.

400 milyon Euro’luk fonlama

Fonlama imkanlarının Eylül 2018’e kadar devam ettirileceği bilgisini veren Draghi “Bankalar toplam kredi hacminin yüzde 7’si kadar yeni fonlama imkanı sahibi olurken fonlama operasyonunun büyüklüğü 400 milyar Euro. Fonlama operasyonları Eylül ve Aralık 2014’te gerçekleştirilecek” dedi.

Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek, enflasyon düşecek

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Türkiye’nin büyüme potansiyeli büyük. Bu yıl ekonomik büyüme yukarı yönlü olarak şaşırtacak” dedi. Londra’da Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen bir panelde konuşan Başçı, Türkiye’de büyüme hızının yüzde 4’e yakın seyrettiğini, enflasyondaki düşüşün haziran ayından itibaren başlayacağını tahmin ettiğini belirtti.

Başçı’nın direnecek durumu kalmadı

DraghI’nin açıklamaları Merkez’in de elini güçlendirdi. Uzmanlar MB Başkanı Başçı’nın bir sonraki toplantıda 50-100 baz puanlık faiz indirimine gidebileceğini belirtiyor. Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı “Beklentinin ötesindeki açıklamalar ile bankaların yüzde 4’lük yükselişi paralelinde BİST günü yüzde 1.81 artışla 79.803 puandan kapadı. Haziranda BİST’in 76 bin-82 bin arasında dalgalanmasını öngörüyorum” dedi. Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan ise kararın kura olumlu yansıdığını ama önümüzdeki günlerde faiz indirimi ile dolar kurunun 2.15-2.17’lede yükselebileceğini söyledi.

 

STAR

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.