Faruk Loğoğlu’ndan Arakan CIKISI

Faruk Loğoğlu’ndan Arakan CIKISI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu’nun Burma-Arakan’daki şiddete olaylarına ilişkin KAYGILARINI dile getirdi

Cumhuriyet Halk Partisi, Burma’nın en yoksul bölgelerinden birisi olan Arakan’daki Budistler ve Rohingyalı Müslümanlar arasında Haziran ayının ilk haftasından beri yaşanan şiddet olaylarını dikkat ve endişeyle izlemektedir. Burma Hükümeti, Arakan bölgesinde yaşayan ve dünyada en fazla ayrımcılığa uğrayan azınlıklar olarak kabul edilen Rohingyalı Müslümanlar ile Budistler arasındaki çatışmaları durduracak ve ülkedeki farklı etnik ve dinsel gruplar arasında hakça bir uzlaşı sağlayacak adımları ivedilikle atmalıdır. Ülkeyi yıllardır yöneten askeri rejim son dönemde attığı reform adımlarını Arakan bölgesine de yansıtmalıdır. Burma Hükümeti, ülkedeki güvenlik güçlerinin etnik ve dinsel azınlıklara karşı tarafsız davranmasını sağlamalı ve keyfi müdahalelere izin vermemelidir.

Burma ve Bangladeş arasında uzun süredir anlaşmazlık konusu olan bu konuda iki ülke makamları tarafından insani mülahazalara öncelik verilerek uluslar arası toplumun da yardım ve katkılarıyla işbirliği yapılması ve mağdurların yaşam koşullarının iyileştirilmesi önem taşımaktadır.   

Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, bütün uluslararası aktörler, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü’nün açıklama ve raporlarını da dikkate alarak, uluslararası hukuk temelinde, Burma Hükümetine ülkenin tümündeki şiddet ve ayrımcılığı durdurması için baskı yapmalıdır.    

Dil, din, ırk, renk, cinsiyet farkı gözetmeden ilkesel olarak şiddetin karşısında olan ve dünyadaki bütün şiddet olaylarını ve katliamları kınayan Cumhuriyet Halk Partisi, başta Rohingyalı Müslümanlar olmak üzere Burma’daki bütün şiddet mağdurlarının acılarını paylaşmaktadır.

CHP, Arakan’daki olaylara ilişkin olarak, BM’nin Burma’daki insan hakları ihlallerini araştırması için görevlendirdiği özel raportör Tomas Ojea Quintana’nın çalışmalarını yakından izleyecek ve bu konuda duyarlı olan halkımızın doğru bilgilendirilmesi için faaliyetlerini sürdürecektir. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.