Fast Food Yemenin Zararları

Fast Food Yemenin Zararları

Amerika'dan bütün dünyaya hızla yayılan fast food yeme alışkanlığı, ülkemizde de özellikle çocuklar ve gençler olmak üzere hemen herkes tarafından hatırı sayılır ölçüde tercih edilmekte.

 

 Şehirleşmenin artması, kadınların çalışma hayatına daha fazla dahil olması, zamandan tasarruf sağlaması gibi nedenlerle tercih edilen fast food, teknolojinin gelişmesiyle de daha kolay ulaşılır oldu. Çalışan annelerin günün yorgunluğu üstüne yemek ve bulaşık ile uğraşmak istememesi, okuldan gelen çocukların ise yemeğin pişme süresini beklemekten kaçınmaları fast food'un iyice alışılmış bir yeme şekli olmasına sebep oluyor.

Çorbalarından ana yemeğine, tatlısından böreklerine kadar çok çeşitlilik gösteren ve yemek yemeği özel bir havaya büründüren Türk mutfağı karşısında fast food günden güne yükseliyor. Halbuki sadece ülkemizi değil, bütün dünyayı başta obezite olmak üzere, vitamin eksikliğinden kansere, şeker hastalığından, kalp rahatsızlıklarına kadar birçok hastalıkla tehdit edilen fast food besinler, alıştığımız ve sık kullandığımız değil, nadiren tercih ettiğimiz gıdalar olmalı.

Günümüzde çoğu insanın fazla kilolarının sebeplerinin başında artık fast food gıdalar gelmekte. Genelde hayvansal ve doymuş yağ içeren bu gıdalar pek çok açıdan sağlığımızı tehdit etmekte. Fast food'un kolay ulaşılır, ucuz ve hızlı olması onu her ne kadar cazip kılsa da yarattığı tehlikeler göz önünde bulundurulmalıdır.. Özellikle "çocuk menüsü" adı altında satışı sunulan ürünleri, çocuklar için yemek yemenin ötesinde eğlence unsuru olarak da algılandığı için dikkat edilmelidir.

Fast food beslenme tarzı, zararlı yiyecek kullanımı ile birlikte asitli ve kafeinli içeceklerin kullanımını artırıyor. Böylece yanlış pişirme, sağlıksız kızartma gibi yöntemlerle pişirilen yemeklerin getirdiği tehlikelere, bu içeceklerin verdiği huzursuzluk, uykusuzluk, sinirlilik gibi durumlar da ekleniyor.

Fast food dediğimiz "ayaküstü beslenme"de ayrıca çeşitli tatlandırıcı ve renklendiricilerin de fazla kullanılması uzun vadede kanser riskini artırmakta. Çocukları bekleyen bir diğer önemli tehlike de kalsiyum eksikliğine sebep olması. Kalsiyum emilimi azalan kemiklerde ise yaş ilerledikçe kemik erimesi ortaya çıkıyor. Çocukların tükettiği kalsiyum içerikli besinler kemiklerinin sağlıklı gelişmesini sağlar. Bu nedenle çocuklar, vücutlarına yeterli kalsiyum sağlayan yiyecekler tüketmelidirler. Bu şekilde kalsiyum depolayarak kemiklerine güçlendirebilirler. Dolayısıyla hem kendileri, hem de çocukları için özellikle anne babaların fast food konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.