Fatih Altaylı: Bu mu manipülatif anketler!

Fatih Altaylı: Bu mu manipülatif anketler!

Gazetesinin yayınladıkları son ankette manipülasyon yaptığını iddia eden ses kaydı için 'montaj' diyen Habertürk gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, son olarak "Büyük ihtimalle o günlerde başkalarının elinde de anket sonuçları var. Çıkıp göstersinler." dedi.

Fatih Altaylı, dünkü yazısında internete düşen bir ses kaydıyla Konsensus'un anket sonuçlarında AK Parti lehine kaydırma yaptığı iddialarına yer vermişti. Bugün de "Büyük ihtimalle o günlerde başkalarının elinde de anket sonuçları var. Çıkıp göstersinler." diyerek 2009'dan bu yana Habertürk-Konsensus işbirliğiyle yapılan tüm anketlerinin sonuçlarını yazısına taşıdı.

ALTAYLI'NIN BUGÜNKÜ YAZISININ O KISMI

PİSLİĞİ temizlemek iğrenç bir iştir. Yapışmadığını ve yakışmadığını bilirsin ama yine de temizlerken eline bulaşır. Hele etrafta kubur fareleri varsa, ciyak ciyak bağırırlar pislik görmenin hevesiyle. Çok şükür 30 yılı aşan gazeteciliğimde, ne verilemeyecek hesabım oldu, ne de meslek adına utanç verecek bir eylemim. Gün geldi, kendime yakışmayacak bir tavırla karşılaştım, herkesin "Orda olmak için can attığı" yeri terk ettim, gittim. Gün geldi, her şeyimi aldılar, sıfırdan yenisini kurmak için yola baş koydum. Her şeyle baş edebilirim.

İftira ve karalamayla baş etmek ise en zoru, insanın elini kirletenidir. İnternete verilen bir "konuşma kaydı" ile leke sürmek istediler. Üç ayrı konuşmadan alınan parçalarla, bütün anlamı değişmiş yepyeni bir konuşma yaratarak 5 yıldır yaptığımız anketlerde "manipülasyon" yaptığımız intibaını uyandırmaya çalıştılar. Oysa rakamlar ortada.

Neymiş, bana verilen "talimatla" anket sonuçlarını manipüle etmişim, MHP'nin oylarını azaltıp BDP'nin oylarını fazla göstermişim. Ses kaydı montajlanınca, benim böyle bir şeyi kabul ettiğim algısı yaratılmaya çalışılıyor. Oysa anket kabak gibi görünüyor. MHP'nin oyu üç ay içinde yüzde 25 civarında bir artış göstererek 12.8'den 15.3'e çıkmış. Aynı sürede BDP'nin oyu yüzde 6.4'ten yine yüzde 25 civarında bir düşüşle 5'e düşmüş. Montaj bantta söylenilenlere inanırsan biz MHP'den 3.5 puan alıp BDP'ye eklemişiz. Soruyorum size BDP'nin oyu 1.5 oldu da, biz mi bunu 5 yaptık? Mümkün mü?

Aynı günlerde Metropoll araştırma şirketi de bir anket yayınlamış. O ankette de BDP'nin oyu kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 4.8 çıkıyor. Ne manipülasyonu, hani, nerede, kim yapmış? Büyük ihtimalle o günlerde başkalarının elinde de anket sonuçları var. Çıkıp göstersinler. Bugün buraya 2009 seçimlerinden bu yana Habertürk'ün Konsensus işbirliğiyle yaptığı tüm anketlerin sonuçlarını koyuyorum. Bakın, Konsensus'un bizim yayınladığımız tahminleri neymiş, seçim sonuçları ne olmuş? Aradaki farklar kıl kadar. Standart sapma oranından bile düşük farklar var, hatta pek çok anketimiz yüzde 99 doğru sonuç vermiş. Bu mu manipülatif anketler!

ensonhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.