İşte Gülen'in tazminat davalarının masrafları!

İşte Gülen'in tazminat davalarının masrafları!

Gülenciler, Başbakan Erdoğan'a tam 245 dava açtı. Sadece tek ceketi olduğunu söyleyen Fethullah Gülen ve grubunun açtıkları davaların masrafı 400 bin TL. İlk davalar "Gülen grubuna üyeliğini kanıtla" diyerek reddedildi.

17 Aralık'ta darbe girişiminin ardından "Haşhaşi, virüs, şer odağı" gibi ifadeler ve "Bunların dershanelerinden çocuklarınızı alın" çağrısında bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Gülenciler tam 245 dava açtı. Davaların bazıları bizzat Fethullah Gülen tarafından açılırken, ilk davalarda red ve takipsizlik kararları çıktı. Açılan davalarda tazminat gerekçesi olarak Başbakan Erdoğan'ın sözlerinin Gülen grubunun üyelerini ve Fethullah Gülen'i seven, ona gönül bağı ile bağlananları hedef alması gösterildi. Paralel Yapı'ya söylenen "Haşhaşi, sülük, virüs, şer odağı, örgüt, paralel devlet" gibi sözlerin, her ne kadar soyut ve tüzel kişiliği olmayan birliktelik de olsa zincirin her bir halkasını teşkil eden tüm şahıslara yönelik olduğu iddia edildi. Savcılar ise ilk dosyalarda Erdoğan'ın konuşmalarında davacıların adının geçmediği, sözü edilen yapıya hukuken ve yasal olarak bağlılığını gösteren üyelik veya benzeri dayanağının olması gerektiği, bu yönde herhangi bir bilgi veya belge ibraz etmemeleri nedeniyle, dava ehliyetleri bulunmadığı yönünde karar verdi. Reddedilen ve takipsizlik kararı verilen diğer dosyaların gerekçelerinde de davacının adının geçmediği, davacının söz edilen yapının mensubu olduğu iddiasıyla bir hak talebinde bulunabilmesi için üyelik benzeri bir hukuk talebinin olması gerektiği vurgulandı.

Her ret 1500 TL

Dava açılma masrafları dışında ret kararı verilen her dosyada, davalı tarafına bin 500 TL avukat masrafı ödeme kararı veriliyor. Tüm dosyalarda ret kararı çıkarsa, şimdiye kadar açılan davalarda Gülencilerin masrafı 400 bin TL'yi bulacak. Bu rakam sadece Erdoğan'a açılan davalarla sınırlı. Fethullan Gülen'in ve üyelerinin bakan, milletvekili bürokratlar ve de gazetecilere açtığı davalar göz önünde bulundurulduğunda bu rakamın, avukat masrafı ödeme cezasıyla birlikte 1 milyon TL'yi aşmasının beklendiği kaydedildi.

En çok dava gazetecilere

Gülencilerin çok gazetecilere dava açtı. İçinde "Paralel" kelimesi geçen her habere Fethullah Gülen bizzat "Hakaret" ve "Halkı kin ve düşmanlığa sevk" davası açıyor. Gülenciler davalar için İstanbul'da özel bir büro kurdu. Davaları otomatiğe bağlayan Gülen grubunun avukatları Başbakan Erdoğan'ın mitinglerde yaptığı konuşmaların haberlerine bile dava açıyor. Erdoğan'ın Şanlıurfa mitinginde söylediği "Barıştan rahatsızlar" sözlerini sayfalarına taşıyan gazeteler ve haberlerde imzası bulunan muhabirlerden "Halkı kin ve düşmanlığa sevk" talebiyle davacı oldundu.

'Bu kadar harç parası nereden?'

Başbakan Erdoğan, 22 Nisan'da yaptığı TBMM Grup Toplantısı konuşmasında "Sadece 2 ceketim var" diyen Fethullah Gülen'e yüklenmiş "Bak tek ceketle yola çıktı şu anda binlerce dava açıyor. Ya bunun sen zaten sadece harç ücretini nereden buluyorsun? Tek ceketin vardı, herhalde şimdi ceketsiz kalmış vaziyette. Dava üstüne davalar açıyor, tazminat davaları, herhalde buralardan ciddi bir rakam toparlayacak, bu rakamlarla da herhalde inşaatın kalan kısımlarını tamamlayacaklardır; böyle bir durum var" demişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.