'Fetih 1453'te büyük hata!

'Fetih 1453'te büyük hata!

Tarihçi-yazar Erhan Afyoncu dün gösterime giren "Fetih 1453" filmindeki hataları bir bir sıraladı.

Büyük bir merakla beklenen Fetih 1453 filmi dün gösterime girdi. Daha vizyona girmeden biletlerin tükendiği filmle ilgili olumlu olumsuz eleştiriler de gelmeye başladı. Kimi seyirciler filmi çok beğendiğini söylerken Bugün gazetesi yazarı Erhan Afyoncu filmdeki hatalara dikkat çekti...

Bugün Gazetesi yazarı Erhan Afyoncu, 'Fetih 1453' filmini yazdı...

Fetih 1453 filmi büyük tanıtımlarla vizyona girdi.Oldukça kaliteli animasyonlar yapılmış, ancak bu kadar emek ve paraya rağmen fetih süreci ile ilgili çok basit bilgi hataları var. Bunlar kurgu diye de açıklanacak hatalar değil. Çünkü kurgu olacak bir durumyok. Bilinen bilgiler filmde niçin yanlış ele alınmış anlayamadım. İşin ilginç tarafı bu hatalar filmin danışmanı Prof.Dr. Feridun Emecen’in İstanbul fethiyle ilgili araştırmalarına da ters.Demek ki yapımcılar danışmanlarının çalışmalarına pek itibar etmemişler

Filmdeki en büyük hata kuşatma sürecindeki olayların kronolojik sırasının alt üst edilmesi. Kuşatmanın 15. gününde 20Nisan’da cereyan eden ve İstanbul’un fethindeki en önemli hadiselerden olan üç geminin kuşatmayı yararak İstanbul’a girmesi filmde kuşatmanın 40. gününde 15Mayıs’ta gösteriliyor. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Olayın doğrusu şudur: 20Nisan’da İstanbul’a yiyecek ve yardımgetiren 3 Ceneviz gemisi ve bir Bizans nakliye gemisi şehrin önlerinde göründü.Osmanlı donanması dört gemiyi Yenikapı önlerinde karşıladı. Şiddetli lodostamanevra yapamayan kürekliOsmanlı gemilerini kolayca yaran yüksek bordolu Ceneviz gemileriHaliç’e girdi. Bu başarısızlıkOsmanlı ordusunda büyük birmoral bozukluğuna sebep oldu.Kuşatmanın kaldırılmasıyla ilgili fikirler daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Akşemseddin, gönderdiği birmektubunda padişahı açık bir şekilde “hükmünü yürütmekten âciz” olmakla suçlayarak derhal gereken tedbirlerin alınmasını istedi. Eyüb Sultan’ınmezarı kuşatma sırasında bulunuyor diye gösteriliyor. Dönemin kaynaklarında kuşatma sırasında Hz. Eyüb’ünmezarının bulunduğuna dair hiçbir bilgi yoktur. Tarihçi İbnKemal, Eyüb Sultan’ınmezarının fetihten sonraki yıllarda bulunduğunu açıkça anlatır.

AKŞEMSEDDİN HEP VARDI

Fetihte önemli bir rol oynayan Akşemseddin, ancak filmin sonlarında ortaya çıkıyor. Hâlbuki Akşemseddin, kuşatmaya ilk günlerden itibaren katılmış ve kuşatmanın en sıkıntılı zamanlarında gerek padişahın gerekse ordunun manevî gücünün yükseltilmesine yardımcı olmuştur.

Filmde kuşatmanın başlangıcında Bizans İmparatoru ile II.Mehmed surların önünde konuşuyor gösterilmiş. Böyle bir konuşma olmamıştır.

Ceneviz dükasının önündekimasada Venedik’in simgesi kanatlı SanMarko arslanı bulunuyor. Venedik’le Ceneviz iki büyük rakiptir. Birbirlerinin simgesini kullanmazlar.

Bizans İmparatoru’nun cesedi Fatih İstanbul’a girerken bulunmuş gibi gösteriliyor. Bu doğru değildir. İmparatorun cesedi fetihten sonra Fatih’in araştırmaları sonucu bulunmuştur.

Kuşatma sırasında Fatih, İstanbul’un kapılarının ve yerleşimyerlerinin Türkçe isimleriyle askerlerini yerleştiriyor. Ayvansaray gibi. Fetihten önce bu Türkçe veya Türkçeleşmiş isimler kullanılmıyordu.

Şehrin savunmasında büyük rol oynayan Cenevizli Guistiniani surlarda Ulubatlı Hasan tarafından öldürülmüş gösteriliyor. Cenevizli komutan son hücum sırasında kılıçla değil arkebüzle yaralanmış, ancak İstanbul’da değil, yaralı olarak şehirden kurtulup Sakız’a vardıktan sonra ölmüştür.

Bana göre filmin en büyük eksiği, fetihten sonra Ayasofya’ya giden Fatih’in buradaki Bizanslılar’a bir konuşma yaptıktan sonra filmin bitirilmesi. Hâlbuki filmAyasofya’da ezan okunduktan sonra Fatih’in secdeye vardığı anla bitirilseydi çok anlamlı ve daha etkileyici olurdu.

Bugün 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum