FETÖ'cü EDOK komutanlarının davası yarın başlıyor

FETÖ'cü EDOK komutanlarının davası yarın başlıyor

15 Temmuz'da EDOK Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral İyidil'in yargılanmasına yarın başlanıyor.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, aralarında eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil'in de bulunduğu 7 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın yapılacak.

İYİDİL HARİCİNDE YARGILANACAK OLANLAR

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek davada, İyidil'in yanı sıra suç tarihinde KKK EDOK Okullar Komutanı olan eski korgeneral Abdullah Barutcu, EDOK Harekat Eğitim ve Öğretim Başkanı eski tuğgeneral Lütfü İhsan Yanıkoğlu, EDOK Kurmay Başkanı eski tümgeneral Hamza Koçyiğit, EDOK Muharebe Geliştirme Başkanı eski tuğgeneral Mehmet Topçu, EDOK Muhabere Geliştirme Başkanlığı Alınan Dersler Merkezi Faaliyet Gözlem Kısmında Gözlem Subayı eski binbaşı Ersal Duman ve EDOK Eğitim Yöneticisi ve Öğretmen Yetiştirme Okul Komutanlığı Harekat ve İstihbarat Subayı eski albay Süleyman Güven yargılanacak.

Metin İyidil "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", diğer bütün sanıklar ise "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" ile suçlanıyor.

FETÖ'cü EDOK komutanlarının davası yarın başlıyor
KKK EDOK)Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil (solda) KKK EDOK Okullar Komutanı olan eski korgeneral Abdullah Barutcu (sağda)

PARTİGÖÇ'LE GÖRÜŞTÜ

İddianamede, Genelkurmay çatı davası sanıklarından Genelkurmay Başkanlığı Personel Plan Yönetim Daire Başkanı eski tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün kasasında, şüpheli İyidil'in FETÖ/PDY mensubu olduğuna dair belgelerin bulunduğu kaydedildi.

İyidil'in darbe girişiminden önce, FETÖ/PDY mensubu askerlerle darbeye hazırlık konusunda düzenli görüşmeler yaptığı öne sürülen iddianamede, İyidil'in, 15 Temmuz'da, sözde Yurtta Sulh Konseyi üyesi olan ve atama listelerinde imzası bulunan Genelkurmay çatı davası sanıklarından Mehmet Partigöç ile Genelkurmay Karargahı'nda görüştüğü belirtildi.

İddianameye göre İyidil, Isparta Dağ Komando Okulunda eğitim gören Harbiyelilerin Ankara'ya getirilip, darbe kalkışmasında kullanılabilmesi için çaba gösterdi.

FETÖ'cü EDOK komutanlarının davası yarın başlıyor

DEDEBAĞ O ANLARI ANLATTI

İddianamede "müşteki" sıfatıyla alınan ifadesine yer verilen Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı Tümen Disiplin Subayı Binbaşı Barış Dedebağı, o gece polislerle darbeye karşı mücadele ettiğini anlattı.

Dedebağı, sabah saatlerinde, beraberindeki polis ve rütbeli askerlere, "Ben, darbecilerin bulunduğu okul karargahına gidiyorum. Peşimden gelin. Tutuklamaları başlatıyoruz."dediğini, ilk anda 7 kişiyi İlçe Emniyet Müdürlüğüne gönderdiğini, gözaltına alma ve teslim tutanaklarını imzaladığını ifade etti.

Bu gruptakilerin yarbay, binbaşı, üsteğmen ve başçavuş olduğunu bildiren Dedebağı, daha sonra "Elebaşları albaylar ve generaller nerede?" diye sorduğunu, kendisine bu kişilerin 2. Alay bölgesinde olduğunun söylendiğini belirtti.

- "Ben Metin İyidil'i oyalarken çabuk bunları kaçırın' dedim"

FETÖ'cü Metin İyidil'in askerleri teslim etmek istemediği anlar VİDEO

 

METİN İYİDİL DARBECİLERİ VERMEK İSTEMEDİ

Ancak bir kişinin, "Oraya gitme çünkü orada Korgeneral Metin İyidil var. Problem yaşarsınız." dediğini, kendisinin ise "İlk önce Metin İyidil'i anlamaya çalışacağım. Eğer darbeciyse onu da tutuklayacağım ve çatışacağım." dediğini belirten Dedebağı, şöyle devam etti: "Oraya gittiğimde Metin İyidil, Kalaşnikofu hafif 45 derece açıyla bana gösterdi, niyetini belli etti. Ben de kendisine 'Komutanım sakin olun, sakin olun, durumu anlamaya geldim. Tümen komutanım sizin hakkınızda bana iyi şeyler söylemişti. Lakin şu an sizden de şüpheleniyorum, öyle değilseniz hakkınızı helal edin.' dedim. O da bana 'Oğlum ben de bu işlerle uğraşıyorum, salak mısın? Buradan polisi gönder. Polisi niye getirdin? O karargahta aldığın 7 kişiyi de polise verme, indir araçlardan.' dedi. Ben de yanlarına gidip polislere dönerek 'Tamam komutanım, şimdi emrediyorum.' dedim. Polislere de çaktırmadan 'Ben Metin İyidil'i oyalarken çabuk bunları kaçırın.' dedim. Metin İyidil en önde benim geldiğim araçta bulunan kurs tabur komutanı Fatih Çubukçu'yu gördü. Konuşma vesilesiyle onu araçtan indirdiler. Çubukçu'yu alayda tutuklu bulunan general ve diğer albayların yanına götürdüler. Metin İyidil'e 'Bunları sorgulayacağım, tümen komutanımı nereye götürdüklerini öğrenmeye çalışacağım.' dedim. O da bana 'Buyur, sorgulayabilirsin.' dedi. Yalnız bana bu darbecileri polise değil, Merkez Komutanlığına vermemi emretti."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.