Ve Filistin zaferi

Ve Filistin zaferi

Filistin'in, BM'nin Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'na (UNESCO) tam üye olması dolayısıyla Paris'te tören düzenlendi.

UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın da katıldığı törenin sonunda Filistin bayrağı ulusal marş eşliğinde göndere çekildi.

Töreni Paris'te görevli çok sayıda diplomat, basın mensubu ve davetli izledi. Abbas, daha sonra UNESCO binasında basın toplantısı düzenleyecek.

Filistin, 31 Ekim'de düzenlenen oylama sonucunda UNESCO üyeliğine kabul edilmişti. Filistin ile birlikte UNESCO'ya üye ülke sayısı 195'e çıktı.

Filistin'in üyeliğine İsrail ile birlikte tepki gösteren ABD, UNESCO bütçesine katkı payı ödemeyi durduracağını açıklamıştı.
ABD, UNESCO bütçesinin yüzde 22'sini karşılıyor. ABD'nin henüz 2011 yılı katkı payını da ödememiş olması nedeniyle 2012'de
UNESCO bütçesinde 150 milyon dolarlık açık meydana gelmesi bekleniyor.

Abbas: "Bugün bizim için tarihi bir gün"

Filistin Devlet Bakanı Mahmud Abbas, ülkesinin BM'nin Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) tam üyeliğiyle ilgili olarak, "Bugün, Filistin halkı için tarihi bir gün" dedi.

Abbas, Filistin'in üyeliği dolayısıyla Paris'te düzenlenen törenden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, UNESCO üyeliğinin diğer uluslararası örgütlere de tam üyeliğe örnek teşkil etmesini ümit ettiklerini söyledi.

UNESCO binasında yaptığı konuşmada Abbas, "Bugün bayrağımızın BM bünyesinde dalgalandığını görmek heyecan verici. Üyeliğimiz, gurur kaynağı. Medeniyetlerin bir araya geldiği toprak Filistin yeniden doğdu" diye konuştu.

Abbas, "Ablukanın dayattığı zorluklara rağmen mirasımızı her zaman koruduk" ifadesini kullandı.

UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova da örgüt olarak Filistin'e bilim, kültür ve eğitim alnında her türlü desteği verecekleri taahhüdünde bulundu.

"UNESCO üyeliğine hoşgeldiniz" diyen Bokova, İsrail ve Filistin'in barış için ortaya çıkan şansı kaçırmamaları gerektiğini söyledi.

Bokova ve Abbas, üyelik dolayısıyla verilen resepsiyona katılacak.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.