Filistin trajedinin rakamlarını açıkladı

Filistin trajedinin rakamlarını açıkladı

Filistin Merkez İstatistik Bürosu, tarihi Filistin topraklarının yaklaşık yüzde 85'inin Terör devleti İsrail'in kontrolü altında bulunduğunu açıkladı.

Filistin Merkez İstatistik Bürosu, tarihi Filistin topraklarının yaklaşık yüzde 85'inin Terör devleti İsrail'in kontrolü altında bulunduğunu, Yahudi yerleşimcilerin yüzde 40'ının da Doğu Kudüs sınırları içinde yaşadığını belirtti.

İstatistik Bürosunun açıklamasında, 2008 sonu verilerine göre Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin sayısı 500 bin 670 olarak yer aldı. Yahudi yerleşimcilerin çoğunluğunun, yani yüzde 52,3'ünü oluşturan 261 bin 885 yerleşimcinin, Beytüllahim yakınlarındaki Gilo yerleşimi gibi, Kudüs Valiliği sınırları içindeki yerleşimlerde yaşadığı ifade edildi. İsrail'in 1967 yılında işgal edip topraklarına kattığı Doğu Kudüs'te yaşayanların sayısı ise, 198 bin 458 olarak verildi.

Açıklamada, Batı Şeria'da Filistin toprakları üzerinde yaşayan yerleşimcilerin oranının, bu bölgede yaşayanların nüfusunun yüzde 17,2'sine eşit olduğu belirtildi.

İstatistik Merkezi'nin 2008 yılı verilerine dayanarak yaptığı belirlemelere göre, Batı Şeria'daki yerleşimler, yerleşim girişimleri ve askeri üslerin sayısı 440.

-FİLİSTİNLİLERİN EVLERİ YIKILIYOR-

Filistin İstatistik Bürosunun açıklamasında, 2004-2008 yılları arasında Kudüs'te inşaat yapmaları kısıtlanan Filistinlilere, yaklaşık 50 milyon dolar ceza kesildiği bildirildi.

Açıklamada, İsrailli yetkililerin Filistinlilerin kimlik kartlarına el koyma, evlerini yıkma gibi ırkçı politikalarına devam ettiği, aynı zamanda inşaat yapma izinlerini mümkün olan her yolla sınırladığı kaydedildi.

2000 yılından 2010 yılına kadar sadece Doğu Kudüs'te 1010 evin yıkıldığı belirtilen açıklamada, geçen yıl yıkımlarda kayda değer bir artış görüldüğü, 2009'da ev yıkımları sonucu 281'i çocuk, 569 Filistinlinin yerlerinden olduğu kaydedildi.

Açıklamada 2008 yılında yıkılan ev sayısınınsa 89 olduğu belirtildi.

İsrail yetkili kurumlarının, Silvan ve Şuhafat bölgesi dahil 2 bin dolayında eve yıkım emri verdiği hatırlatılan açıklamaya göre, işgal altındaki Filistin topraklarında, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Kudüs'te 1967-2008 döneminde 23 bin 100 konutun yıkıldığı, bu yıkımların 13 bin 400'ünün 2000 ile 2009 Mayıs ayları arasında olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Bu rakama, Aralık 2008'de başlayan son saldırıda Gazze Şeridi'nde tamamen yıkılan 4100 veya kısmen yıkılan 17 bin dolayındaki ev dahil değildir" denildi.

Kudüs'te İsrail hükümetinin sadece yüzde 12'lik bir alanda inşaatlara izin verdiği kaydedilirken, bu küçük alanda bile ev ruhsatlarını alma sürecinin oldukça karmaşık ve pahalı olduğuna dikkat çekildi.

İstatistik Merkezi, BM tahminlerine göre Doğu Kudüs'te halihazırda 60 bin dolayında Filistinlinin evinin yıkım tehdidi altında bulunduğuna da dikkat çekti.

-DUVAR VE GENİŞLEME ÇALIŞMALARI 555 BİN DÖNÜME MAL OLDU-

İsrail'in yerleşimleri genişletmek ve duvar inşaatları için yüzlerce dönüm Filistin toprağına el koyduğu belirtilen açıklamada, Batı Şeria'da inşaatı devam eden duvarlarla Yeşil Hat arasındaki izole bölgenin yaklaşık 555 bin dönüme denk geldiği, bu rakamın Batı Şeria topraklarının yüzde 9,8'ini oluşturduğu kaydedildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde sınır boyunca tampon bölge oluşturduğuna dikkat çekilirken, doğu sınırı boyunca bazı bölgelerde genişliği 1.5 kilometreyi bulan tampon bölgenin dünyanın en yoğun nüfuslu yerleşimi olan bölgede 87 kilometre karelik bir alanı kestiği hatırlatıldı.

Etiketler :