Fransa'daki Jungle kampı savaş kadar kötü

Fransa'daki Jungle kampı savaş kadar kötü

Avrupa’nın utanç merkezi olarak değerlendirilen Fransa'daki Jungle sığınmacı kampında yaşayan sığınmacılar neredeyse savaş şartlarında yaşamaya çalışıyorlar.

Sığınmacılar, daha iyi bir hayat kurabilmek için ailelerini, eşlerini, dostlarını bırakarak binbir umutla geldikleri Fransa'nın Calais kentindeki Jungle (vahşi orman) sığınmacı kampını koşulları nedeniyle terör örgütü Taliban rejiminden bile daha kötü olarak görüyor.

Taliban'dan, Eş-Şebab'tan, IŞİD'ten, Esed zulmünden kaçarak Jungle'a gelen sığınmacılar, şimdi derin bir pişmanlık içinde.

Öyle ki aralarında Taliban'ı Fransız polisine tercih edenler bile var.

Fransa'nın liman kenti Calais'de bulunan kampa 6 ay önce gelen 28 yaşındaki Afganistanlı Abdel, Avrupa hayalinin Jungle'ı gördükten sonra yerle bir olduğunu belirtiyor.

Jungle'da farelerle insanların bir arada yaşamak zorunda kaldığını anlatan Abdel, "Her yerde ama her yerde lağım faresi var. Burası Jungle, burası hayvanlar için. Zaten burada insanın ne işi var." diye soruyor.

"Calais halkı polisten beter"

Abdel, sığınmacıları zorlayan şeyin sadece fiziki şartlar olmadığını da şöyle anlatıyor:

"Her gece karşıya geçmeye çalışan sığınmacılar kampa yara bere içinde dönüyor. Polis acımasızca vuruyor. Sadece polis değil, Calais halkı polisten beter. Sığınmacıları yalnız yakalarlarsa tekme tokat dalıyorlar." 

Kampa henüz birkaç ay önce gelmiş Ahmed de ülkesini Taliban nedeniyle terk etse de kendi tabiriyle burada başka bir Talibanla karşılaştığını şöyle ifade ediyor:

"Afganistan'da Taliban'dan kaçtık. Çünkü öldürüyordu, çünkü acımasızdı. Ama burada başka bir Taliban, Fransız polisiyle karşılaştık. Sadece ismi farklı. Hatta burası, yani Jungle Taliban'dan bile kötü."

Polis sığınmacıların parasını alıyor

23 yaşındaki Nagale ise, polisin telefonunu kırdığını ve parasını çaldığını aktarıyor.

Nagale, Fransa'ya sığınma başvurusunda bulunmak için gittiği göçmenlik ofisinden dönerken yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"Polis çevirdi. Belgelerimi sordu. 'Yok' dedim çünkü henüz göçmenlik ofisi hiçbir belge vermemişti. Ama 'OFII'nin (Fransa göçmenlik ofisi) tahsis ettiği avukatı arayın' dedim. Telefonumu çıkardım. Aldı yere çarptı. 'Cebinde ne var dedi.' Param vardı. Hepsini aldı. Sonra hem copla vurmaya hem de tekmelemeye başladı. Polisti eminim, telsizi üniforması, motoru vardı."

Jungle'da çocuklar ve kadınlar tecavüz mağduru

Yetişkin sığınmacıların bile kendini koruyamadığı Jungle'da 300 kadar ailesiz çocuk yaşıyor. Yaşları 5 ila 15 arasında değişen sığınmacı çocukların kimseleri yok. UNICEF'in son yayımladığı detaylı rapor ise tüyler ürpertici. Raporda, çocukların bir kısmının kampta sistematik olarak tecavüze uğradığı, insan kaçakçıları tarafından zorla kamyonlarda ya da sınırda çalıştırıldığı belirtiliyor.

İngiliz Independent gazetesine konuşan kampta çalışan sağlık görevlileri ise tecavüzün boyutunun korkunç bir noktaya ulaştığına, bazı erkek çocukların acilen ameliyat edilmesi gerektiğine dikkati çekiyor.

İnsan kaçakçılarıyla sığınmacıların bir arada yaşadığı kampta kadınların da durumu içler acısı. Yine aynı UNICEF raporu, kadın sığınmacıların fuhuşa zorlandığını ve karşıya geçirme vaadiyle tecavüze uğradığını ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.