Fransızları Kızdıran Film

Fransızları Kızdıran Film

Cannes film festivalinde gösterilen ve kompetisyondaki filmlerden biri olan, Setif katliamını konu alan film Fransa'yı karıştırdı.

Cannes film festivalinde gösterilen ve kompetisyondaki filmlerden biri olan, 8 mayıs 1945 Setif katliamını konu alan Rachid Bouchareb'in filmi “Hors la Loi" (kanun dışı) Fransa'yı karıştırdı.

İkinci dünya savaşının bitimi olan 8 mayıs 1945 tarihinde yapılan zafer kutlamaları, o tarihte Fransa'nın sömürgesi Cezayir'in bir çok yerinde ve özellikle Setif kentinde müslüman Cezayirlilerin bir soykırıma uğramaları ile sona ermişti. Savaş sonu kutlamalarına Cezayir bayrakları ile katılan tüm Müslüman Cezayirlilerin üzerine Fransız ordusu, polisi ve Fransız sömürgecileri tarafından acımasızca ateş açılmış ve silahsız olan 45 000 sivil Cezayirli, görüldükleri ve yakalandıkları her yerde katledilmişti.

Bu tarihten itibaren Cezayir'in bağımsızlığını ilan ettiği 1962 tarihine kadar sivil Cezayirlilere sistematik bir şekilde katliam gerçekleştiren Fransa, tarihinin bu kara sayfasını görmek istemiyor, Cezayirli ve bazı Fransız tarihçilerin verdikleri rakamlara göre en azından 2 milyon Cezayirli Fransa tarafından soykırımına uğratıldı. Sık sık Fransa ile Cezayir arasında diplomatik krizlere sebep olan Fransa'nın acımasız sömürgeci geçmişi Fransız devlet yetkilileri tarafindan bir türlü kabul edilmiyor.Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yaptığı bir seçim konuşmasında sarf ettiği “Fransa tarihinde soykırım yapmamıştır, Fransa İnsan Haklarını icat eden ülkedir gibi sözler ve Fransa Parlamentosundan geçirilen bir kanun tasarısında Fransa'daki ders kitaplarına konmak istenen "sömürgecilik, sömürge yapılan ülkelere faydalı ve yararlı olmuştur" sözleri iki ülke arasında oldukça derin bir diplomatik kriz yaratmıştı ve ilişkiler kopma noktasına gelmişti. Rachid Bouchareb'in filminin Cannes film festivalindeki vizyonundan önce sinema salonu önünde toplanan “Cezayir savaş gazileriö filmi protesto ederken, UMP partisi Alpes Maritime milletvekili Lionnel Luca , filmi görmediği halde, çekimlerin başlamasıyla birlikte çekimleri durdurabilmek için, “savaş gazi ve malulleri devlet bakanlığıdaö dahil olmak her türlü çareye başvurması dikkatleri çekmişti.1915 olayları konusunda her fırsatta Türkiye'ye ders vermeye çalışan Fransız yetkililer Fransa'nın sömürgeci geçmişi ele alındığında çok rahatsız oluyorlar

Etiketler :