Futbol Turnuvasında Katılımda Din Ayrılığı

Futbol Turnuvasında Katılımda Din Ayrılığı

Gütersloh, “Taye yasak!“ Bu kesin kural ermenilerin futbol turnuva kurallarında yer alıyor. Hangi manaya mı geliyor? Çok basit: „Müslümanlar yasak!“

 Pınar Kibar´ın haberi

Yaklaşık bin kişinin seyretmeye geldiği turnuvanın dördüncü kural noktası bazı ziyaretciler tarafından hayretle karşılandı. Turnuva kurallarına göre kulüpde föderasyonun kanunları geçerlidir. Bunlar iki kural üzere kuruludur: Birincisi: „Hıristiyan olmayan oyuncu oynayamaz (Müslümanlar yasak)!“ Ve ikincisi: „Her takım oyun başı en fazla üç tane ermeni olmayan oyuncuyla sahaya çıkabilir!“

Bahsedilen föderasyon, Ermenilerin Almanya Föderasyonu (FASD). Heidelberg şehrinden turnuva sebebi ile gelen föderasyon başkanı Daniyel Demir, kuruluşunun görevlerini anlatıyor: „Biz  azınlıkta olan ermenilerin kültürel, kanuni, siyasi ve sosyal haklarını savunuyoruz“.  Demir devamla: „1960´lı yıllarında Türkiye´de 200.000 ermeni yaşıyordu, bugün sayıları sadece 22. 000 Türkiye´de hıristiyan olmak çok zor“ diyerek, ermenilere uygulanan baskı ve zulumü hatırlattı.

Sözü geçen „dördüncü kural“  hatırlatılınca çoğu resmi kişilerin dili tutuldu. Çoğu sadece, bu kuralın ulu-orta yerde açıklanmamasını rica edip, irkcılık gibi bir yanlış anlayışa sebep olabileceğinden korktuklarını söylediler. Sonuç olarak bu sadece „ermeniler için olan bir turnuva.“  Fakat sahaya bakıldığında bu resim pek sahici değildi. Takımlarda ermeni asıllı olmayan İspanyol, Hollandalı, Alman ve Avusturyalı oyuncular vardı.

Ermeni Spor Kurulusu´nun (AVS) başkanı Nail Gabriel: “İlk önceleri tüzük, kulüplerde sadece ermeni oyuncuların oynamasına izin veriyordu. Bugün bir sürü alman oyuncu oynuyor, yani bizde bayağı bir ilerleme var” dedi ve daha fazla reform sözü verdi: “Daha da ileri gitmek istiyoruz”. Masis Akgül, ermenilerin Rheda-Wiedenbrück  antrönörü, bu değişmeyi memnuniyetle karşıladı: “Bu turnuvanın niyeti iyi, fakat bazı oyuncuları dışlamak gibi oluyor. Takımımızın yarısı alman oyunculardan oluşuyor. Bütün seson beraber olduğum arkadaşlarımı, sırf dini inançlarından dolayı, red etmek zorunda kaldım.” Bu kendi takımına özel bir durum değil: Turnuva organizatörü olan Aramäer Gütersloh´un takımında geçen ligde oynayan 14 den 7 kişi ermeni asıllı değildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.