Gazi Tıp Fakültesi'nin borcu 160 milyon dolar

Gazi Tıp Fakültesi'nin borcu 160 milyon dolar

Gazi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Benekli hastanenin toplam borcunun 160 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Borç yanlış yatırımdan kaynaklanmış. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Benekli, Ağustos ayının başında göreve gelmesinin ardından hastanenin mali durumunu elektronik posta yoluyla hastane çalışanlarına duyurdu. Benekli, yazısında, hastanenin gerçek borcunun 160 milyon TL olduğunu bildirerek, ciddi bir mali kriz içinde olduklarını belirtti.

Prof. Dr. Benekli, hastane mensuplarına yönelik gönderdiği yazısına, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimliği'ne 6 Ağustos 2012 tarihinde atandığını belirterek başladı.
Göreve geldikten sonraki hafta içinde tespit edilen problemlerin bir kısmı ve çözüm önerilerine ilişkin bilgilendirme yapma ihtiyacı duyduğunu anlatan Benekli, bundan sonra da belli aralıklarla gelişmeler hakkında bilgilendirme mesajları yayınlayacağını duyurdu.

AYLIK 20 MİLYON LİRA

Benekli yazısında, muhasebe kaydına girmiş borç tutarının 99 milyon 671 bin 361 TL olarak bildirildiğini aktardığı yazısında, şu ifadelere yer verdi: ''Ancak, son 10-12 yıla yayılan ve SSK-Emekli Sandığı-BAĞKUR birleşmesi öncesi döneme ait alınması artık mümkün olmadığı öngörülen alacaklar ve hakedişe bağlı olmayan borçlar nedeniyle aslında gerçek borç 160 milyon TL'dir. Mayıs 2012 itibari ile borç ödeme süresi yaklaşık 18 aydır. Mevcut duruma göre her ay tahsil edilmesi gereken tutar 20 milyon 212 bin 765 TL'dir ve bu rakamın tahsil edilmesi mümkün değildir. Hedef borç ödeme süresi 6 ay olursa her ay tahsil edilmesi gereken tutar 29 milyon 687 bin 500 TL'dir.''

YOĞUN BAKIM KURTARIR

Performans sistemi düzenlenmesi ile öğretim üyesi kalite ve memnuniyetinin artırılmasının önemine işaret eden Benekli, personel ıslahının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Prof.Dr. Benekli, diğer çözüm önerilerini ise “altyapı kalitesinin artırılması, e-hastane, inşaatların ıslahı, yeni kaynaklar yaratılması ve denetim’’ başlıklarıyla sıraladı. Prof.Dr. Mustafa Benekli,mali krizden çıkmak amacıyla gelir artırıcı yatırımlara gideceklerini açıkladı.

Prof. Dr. Benekli, daha fazla hasta çekecek, geliri artıracak bölümlere ağırlık vereceklerini kaydetti.Hesapsız harcamaları kısıp, zaruri inşaatları minimum bütçe ile tamamlayacaklarını aktaran Benekli, “Yeni ameliyathaneler, yeni yoğun bakımlar üniteleri yapacağız. Bunların kendi kendini finanse etmesini bekleyeceğiz” diye konuştu.

Bu şartlarda borcu ancak 5 yılda öderiz

Konuyla ilgili olarak konuşan Benekli, son bir yılda hastane borcunun 40 milyon lira arttığını söyledi. Borç krizinin yeterli ölçüde yönetilemediğini ifade eden Benekli, hastanenin birçok bölümünde gereksiz inşaatların yapıldığını vurguladı. Ayrıca Tamgün yasasına bağlı olarak son iki yılda hasta sayısında önemli ölçüde düşüş yaşandığı aktaran Benekli, "Bütün bunlar kötü niyetli yapıldı diyemem ama ortada sorun var. Ayda yaklaşık 20 milyon borç ödemesi yapılması halinde 2 yılda düze çıkabiliriz. Ancak aylık gelirimiz giderler hariç yaklaşık 17 milyon. Dolayısıyla giderleri çıkardıktan sonra her ay 2-3 milyon lira ancak borç ödeyebiliyoruz. Böyle giderse borcumuz 4-5 yılda ödenebilir" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.