"Gazprom akbaba gibi"

"Gazprom akbaba gibi"

Wikileaks'de Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom'un akbabaya benzetilmesi Rus basınında günün konusu oldu.

İddialara göre, ABD'nin Kazakistan Büyükelçisi Richard Hoagland'le görüşen Kazakistan petrol ve doğalgaz şirketi KazMunaiGaz Başkan Yardımcısı Maksat Idenov, Gazprom ve Çin Ulusal Petrol Şirketi tarafından kuşatıldıklarını, iki şirketin de akbabalar gibi davrandıklarını söyledi.

Kazakistan'ın Kaşagan bölgesinde 7 milyar varil petrol kapasitesi olan yeni bir rezerv bulunmasının ardından geçen konuşmada, iki şirketin de bölgede ihale alabilmek için mücadele ettiklerine vurgu yapılıyor. Şu an bölgede İtalyan Eni, Fransız Total, ABD Exxon Mobil, Royal Dutch Shell ve Japon Inpex faaliyet gösteriyor.

"RUSYA GÜNEY OSETYA'DA AYRILIKÇI GRUPLARI DESTEKLEDİ"

Wikileaks'de yer alan bir diğer iddia da Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya'da Ağustos 2008'de patlak veren savaş öncesinde ayrılıkçı gruplara Moskova'nın silah verdiği ile ilgili. ABD Tiflis Büyükelçisi John Teft savaştan bir yıl önce geçtiği raporda, Güney Osetyalıların Rusya'dan silah ve mühimmat aldığını belirtiyor. Büyükelçiye göre gizli amaç, Tiflis'in ayrılıkçı bölgelere aşırı reaksiyon göstererek Gürcistan'ın Euro-Atlantik yöneliminden çıkmasını sağlamak.

Yayınlanan raporlarda ABD eski Başkanı George W. Bush'un da Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi uyardığı ve ayrılıkçı bölgelere herhangi bir operasyon düzenlememesini istediği iddia ediliyor. ABD Moskova Büyükelçisi William Burns, Matt Bryza'ya verdiği bilgide, "Eğer Gürcistan güç kullanırsa ya da çatışmaya girerse, Saakaşvili kendini yalnız bulur. Uluslararası toplum pervasızlığı nedeni ile kendini kınar..." ifadeleri yer aldı.

CİHAN

Etiketler :