İsrail, ateşkes talep etti

İsrail, ateşkes talep etti

Gazzelilerin sert direnişiyle karşılaşan İsrail'in ateşkes talebinde bulunduğu iddia edildi.

Çok sayıda askerini kaybeden ve kamuoyunda zor duruma düşen İsrail ateşkes sağlanması için Hamas'a çağrıda bulundu.

 
TRT muhabiri Mehmet Akif Ersoy, kişisel hesabından attığı tweette İsrail'in ateşkes talebini bildirdi. Buna göre İsrail, "önce ateşkesi sağlayalım, sonra şartları konuşuruz" dediği iddia edildi.
 
'Ateşkes için abluka kalkmalı'
 
Hamas Lideri Halid Meşal, ateşkes için anlaşma sağlanması gerektiğini söyledi ve "Önce abluka bitmeli" dedi.
 
İnsani yardım için kısa süreli ateşkese hazır olduklarını söyleyen Hamas Siyasi Büro Şefi Meşal, kalıcı ateşkes için ise anlaşmayı işaret etti.
 
İkamet ettiği Katar'ın başkenti Doha'da konuşan Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, İnsani yardım için kısa süreli ateşkese hazır olduklarını kalıcı ateşkes için önce ablukanın kaldırılması gerektiğini söyledi.
 
Meşal, "Meşru ateşkes talebimizi Türkiye, Katar, Mısır ve Filistin yönetimlerine sunduk. Taleplerimizin gerçekleştirilmesi konusunda kim başarılı olursa, bu konudaki çabalarını memnuniyetle karşılarız" ifadelerini kullandı.
 
Katar ve Türkiye'nin ateşkes için girişiminden sonra başka girişimler de duymaya başladıklarını kaydeden Meşal, "Bizler kimsenin herhangi bir rol oynamasına itiraz etmiyoruz" dedi.
 
'FÜZELERİN HEDEFİ SİVİLLER DEĞİL'
 
Direnişin füzelerinin ulaştığı yerleşimcilerin sivil olmadığını kaydeden Meşal, onların kendilerinin olmayan topraklar üzerinde ikamet eden ve Filistinli sivilleri öldüren kişiler olduğunu söyledi.
 
SİLAHSIZLANMA İÇİN İKİ ŞART
 
Meşal, "Kimse direnişi silahsızlandıramaz. Silahsızlanma için iki şart var. Bunlar, işgal ile yerleşim birimleri inşasının durması ve İsrail'in silahsızlanması. Direniş, uyumadığını, yalnızca tünel ticaretiyle meşgul olmadığını bilakis gece gündüz çalışarak halkına hizmet için mücadeleye hazır olduğunu gösterdi" şeklinde konuştu.
 
GEÇİCİ ATEŞKESE EVET
 
Meşal, direnişin taleplerini engellemeye çalışan girişimleri kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, yalnızca Gazze halkına yardım sağlayacak geçici insani yardımları ulaştırmak amacıyla ilan edilecek ateşkesi kabul edeceklerini söyledi.
 
"Direnişin füzelerinin ulaştığı yerleşimciler sivil değildir, kendilerinin olmayan topraklar üzerinde ikamet eden, Filistinli sivilleri öldüren kişilerdir" diyen Meşal, "Arapların sahip olduğu sınır kapılarının açılması, yardım kafileleri ve sağlık ekiplerinin Gazze'ye ulaşmalarına izin verilmesi çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.
 
Meşal ayrıca ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye ve Katar Dışişleri Bakanlarını arayarak bu ülkelerden Hamas ile ateşkes için görüşmelerini istediğini kaydetti.
 
 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.