Balyozcu Paşalar İçin Karar Verildi?

Balyozcu Paşalar İçin Karar Verildi?

Genelkurmay Başkanvekili Necdet Özel'in talebi üzerine Başbakan Erdoğan, terfisi gelen tutuklu general ve amirallerin 'bir kereye mahsus' bir yıl daha görevde kalmalarına izin verdi.

Birçok ilkin yaşandığı Yüksek Askeri Şura toplantısı sona erdi. Şura kararları bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulacak ve kararlar saat 11.00'de kamuoyuna açıklanacak. Başbakan Erdoğan'ın YAŞ'ın başkanı olduğunu ortaya koyan 'masanın başındaki tek adam' fotoğrafı ile hafızalara kazınan toplantılarda, en çok tartışılan konu tutuklu general ve amirallerin durumu oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminde bulundukları için tutuklu yargılanan generallerle çalışmama isteğini YAŞ toplantısında bir kez daha dile getirdi. Genelkurmay Başkanlığı görevine yeni getirilen Orgeneral Necdet Özel, ise konuda Başbakan Erdoğan'a ricada bulundu.

'BU YIL BÖYLE OLSUN'

Komuta kademesindeki bu isimlerin emekli edilmemeleri ve bir yıl daha görevde kalmaları konusunda talepte bulunan Özel, "Bu yıl böyle olsun" diye konuştu. Orgeneral Özel'in TSK ile ilgili kanunda tutuklu olan komutanların terfi döneminde terfi alamaması ve emekli edilememesi yönündeki maddeyi hatırlattığı ve buna uyularak bir yıl daha temdit edilmesinin uygun olacağını belirttiği öğrenildi.

DAVA KARARI BEKLENECEK

Yeni komutan Özel'in bu ricası üzerine YAŞ'ın sivil kanadı da 'bir yıl temdit konusunda' ikna oldu. Başbakan Erdoğan'ın şurada tutuklu komutanlar için 'Bir defaya mahsus olarak komutanların süresinin bir yıl uzatılmasını kabul ediyorum' dediği öğrenildi. Bir yıl içerisinde tutuklu komutanlar hakkında alınacak karar, lehte ya da aleyhte belli olduğunda ona göre hareket edilecek. Ancak 2012 yılı askeri şurasına kadar davada bir karar çıkmaması halinde tutuklu generaller emekli edilecek. Böylece aşağıdan gelen komutanların da önü tıkanmamış olacak. Ayrıca paşa olma sırası bekleyen davalarda tutuklu 58 albay için de beklenmesi, mahkeme kararına göre hareket edilmesi kararlaştırıldı.

AÇIĞA ALMA FORMÜLÜ MASADA

Balyoz, internet andıcı, irticayla mücadele planı gibi davalardan tutuklu bulunan komutanlarla ilgili olarak önümüzdeki günlerde açığa alma formülünün uygulanması bekleniyor. Daha önce üç komutan için bu hakkını kullanan Milli Savunma Bakanlığı'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'nde işleyişi sağlayabilmek için tutuklu bulunan 43 komutan için açığa alma hakkını kullanabileceği belirtiliyor. Böylece açığa alınan komutanlar yerine yapılacak atamalarla TSK'nın işleyişi de sağlanmış olacak.

Komutanlara iftar yemeği

Şuranın kapanışı ise dün akşam Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde yapıldı. Cumhurbaşkanı Gül, şura üyelerine verilen resmi yemek Ramazan ayına rastlaması nedeniyle iftar yemeği şeklinde saat 20.10'da verildi. Gül'e şurada yapılan atamalar yazılı olarak çıkmadan önce sözlü olarak da iletildi. İftarda davetlilere, iftariye tabağı, şehriyeli tavuk çorba, zeytinyağlı mini enginar dolma, yeşil salata, fırın ağzı, Meksika fasulyeli köz patlıcan sotesi ve künefe ikram edildiği öğrenildi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.