Genelkurmay'a tepki yağıyor

Genelkurmay'a tepki yağıyor

Genelkurmay Başkanlığı'nın Heron skandalıyla ilgili açıklamaları terör uzmanlarını da tatmin etmedi. İşte görüşler

USAK Genel Koordinatörü Sedat Laçiner: Haftalar boyunca bekledikten sonra yaptıkları açıklamaya baktığımızda, 'bunu başlattık bunu yaptık' diyorlar. Kamuoyu bu açıklamaları beklemiyordu. Kelime oyunları da yapmaya gerek yok. "30 noktadan izlenmiyordu." diyorlar. 30 noktadan izlenmiyorsa, 9 noktadan mı izleniyordu?Genelkurmayşunu açıklamalıdır: "Bugüne kadar, karakolun basıldığı ve çatışmanın yaşandığı yere yetiştirdiği bir helikopter olmuş mudur? Hangi karakol baskınında helikopter yetişti? Buna örnek verebilir mi? Enteresan bir durum var. Hantepe'de yanlış yapan birisi varsa 3-5 kişidir. Bunların görevden alınması gerekiyor. Genelkurmay bunu yapmak yerine, her baskının ardından zafiyetin olmadığını savunan açıklamalar yapıyor. Suçluları teslim etmek yerine, koruyarak kendi kurumsal yapısına da zarar veriyor. Yapılan açıklamalardan zaten Genelkurmay Heronları göndermeden önce çatışmadan haberdar olduğunu belirtiyor. E madem böyle bir durum var, Heronları gönderirken neden helikopteri göndermedin? Heronların gittiği yere, helikopter gitmez mi? Genelkurmay'ın yaptığı açıklamalar soruları gidermekten çok, soru işaretlerini artırıyor.

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi: İdari tahkikatın bu kadar uzun sürmesi garip. Tahkikatın bir hafta içinde açıklanması gerekirdi. Helikopterlerin müdahale edememesini hava şartlarına bağlıyorlar. Cumhurbaşkanı'nın "Açıklama yapılacak." duyurusunun ardından böyle bir tahkikatın başlatılması da zaten, bu işin zoraki yapıldığını gösteriyor. Zoraki yapılmış bir açıklama sorulara cevap vermiş bir açıklama değildir. O bölgeye helikopterler, başka bir yönden de gidebilirdi. Bir kısım ihmallerin olduğu anlaşılıyor. Bölgeye hem teröristlerin gerisini engelleme safhasında hem de karakola yardım konusunda gecikmeler olmuş. Bunun arkasının muhakkak takip edilmesi gerekir.

İSTİHBARAT NEDEN DİKKATE ALINMADI?

Emekli istihbaratçı Binbaşı Kemal Şahin: Genelkurmay'ın açıklamasından kesinlikle tatmin olmadım. Milli Savunma Bakanı "Görüntüler oraya ait değil." demişti. Şimdi görüntülerin Hantepe'ye ait olduğu kabul edildi. Açıklamada Heronların bölgeye baskından yarım saat sonra yönlendirildiği yer alıyor. Neden hiç yardım ekibi göremiyoruz? Saldırılardan önce bölgede teröristlerin bulunduğuna dair istihbarat bilgileri gelmişti. Neden Heronlar teröristlerin geliş güzergahları üzerinde değil de farklı bir yerde konuşlanıyor? Genelkurmay bu açıklama için neden bir ay bekledi? Bu kadar basit bir açıklamayı daha önce de yapabilirdi.

TSK, görüntüleri doğruluyor

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği İzmir Şube Başkanı Volkan Kaya, Genelkurmay'ın Hantepe saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamanın kendisini tatmin etmediğini söyledi. Kaya, şu ifadeleri kullandı: "En sonunda böyle bir açıklama yaptılar. Ne diyelim! Ama madem böyle bir araştırma yaptılar, niye günlerce kamuoyuna duyurmadılar? İnşallah orada şehit olan arkadaşlarımızın aileleri tatmin olmuştur. Beni bu açıklama çok açık ve net bir şekilde tatmin etmedi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül bana bu görüntüleri hiçbir basın mensubunun elde edemeyeceğini, montaj olduğunu söylemişti. Açıklama ise görüntülerin gerçek olduğunu ortaya çıkardı. Hani kimse bu görüntüleri elde edemezdi? Soruşturmayı hava kapalıydı, sisliydi diyerek yürütüp sonuçlandırmak ne kadar doğru?"

Etiketler :