Gerçeker: Şimdi sıra Yargıda...

Gerçeker: Şimdi sıra Yargıda...

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, 'Yasama görevini yaptı. Şimdi sıra yargıda' diye konuştu...

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay ve Danıştay'a yeni daireler açılmasını öngören tasarının Meclis'ten geçmesini değerlendirdiği açıklamasında, ''Yargıda A'dan Z'ye reform gerektiğini biz de her yerde dile getiriyoruz'' dedi.

Gerçeker, yasamanın görevini yaptığını, şimdi sıranın yargıda olduğunu ifade ederek, "İnşallah bu karar ülkemiz için iyi olur. Yargıya güven daha da artar. Yargı olarak biz görevimizi yapacağız.'' şeklinde konuştu.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yargıda iş yükünün hafifletilmesi için Yargıtay ve Danıştay'da daire sayısını artıran yasa tasarısının dün gece Meclis'ten geçmesi sonrası ilk kez konuştu.
Yargıtay girişinde konuya ilişkin soruları yanıtlayan Gerçeker, bu konuda pek çok kez görüşlerini açıkladıklarını söyledi. Gerçeker, ''Daha önce de görüşlerimizi açıkladık. Hayırlı olsun ne diyelim. Adalet sadece bizim için değil, toplum için de önemli. Adalet ne kadar çabuk işlerse toplumum adalete olan güveni o kadar artar. Biz de bundan sonrasına bakacağız.'' diye konuştu.

''Meclis'ten böyle bir tasarının geçmesi sizde düş kırıklığı oluşturdu mu'' şeklindeki soruya Yargıtay Başkanı, ''Herkesin istediği olmayabilir. Siyaset böyle istedi. (Yeni kurulacak daireler için) Yargıtay üyesi olunması için belli nitelikler aranıyor. Bu nitelikleri taşıyan herkes üye olabilir. Bu nitelikleri taşıyan herkes o göreve layıktır.'' dedi.

''Bu tasarı yargıya, size göre siyasallaşma mı getirir'' sorusuna ise Gerçeker, ''Ben o konulara girmiyorum. Toplum o konuları değerlendirsin. Bundan sonraki uygulamalara göre onu toplum değerlendirir. Yargının siyasetten arınmış olması gerekiyor. Yargı siyasallaşırsa her şey bitmiş anlamına gelir. Anayasa'da onu diğer güçler ayrılığını öngörüyor.'' diye konuştu.

'Yargının çok sorunları olduğunu belirten Gerçeker, ''Yargıtay'ın iş yükünü azaltmakla sorunlar çözülmez. Yargı gazetelerde eleştiriliyor. Arkadaşlarımız fedakarca çalışıyor. Dava sayısı çoğalmış mahkeme ve hakim sayısı yetersiz. Bunu her yerde söylüyoruz. A'dan Z'ye yargı reformu gerektiğini, devletin zirvesinden aşağıya kadar her yerde söylüyoruz. Toplumum yargıya güvenini sarsmamak gerekiyor. Bundan, en çok toplum ve devletin kendisi zarar görür. Sorunlar ne kadar azalırsa biz de o kadar mutlu oluruz.'' açıklamasını yaptı.

Gerçeker, tasarının yasalaşmasının ardından, Yargıtay'a 137 yeni üyenin geleceğini hatırlatarak, ''Bu arkadaşlarımız da belli nitelikleri taşıyan ve görevini layıkıyla yapacak arkadaşlarımız olacaktır. Onlar da adalet için çalışacaklardır.'' diye konuştu.

Gerçeker, şöyle dedi: ''Bölge adliye mahkemelerinin kurulmasını istemiştik. Ancak yasama tarafından daireler kurulması kararlaştırıldı. Yasama görevini yaptı. Şimdi sıra yargıda. İnşallah bu karar ülkemiz için iyi olur. Yargıya güven daha da artar. Yargı olarak biz görevimizi yapacağız.''  (CİHAN)

Etiketler :