Gerilime Başkomutan El Koyacak

Gerilime Başkomutan El Koyacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin iç gündemindeki rahatsızlığa el koyuyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin iç gündemindeki rahatsızlığa el koyuyor. Gül, yeni yıl dolayısıyla Meclis Başkanı, Başbakan ve yargı organları başkanlarını Köşk’te biraraya getireceğini açıkladı. Türkiye’nin içerideki görünümü ile dışarıdaki görünümü arasında makasın açıldığını hatırlatan gazetecilere ise Gül, "Bu üzücü. Türkiye’ye yakışmaz. Eğer bu rahatsızlık büyürse dışarımızdaki görüntümüzü de zedelemeye başlar" dedi.

Resmi bir ziyaret için Kuveyt’te bulunan Cumhurbaşkanı Gül, gezisini değerlendirirken, Türkiye’de tartışılan hassas konulara da değindi ve soruları şöyle yanıtladı:

- Başbakan Yardımcısı Sayın Arınç’ın başına gelen bir olay var...

Dönünce muhakkak ki detaylarını öğreniriz.

- Genelkurmay Başkanı ile haftalık görüşmede mi?

İstihbarat teşkilatından da oradan da (Genelkurmay) Hükümet’ten de... Haftalık görüşmemiz devlet görüşmesi. Başbakan’la da görüşürüz diğer hepsi ile de.. Nedir, tam bilmeden bir şey söylemek doğru değil tabii ki.

DEVLET ZİRVESİ

- Yasama, yürütme, yargı organlarının başkanlarını bir kez daha bir araya getirecek misiniz?

Yeni yıl vesilesi ile onu yapıyoruz. Yine yapacağız tabii.

RAHATSIZLIK GÖRÜNÜMÜ BOZAR

- Türkiye’nin içerideki görüntüsü ile dışarıdaki görüntüsü arasındaki makas açılıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu üzücü. Bu Türkiye’ye yakışmaz. Eğer bu rahatsızlık büyürse bu dışarımızdaki görüntümüzü de zedelemeye başlar. Bir ülke, içeride güçlü ise dışarıda da güçlüdür. Bir ülkenin ekonomisi krizi geçirirken o ülkeni ne Cumhurbaşkanı ne Başbakanı ne de Dışişleri Bakanı dışarıda rahat olamaz. Başı dik temsil edilemez. Şu anda öyle bir şey var demem.

- "Kriz var demem" mi diyorsunuz?

Öyle söylemem doğrusu..

- Peki rahatsızlığı nasıl tanımlıyorsunuz?

Siyaseti temsil edenlerin konuşması önemli. Bununla sadece genel başkanları kastetmiyorum.Yeri gelir sözcüler olabilir. Siyasetçilerin üslubu çok yaralayıcı oluyor. İkincisi Türkiye’nin önemli meseleleri diye altını çiziyorum. Bu, bugünkü hükümet olur, bundan önceki hükümet olur, bundan sonraki hükümetler olabilir. Onların da meselesi olan 3-4 önemli konu var. Saklanamayacak kadar gerçek konulardır. Bu konuların halli ile ilgili herkesin beraber çalışabilmesi, bunları hükümetler üstü meseleler olarak görüp yaklaşması gerekir.

SİYASET ÜSTÜ KONULAR

- Diğer konular neler? Örneğin biri terör...

Çok önceden de çok sonradan da gelen konular. Kıbrıs meselesi Ermeni meselesi... Bunlar, bir hükümetle ilgili değil. Daha önce de daha sonra da bunlar Türkiye’nin büyük meseleleridir. Burada ’Türkiye haksızdır’ anlamı çıkmasın. Önümüzde böyle konular vardır. Bu konulara büyük bir milli dayanışma ile milli meseleler olarak yaklaşmak gerektiğine inanırım.

KURALLAR MAKAMLARA BAKILMADAN UYGULANIR

- Yargı mensupları arasında sanki ayrışma ve çatışma izlenimi veren yaklaşımlar görüyoruz. Bir de yargıda süren davalarda herkesin hesap vermesi konusunda sorun var...

Büyük camia bunlar. Türkiye küçük devlet, küçük nüfuslu ülke değil. Sadece milli eğitim camiamız bir çok devletten büyük. Sadece yargı camiamızı alırsanız Avrupa’daki birkaç devletten büyük. Sadece TSK’nın toplamıyla birçok devletten büyüğüz. Böyle büyük olunca buların içinde uygulamalar ile ilgili problemler, sıkıntılar çıkabiliyor. Burada çok ilkeli olmak gerek. Hukuku devletinde kuralar, ilkeler ne ise makamlara bakılmadan, kurumlara bakılmadan bu uygulanır. Böylece bunlar hallolur. Gazetelere de yansıyor. Bunların hiçbiri ortada kalkmaz. Neticede çok detaylı hukuk kuralları var. Gönül arzu eder ki burada şahsi düşünceler, bireysel görüşler bunlar şeyden tamamen mesleğin gerektirdiği titizliği zedelemesin.

TELEFON DİNLEME YORUMU

- Telefon dinleme iddialarını bakışınız nedir?

Telefon dinleme daha ayrı bir şey. Burada büyük bir karışıklık söz konusu. Biraz üzücü doğrusu. Telefonla ilgili oluşan kanaatte biraz doğru bilgilenmeme var. İki türlü gayet açık. Bugünkü teknolojik gelişme bir çok avantajlar getirdiği gibi dezavantajlar da getiriyor. Nedir bu? Yetkisiz, kanunsuz suç teşkil eden dinlemelerdir. Bunlar suç. Bunlar delil olarak da kullanılamaz mahkemelerde. Herkes birbirini dinliyor (deniliyor)... Bu Türkiye’de varsa başka yerde de vardır. Teknoloji o ülkede de var, bu ülkede de. Bu teknoloji o alanın dükkanlarından satın alınıp geliyor.

- (Dinleme) Biraz paranoya mı?

O kelimeyi kullanmak istemem ama biraz böyle bir hava verildi... İkinci konu... Yetkili organlar mahkeme kararı olmadan dinleme yaparsa bu ayrı bir büyük suç. Zaten işe yaramaz, delil olarak da sayılmaz. Şikayet söz konusu olunca bu hemen tespit edilebilir.

Diğer taraftan da mahkeme kararı ile yapılan dinlemeler kimse bir şey diyemez. Nihayet mahkeme kararı diyoruz. Şimdi bakın Türkiye’de işkence niye artık yok? Çünkü polis eskiden zor kullanarak, itiraf ettirerek suçluyu arardı. Değişen ceza yasalarında artık öyle değil. Artık teknik imkanlar ortaya konup deliller ortaya çıkartılıp zanlının önüne konuyor. Mahkeme kararı ile yapılan hukuka uygun şeyleri suç gibi göstermemek lazım. Onların da sayısı sınırlı.

İSRAİL ZİYARETİ İÇİN ZAMANLAMA ÖNEMLİ

- Kopenhag’da İsrail Devlet Başkanı Peres’le görüşme yaptınız. İsrail ziyareti düşünüyor musunuz?

Davete ilk olarak peki dedim. Ama faydalı olacağı zamanda bunu yapmak gerekir. Onun şartlarının oluşturulması açından. Cumhurbaşkanlarından önce genellikle başka ziyaretler olur ve her şey hazırlanır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :