Gizemli Firavun'un Ölüm Nedeni

Gizemli Firavun'un Ölüm Nedeni

MISIR tarihinin en gizemli firavunlarından Tutankamon'un ölümüyle ilgili sır perdesi aralandı.

Tutankamon'un mumyasından alınan örneklerle yapılan DNA testinin sonuçlarına göre, MÖ 1333'te 10 yaşındayken tahta çıkan ve sadece 9 yıl ülkeyi yönetebilen firavunun doğuştan yarık dudaklı ve yumru ayaklı olduğu, sıtmanın azdırdığı kırık bacağının komplikasyonlarından öldüğü belirtildi. Tutankamon'un mumyasıyla 15 akrabasının mumyaları üzerinde yapılan ve iki yıl süren DNA analiziyle bilgisayarlı tomografi görüntülerinin sonuçları, “The Journal of the American Medical Association” dergisinin bugünkü sayısında yayımlanacak.

Araştırmada, Tutankamon'un soy ağacı da açıklandı. Tutankamon'un babasının büyük ihtimalle firavun Akhenaten, annesinin de Akhenaten'in hâlâ kimliği belirlenemeyen kız kardeşi olduğu belirtiliyor. Tutakamon'un mezarı, içindeki muhteşem hazineyle birlikte 1922'te bulundu. Uzun zamandır çocuk firavun Tutankamon'un neden bu kadar erken öldüğüne dair spekülasyonlar yapılıyordu. Son bilgisayarlı tomografi ve DNA analizleri, zaten doğuştan gelen hastalıklardan mustarip olan firavunun, kırık bacağının yol açtığı komplikasyonlarla birlikte ciddi düzeydeki beyin sıtmasının kurbanı olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar bu arada, sıtma parazitinin DNA'sının da ayrıldığını kaydettiler. Makalede, Tutankamon'un birçok rahatsızlığının bulunduğu, genç olmasına rağmen dayanıksız olduğu ve ancak bastonla yürüyebildiği belirtildi. Tutankamon'un babası gibi yarık dudaklı ve dedesi gibi yumru ayaklı olduğu, kan akışının yeterli olmaması yüzünden sol ayak kemiğinin yavaş yavaş tahrip olmasına yol açan “Kohler” hastalığından da mustarip olduğu kaydedildi. VATAN

Etiketler :