Gizli sırlarımız İsrail’in elinde

Gizli sırlarımız İsrail’in elinde

Genelkurmay 2. Başkanı Org. Aslan Güner'in 2007'de İsrail'den alınan cihazlarla 2 bin kişiyi yasa dışı dinlettiği ortaya çıktı.

Gökhan ÖZDAĞ'ın haberi

TSK, iddiayla ilgili soruşturma başlatırken dinlenen isimler öfkeli. Bir askeri yetkilinin iddiası ise başkenti şoke etti: İsrail, bu sistem sayesinde tüm Türkiye'nin telefonlarını dinleyebiliyor.

Türkiye, yeni bir telekulak vakasıyla karşı karşıya. Genelkurmay 2. Başkanı Org. Aslan Güner'in 2007'de 'PKK'lıları dinleyeceğiz' gerekçesiyle İsrail'den aldırdığı cihazla iki bin kişiyi yasadışı olarak dinlettiği ortaya çıktı. Bir askeri yetkili ise başkenti sarsan bir iddia ortaya attı: "GES Komutanlığı tüm GSM firmalarım dinleyebilecek bir sistem siparişi verdi. İsrail bu sistemi bize satmadan önce Türkiye'deki tüm GSM sistemi hakkında bilgi aldı. Türkiye'nin tüm GSM bilgileri İsrail'de ve bizi istediği an dinleyebilir."

HAPİS CEZASI VAR

Taraf Gazetesi'nin haberine göre  Güner, Korgeneral rütbesiyle İstihbarat Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada İsrail'den Genelkurmay Elektronik Sistemleri (GES) Komutanlığı'na dinleme sistemi aldırdı. 3 Temmuz 2005'te yürürlüğe giren Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Kanunu'na göre dinlemeleri sadece MİT, Emniyet ve Jandarma yapabiliyor. Bu üç kurum haricinde dinleme yapanların, fiilin durumuna göre üç yıldan başlayan hapis cezalarıyla cezalandırılması gerekiyor. Yasaya göre GES Komutanlığı'nın dinleme yetkisi yok. Dinleme amaçlı malzeme alması da mümkün değil.

YASAYI DELMEK İÇİN

Korgeneral rütbesiyle 2007'de İstihbarat Başkanlığı görevini yürüten Aslan Güner, bu yasayı delmek için 5 yıl önceki kararı öne sürdü. Savunma Sanayi İcra Kurulu'nun 12 Mart 2002 tarih ve 209 sayılı kararını gerekçe göstererek, Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı'na 23 Şubat 2007 tarihinde bir yazı yazdı. Yazıda "Birinci öncelikli ihtiyaç listesinde yer alan, cep telefonlarının dinlenmesi yeteneğinin GES Komutanlığı'na bir an önce kazandırılması yüksek öneme haizdir" dedi.

Güner, daha önce yapılan bir sözleşme kapsamında, cep telefonu dinleme sisteminin alınabileceğini savundu. Güner'in bahsettiği sözleşme Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile İnta Space Türk firması arasında 5 Eylül 2006 tarihinde imzalanan Haberleşme Uydusu (Thuraya) İzleme Sistemi Tedariki Sözleşmesi'ydi. Buna göre, TSK'ya Thuraya uydu telefonlarını takip etme imkânı kazandırılacaktı. Güner, bu sözleşme kapsamında uydu telefonları dinleme ve kestirme sisteminin Mart 2007'de geçici olarak, Temmuz 2007'de ise nihai olarak GES Komutanlığı'na konuşlandırılacağını belirtirken bu sisteme ek olarak cep telefonu dinleme sisteminin alınmasını istedi.

KİMLER DİNLENDİ?

Orgeneral Aslan Güner'in getirdiği sistemle, kamuoyunun yakından tanıdığı birçok ismin dinlendiği iddia ediliyor. Taraf'ın görüştüğü askerî yetkilinin verdiği isimler şunlar: "Baskın Oran, Doğu Ergil, Fikri Sağlar, Kenan Işık, Ziya Halis, Orhan Miroğlu, Sırrı Sakık, Leyla Zana ve Sebahat Tuncel."

ARABAYA MONTE EDİLDİ

İsrail'den alınan cep telefonlarının da dinlenebileceği sistem 06 AD 6382 plakalı Mercedes Benz arabaya monte edildi.  Bu fotoğrafı Taraf'a veren askerî yetkili çok çarpıcı bir iddia daha ortaya attı: "İsrail bu sistemi bize satmadan önce Türkiye'deki tüm GSM sistemi hakkında bilgi aldı. Türkiye'nin tüm GSM bilgileri İsrail'de ve bizi istediği an dinleyebilir."

DİNLENENLER DAVA AÇACAK

DOĞRU İSE İHANETTİR

Prof. Dr. Doğu Ergil

Vahim bir iddia. İsrail Türkiye’deki iletişim sistemi hakkında ne tür bir cihaz vereceğine ilişkin bilgi almış. O bilgilerle Türkiye’deki herkesi dinleyebilirler. Bunlar doğru ise ihanet etmişlerdir Türkiye’ye. İnsanların bütün özel haberleşmelerini kayıt altına alıp onları 'kendi ideolojik görüşlerine aykırı davrandı' diye kullanmaya çalışmak, hele bunu yasadışı yetkisi olmadan yapmak hem aptallık hem ahlaksızlıktır. Eğer bizim ulusal güvenliğimizi bu kafadaki adamlar sağlayacaksa biz çok güvensiz bir haldeyiz demektir. Kendi haline bıraksak daha güvenli olabilir! Güvenlik güçlerinin bir takım siyasal mülahazalarla üstlerine vazife olmayan işler edinmeleri son derece tehlikeli ve demokratik rejim için sakıncalı. Umarım dinlenen insanlar toplu olarak ve bireysel olarak dava açar, bir daha bunların olması önlenir.

YAZILARIMI OKUSALARDI

Prof. Dr.Baskın Oran


Hiçbir demokratik rejimde bulunmayan bu uygulamayı yapan şahıslar, telefonlarımı dinleyeceklerine köşe yazılarımı okusunlar. Bu sayede hakkımda daha çok istihbarat toplamış olurlar. Ancak okumayı öğrenmeleri gerekir. Köşe yazılarımı okudukları takdirde benim hakkımda daha çok istihbarat alacaklardır. Çünkü bütün düşündüklerimi yazıyorum. Türkiye hızla demokratik standartları yakalama seviyesine doğru ilerliyor. Tabi bunu yapabilmek için şu an ki durumun böyle olmadığının farkına varmaktan geçiyor. İki bin kişinin dinlendiğinin ortaya çıkarmak da farkına varmaktır, ilk adımdır.

HAKKIMI ARAYACAĞIM

Eski Bakan Fikri Sağlar


Türkiye’de hukukun üstünlüğüne inanmayan, yasalara uymama hakkını kendinde gören bir yapı var. Bu yapı yurttaşları istediği gibi takip eden, baskı kuran, korkutan icabında öldüren bir noktayı işaret ediyor. Demokrasiyi, hukuku yok saydığınız anda hak, hukuk ve eşitliği de yok sayıyorsunuz demektir. Bu anlayışı meşru kılıyorsunuz demektir. 27 Nisan muhtırasını veren Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt döneminde olan bu olayı düşünmek gerekir. Türkiye acilen hukuk devleti olmalı, hukukun üstünlüğüne inanan bir yapı oluşturulmalı. Maalesef bunun önü kesilmek isteniyor. Tüm bu yaşananlar bireysel haklarıma yapılmış bir saldırı olarak görüyorum. Hukuki haklarımı kullanacağım.

SANATÇI NİYE DİNLENİR?

Sanatçı Kenan Işık


Şaşırdım desem yalan olur. Türkiye’de son zamanlarda anti-demokratik uygulamalar almış başını gidiyor. Herkes dinleniyor. Cumhurbaşkanlarının ve Başbakanların dinlendiği bir ülkede normal geliyor! Ama ben niye dinlendim ona hayret etmiyor değilim. Ben bir sanatçıyım. Düşündüğüm her şeyi ya sahnede ya gazetelerde ya da beyanatla apaçık söyleyen biriyim. Dışarıya söylemediğim gizli bir gündemim yok. Abesle iştigaldir. Siyasetle sanatı bir arada kullanarak ortaya bir şeyler çıkarmak isteyenler olabilir. Ama sanatçı siyaset ve ideolojinin üstünde duran bir kavramdır. Yani siyasetin üstünde duran bir şeydir. Zaten sanatçı böyle olmalıdır. Bugüne kadarki çabalarım özgürlükten, adaletten ve eşitlikten yana oldu. Bunun dışında illegal bir faaliyetim olmadı.

MUŞ MİLLETVEKİLİSIRRI SAKIK

Hesap soracağım


Korkunun kuşattığı coğrafyada yaşıyoruz. Dinlendiğimizi zaten net olarak biliyoruz. Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a yargıdan pek çok kesime kadar herkesin birbirini dinlediği iktidar savaşında hukukun nasıl katledildiğini görüyoruz. Hükümet derhal bunun sorumlularını açığa çıkarmalıdır. Hukukçu ve partili arkadaşlarımız toplanıp yasal işlemlere başvuracağız. Ancak hesap sorması gereken siyasal iktidardır. Hükümet derhal gereğini yapmalıdır. İnsanlık adına hukuk cinayeti, hukuk katliamı. “

GÜNER: O CİHAZLARI YURTDIŞI DİNLEMELER İÇİN ALDIK

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, terör örgütüne yönelik temin edilen teknik cihazın başka maksatlarla da kullanıldığı iddialarına ilişkin soruşturma açılmasını kendisinin talep ettiğini belirterek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurtiçinde dinleme yapmadığını kaydetti.

Merkez Orduevi'nde düzenlenen 30 Ağustos Resepsiyonu'nda gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Orgeneral Güner, iddialara konu cihazların Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile alındığını, bu komitede başbakan, milli savunma bakanı ve genelkurmay başkanının bulunduğunu söyledi. Cihazın, terörle mücadele maksadıyla terör örgütünü dinlemek için alındığını anlatan Güner, sorun olmaması için üçüncü ülke ismi vermek istemediğini ama cihazın yurt dışını dinlemek üzere alındığını söyledi. Güner, ''Soruşturma açılmasını ben talep ettim. Birileri içeride de dinleme yaptıysa... O cihazların başında ben oturmuyorum. O da ortaya çıkar. TSK içeride dinleme yapmaz. Her kimin hatası varsa hesabını versin'' diye konuştu.

BUGÜN

Etiketler :