Gizli Tanık Operasyonuna Tepki

Gizli Tanık Operasyonuna Tepki

Erzincan soruşturmasında gizli tanık 'Munzur'a çanta verdiği görüntülenen CHP Milletvekili Ahmet Ersin'e hukukçuların tepkisi devam ediyor.

Erzincan soruşturmasında gizli tanık 'Munzur'a çanta verdiği görüntülenen CHP Milletvekili Ahmet Ersin'e hukukçuların tepkisi devam ediyor.

Demokrat Yargı Eş Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, Ersin'in gizli tanığın peşinden koşmasının daha önce verdiği ifadeyi değiştirmeye dönük olduğunu belirterek, gizli tanıklara bavul, çanta verilmesi ve askeriyeye götürülmesini hukukun kabul etmeyeceğini söyledi. Can, "Partilerin bu işe karışmaması gerekiyor. Tarafların doğrudan doğruya gizli tanıklara ulaşmaları, onları etkilemeye çalışmaları hoş bir görüntü değil. Ceza hukuku anlamında yaptırımları olması gerekiyor." diye konuştu.

Gizli tanık Munzur'a CHP'li Vekil Ahmet Ersin'in müdahalesini Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Can, önemli açıklamalarda bulundu. Sadece gizli tanık üzerinden yürütülen soruşturmaların problemli olduğunu kaydeden Can, bunun üzerinden hazırlanan iddianameleri de problemli iddianameler olarak yorumladı. Gizli tanık uygulamasının ceza muhakemesi kanununda düzenlenmiş bir müessese olduğunu vurgulayan Can, bu müesseseleri bulunan sistemlerin gizli tanıklara gerekli güvenceleri de koymak zorunda olduğunu belirtti. Gizli tanıklar üzerinden yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda gizli tanıkların korunması gerektiğinin altını çizen Can, soruşturmalardan olumlu ya da olumsuz etkileneceklere karşı gizli tanıkların hukuki güvence altına alınması gerektiğini ifade etti.

"GİZLİ TANIĞIN İNANDIRICILIĞINA DARBE VURULMAK İSTENİYOR"

Erzincan soruşturması hadisesinde gizli tanık üzerinden problemler yaşandığını aktaran Can, gizli tanık Munzur'a ailesi ve can güvenliği üzerinden baskı uygulandığını dile getirdi. Can, "Bavul verme, çanta verme hadiseleri, askeriyeye götürme hadisesi, bunlar hukukun kabul edeceği şeyler değil. Hukuk sistemi içinde hiç kimsenin kabul edeceği şeyler değil. Çünkü böyle bir müdahale gerçekleştiği zaman gizli tanığın ifadesini değiştirmesi, şu veya bu yönde yeni bir ifade ortaya koyması sebebiyle inandırıcılığı olmuyor. Buradan hareketle elde edeceğiniz verilerle 'İşte bakın gizli tanık artık bunu söylüyor' şeklindeki bir argümanla soruşturmayı etkileyebilme şansı doğuyor. Çok ciddi bir problem." değerlendirmesini yaptı.

Partilerin bu işe karışmaması gerektiğine işaret eden Osman Can, "Tarafların doğrudan doğruya gizli tanıklara ulaşmaları, onları etkilemeye çalışmaları hoş bir görüntü değil. Ceza hukuku anlamında yaptırımları olması gerekiyor." diye konuştu. Gizli tanık konmuşsa bunun korunması gerektiğini tekrarlayan Can, gizli tanığın soruşturma aşamasıyla ilgili bir konu olduğunu, gizli tanığa müdahalenin hukuki yaptırım gerektirdiğini söyledi.

"HUKUKEN KABUL EDİLEBİLİR MANZARA DEĞİL"

CHP Milletvekili Ersin'in görüntülerini "Hukuken kabul edilebilir manzara değil." sözleriyle yorumlayan Can, "Gizli tanığın ne zaman deşifre olacağına dönük yasal düzenlemeler var. Bu soruşturma bitip sorun çözüldükten bir müddet sonra ortaya çıkabilir. Tehdidin olduğu yerde gizli tanığın ortadan kalkması suç. Gizli tanığın peşinden bu şekilde koşması, ifadenin değiştirilmeye çalışılması, soruşturmayı etkilemeye yönelik ciddi teşebbüs. Bu açıdan bakıldığında hukuki anlamda karşılığı var." dedi.

Etiketler :