Gizli Tanıklara Operasyon

Gizli Tanıklara Operasyon

Gizli tanıkların ifadelerinin değiştirilmesi için çok özel bir operasyon yürütüldüğü ortaya çıktı.

Tanıklar önce gizlice Jandarma'ya götürüldü. Ardından bir eve kapatılmaya çalışıldı. Teklif edilen rakam 2 milyardan 80 milyara kadar çıktı. Aracıların CHP milletvekili Ahmet Ersin ve Ankara'da 'başkanım' diye hitap edilen biriyle irtibat halinde olduğu belirlendi.

Erzincan iddianamesinin ek klasörlerinde gizli tanıkların ifadelerini değiştirmeleri için yapılan teklifler deşifre edildi. İkinci kez ifadeye çağrılan gizli tanık Fırat, kendilerine ifadelerini değiştirmeleri karşılığında Yargıtay'daki en büyük hâkimlerle, hatta Abdurrahman Yalçınkaya ve Hasan Gerçeker ile görüştürülme vaadinde bulunulduğunu açıkladı. Gizli tanık Fırat, önceki gün polisin arama yaptığı Erzincan'daki Paradise Pastanesi'nin sahibi H.E.'nin oğlu E.E.'nin kendisine, "Sizi milletvekilleri ile Ahmet Ersin'le görüştüreceğim, onlar seni Yargıtay'daki en büyük hâkimlerle görüştürecekler, siz Ankara'ya gidin, ben gelip bizzat kendi elimle sizi Abdurrahman Yalçınkaya'nın yanına çıkaracağım, Hasan Gerçeker ile görüştüreceğim. 'Erzurum'da vermiş olduğumuz ifadeleri baskı altında verdik' diyerek yeniden ifade verin." dediğini ileri sürdü. Fırat, E.E'nin kendisini kullandığını hissettiği için ifadesini değiştirmediğini belirtti.

Ek klasörlerdeki 14. dosyada gizli tanık Fırat'ın çarpıcı itirafları yer alıyor. Fırat, 18 Şubat'ta E.E'nin gizli tanıklar Y, Munzur ve kendisiyle bir görüşme yaptığını, bu görüşmede ifadeleri değiştirmeleri karşılığında 2'şer bin lira verileceğini söylediğini kaydediyor. Fırat, E.'nin kendisine, şöyle dediğini aktarıyor: "X sensin, diğer arkadaşlarıma Y ve Munzur sensin şeklinde seslenip, bizim arkamız çok kuvvetli, milletvekilleri ile Saldıray Paşa ile doğrudan görüşüyorum, gerekirse sizi de görüştüreceğim, ifadenizi değiştirin, yarın dükkâna uğrayın 2'şer bin lira alın, ben sizin temsilcinizim, İl Jandarmaya gidince benim gelmemi isteyin."

Fırat, bir süre sonra beyaz renkli eski model bir Opel araba ile yanlarına 3 kişinin geldiğini, bu kişilerin kendilerini Jandarma görevlisi olarak tanıttıklarını aktarıyor. 11 yıldır Jandarma ile görüştüğü halde bu şahısları tanımadığını belirten Fırat, içlerinden uzun boylu olanın kendisine "Ömer, bu olaylar senin yüzünden oldu. Başsavcı ile görüşürken telefonunu kapatmışsın, telefonunu 35 defa polis aradı." dediğini anlatıyor. Söz konusu şahıs eklemiş: "Daha sonra '156'yı arayın, kendinizi ihbar edin, bizim can güvenliğimiz yok, deyin gelip sizi alsınlar." Fırat, "Bunun üzerine Serkan telefonla 156'yı aradı, 15 dakika sonra resmi Jandarma aracı geldi." şeklinde konuşuyor. Gizli tanık, kendi aracıyla jandarmayı takip ettiğini, polis kontrolüne takılmamak için çevre yolundan gittiklerini dile getiriyor.

Jandarma komutanlığına geldiklerinde avukat istediklerini anlatan gizli tanık Fırat, gelen iki avukatın İlhan Cihaner'in avukatı olduğunu "Biz sizin avukatlığınızı yapamayız." diyerek komutanlıktan ayrıldığını söylüyor. Jandarma komutanlığında 2-3 saat geçirdiklerini belirten Fırat, yanlarına gelen E.E'nin cep telefonundan milletvekili Ahmet Ersin'i ve Başkan diye adlandırdığı kişiyi arayarak "Tanıkları alıp yanına geleceğim." dediğini ileri sürüyor. Jandarma'da ifadeleri alınmadan Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini anlatan Fırat, kendilerini getiren Necip Binbaşı, iki avukat ve üç savcının savcılık odasında görüştüğünü, 4 saat sonra savcıların kendilerine "Sizin ifadenizi biz alamayız. İlhan Cihaner'in düştüğü duruma düşmek istemeyiz, istiyorsanız ifadenizi müfettişe verin." dediklerini anlattı. Kendilerini deşifre eden kişiden şikâyetçi olduğunu söyleyince yazıcıdan bir ifade çıkarıldığını söyleyen Fırat, ifadeyi okuyup imzaladığını belirtti.

'Ahmet Ersin seninle özel olarak görüşmek istiyor'

Gizli tanık Fırat, Erzincan Adliyesi'ndeki ilk ifadesinden bir gün sonra E. E'nin dört kez yanına geldiğini ve aynı teklifi tekrarladığını söylüyor. E., Fırat'a şu teklifte bulunmuş: "Arkadaşlarınla görüş, Eriza Otel'de milletvekilleri sizi bekliyorlar, görüşecekler. Ahmet Ersin seninle özel olarak görüşmek istiyor." Fırat, kendisine yapılan teklifi kabul etmediğini, ancak aynı günün sonunda E.'nin kendisine bir taksici göndererek çağırttığını itiraf ediyor. Taksici Fırat'a, E.'nin kendileri için bir ev tuttuğunu, bu evde bir hafta kalacaklarını ve kimseyle görüştürülmeyeceklerini, daha sonra basın ve milletvekillerinin geleceğini ve bilgi vereceklerini söylemiş. Gizli tanık Fırat, E.'nin kendilerine "Siz eşeksiniz, kafanız çalışmıyor. Üstünüzdeki elbiselerin haline bakın, gizli tanıksınız, devlet size ne verdi?" dediğini aktarıyor. Ancak bu evde öldürülebilecekleri korkusuyla teklifi reddetmişler.

İfadelerini değiştirmeleri için teklif edilen 2 milyarın 80 milyara çıkarıldığını ileri süren Fırat, şöyle devam ediyor: "Birkaç gün önce E. E.'nin Paradise isimli işyerine gittim. Burada siyah bir çanta getirdi, içinde 80 milyar olduğunu söyledi. 'Bu parayı al, ifadenizi değiştirin.' dedi. Beni bu yollara sevk eden E.E.'den ayrıca şikâyetçiyim."

Etiketler :