Okul Öncesi Öğretmenlerine Drama Semineri

Okul Öncesi Öğretmenlerine Drama Semineri

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi’nde Psikolojik Danışmanlık hizmetlerini sürdüren Gökhan Tekin, Antakya Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda görevli okul öncesi öğretmenlerine drama semineri verdi.

 

Antakya Öğretmen evinde verilen seminerde Okulöncesi öğretmenlerine dramanın faydalarını hatırlatan Tekin, dramanın bir oyun olduğunu, oyunla her şeyin öğretilebileceğini bunun yanı sıra da eğitime olan katkılarından bahsetti. Kalabalık olmayan gruplarla çalışmalar yaptığını vurguladı.

Tiyatro ve dramanın birbirine karıştırılmaması gerektiğini, modern tiyatronun dramaya daha yakın olduğunu anımsatırken “Tiyatro yapıp drama yapıyorum diyorsanız bu kesinlikle yanlıştır.” Drama eğitimi için okullara gelen özel öğretmenlerden yıl sonu gösterisi beklemenin de doğru olmadığın hatırlatan Gökhan Tekin’in esprileriyle izleyenleri büyüledi.

Gökhan Tekin, drama üzerine sürdürdüğü araştırma ve yayına hazırlanan kitaplarından bahsederek “İletişim anlama ve anlatma çabasıdır” dedi. Okul öncesinde iletişimin çok önemli olduğunu sık sık vurgularken; -dokunmanın önemine- güven ve iletişim oyunlarında ise aşamaların önemine değindi. Çeşitli drama örnekleriyle konuyu akılda kalıcı şekilde anlatması öğretmenlerin beğenisini kazandı. Tekin “Diyelim ki bir güven oyunu oynatacaksınız. İki öğrenciyi seçtiniz. Birisi gözlerini kapatacak diğeri onun koluna girecek ve onu sınıfta gezdirecek. Bazı oyunlarda çocuklara net konuşmak gerekir. Bu oyunda da öyle. Çocuğa arkadaşını tehlikeli yerlere götürmeyeceksin, diye uyarmak gerekir. İlk aşamada çocukların rollerini değiştirerek birbirlerine olan güven duygusunu geliştirmelisiniz. Böylece empati yeteneğini de geliştirmiş olacaksınız. İkinci aşamada bunu koluna girme değil, işaret parmaklarını birbirine dokunarak yapmalarını isteyeceksiniz. Son aşamada ise istediğiniz bir ses seçip o sesi takip etmesini isteyeceksiniz. Bu bir kuş sesi olabilir. Bir çocuk “cik cik” diye gezinirken arkadaşı onun sesini takip edecek. Böylece yön bulma, güven duygusu, denge çalışmalarını da vermiş olacaksınız. En son aşama olarak çocukları ikişerli grup yapıp her gruba farklı sesler verebilirsiniz. Bunlar kuş sesi, akarsu sesi, köpek sesi vs. olabilir. Her çocuk kendi eşini sesini takip ederek bulmaya çalışacak, çocuklar eğlenirken drama sayesinde bir çok yönden gelişmeye devam edecektir.” dedi. Başka bir uygulamayı da farklı grupla örneklendiren Gökhan Tekin, “Bütün çocuklar parmaklarını duvara dokunur. Siz parmağınızı şaklattığınızda hiç ses çıkarmadan daha önce belirlenen diğer duvara kadar sessiz adımlarla gidip gelmek amaçtır. Eğer herhangi bir ses çıkarsa hepsi geri dönüp yeniden başlamalıdır. Bu drama oyununda ise çocuklar işbirliğini öğrenir, başarmak için grup arkadaşlarına ihtiyacı olduğunu fark ederek dramayı buna göre uygular. Bazı çocuklar parmak uçlarında yürürken bazıları ses çıkaran eşofmanları yüzünden kollarını yukarı kaldırarak yürümekle problem çözmeyi dahi öğrenir,” diyerek her drama oyununda bir çok fayda sağlandığını vurguladı. Uygulamalarda gönüllü rol alan öğretmenlere teşekkür etti.

Tekin Türkiye’nin her ilinde seminerler verdiğini, araştırmalarını paylaşmaktan zevk aldığını söyledi.

Gökhan Tekin önderliğinde drama çalışmasını canlandıran öğretmenler öğrenirken eğlendiklerini dört saat süren seminerin kendilerine çok şey kattığını dile getirdiler.

Katılımcı öğretmenlerle drama oyunlarını uygulamalı olarak sahnede canlandıran Tekin, seminer sonrası öğretmenlerden büyük alkış aldı. “İyi günde kötü günde yaşasın drama!” sloganıyla bütün elleri birleştirerek söz alan Gökhan Tekin’in 21 Ocak tarihinde Adana’da seminer vereceği bildirildi.Gökhan Tekin halen drama ve tiyatro çalışmalarını da kurucusu olduğu Doğa Sanat Merkezi’nde ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde yürütmektedir.

Haber: Fatma Çetin Kabadayı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.