"Golon'u Gümüş Tabakta Onlara Sunmayacağız"

"Golon'u Gümüş Tabakta Onlara Sunmayacağız"

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Suriye'nin İran ve Hizbullah ile bağlarını sürdürürken Golan Tepelerinin gümüş bir tabakta sunulmasını bekleyemeyeceğini" söyledi.

Peres, İsrail'e resmi ziyarette bulunan Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'i kabulünde yaptığı konuşmada, Suriye ve Lübnan'a mesajlar iletti. Peres, "(Suriye Devlet Başkanı Beşşar) Esad'ın, gerçekten barış istiyorsa görüşme masasına oturmak zorunda olduğunu anlaması gerektiğini" ifade etti ve "O, (Esad) arabuluculara dayanmadan, herhangi bir ön koşul öne sürmeden masaya oturmalı" diye konuştu.

Peres, Esad'ın stratejik bir seçim yapması gerektiğini, bir anlaşma paketi kapsamında bir taraftan İran ve Hizbullah ile bağlarını sürdürürken İsrail'den de toprak ödünleri almasının hiçbir şekilde mümkün olmadığını söyledi.

Peres, Lübnan'a yönelik olarak da "Eğer Hizbullah İsrail'e karşı İran'ın füze taşıyıcısı bir ülke olmak niyetinde ise İsrail'in buna izin vermeyeceğini" ifade etti.

Ortadoğu'da barış için, birçok problem ve güçlüğü rağmen yeni bir fırsat penceresi ile karşı karşıya olduklarını söyleyen Peres, barış sürecinin tavizler vermeyi de gerektirdiğini, tarafların bu süreci ileriye götürmekten başka çareleri olmadığını bildiklerini de kaydetti.

Peres, İran'da seçim sonrası meydana gelen olaylarla ilgili olarak da "Dünyanın gözünü, küresel teröre destek veren bir ülke olarak İran rejiminin gerçek niyetlerine çevirdiğini" söyledi. "İran'da seçim sonrasındaki olayların çok önemli ve içsel bir değişimin göstergesi olduğunu, değişikliğin yoksulluğun, yolsuzlukların giderek arttığını anlayan İran halkının kendisinden geleceğini" ifade eden Peres, "(İran Cumhurbaşkanı Mahmud) Ahmedinejad'ın Tahran'da (yeniden) seçildiği gün, aynı zamanda çöküşün de başladığı gündür" diye konuştu.

Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier de Peres'e, İran'da meydana gelen son olayları çok ciddiye aldıklarını söyledi.

Filistinlilerle barış ve istikrara giden yolun, iki halk için iki devlet temeline dayalı görüşmelerden geçtiğini ifade eden Steinmeier ayrıca, İsrail'in güvenlik ön koşulunu dikkate aldıklarını, Avrupa ülkelerinin görevinin de Ortadoğu'da ılımlı güçlerin desteklenmesi olduğunu belirtti.

Steinmeier İsrail'de, Başbakan Binyamin Netanyahu, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve muhalefet lideri Tzipi Livni ile de görüşecek.

Steinmeier'in Batı Şeria'da Ramallah'a yapacağı ziyaretin, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Ürdün'e son dakika gezisi nedeniyle programdan çıkarıldığı bildirildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, İsrail'deki temaslarının ardından yarın Suriye ve Lübnan'ı ziyaret edecek.

Etiketler :