Türk Şirketlerinin Google Adwords’e Yoğun ilgisi

Türk Şirketlerinin Google Adwords’e Yoğun ilgisi

Yapılan araştırmalar, Türkiye'de ki firmaların %90 oranında kobi ölçeğinde olduğunu ve reklâm bütçelerinin düşük olmasından dolayı daha sonuç odaklı reklamlar verme eğiliminde olduğunu gösteriyor

İşte tam bu noktada, son yıllarda, Türk firmaları için Adwords reklamcılığı çok iyi bir çözüm oldu. Adwords açısından Türkiye, dünyada en çok gelişen birkaç pazardan birisi konumunda. Ancak online platformlarda reklam harcamaları açısından değerlendirildiğinde Türkiye halen gelişmiş ülkelerin çok gerisinde.

 

Google Adwords kullanımından önce aslında Google’ın arama motoru olarak Türkiye'de tek önemli oyuncu olduğunu ve arama ortakları ile beraber %97’lik bir oranda kullanıldığını belirtmek gerekiyor.  Durum böyle olunca da arama motoru pazarlaması eşittir Adwords gerçeği var ülkemizde.

 

İnsanlar Google’ı Neden Tercih ediyor?
Her şeyden önce Google kullanıcılara odaklı işler yapıyor. Kullanıcıların gerçekte ne arzuladığını iyi analiz ediyor ve buna göre ürünler dizayn ediyor. Aslında en temel başarı formülü bu. Tabi bir de işini çok iyi yapması önemli bir etken. Google en hızlı ve başarılı sonuçlar getiren arama motoru, Gmail en hızlı ve spam de en başarılı e-posta servisi gibi...

 

Sosyal Medya Kullanımının Hızla Artması Arama Motoru Reklâmcılığını Nasıl Etkileyecek?

Aslında tüm online mecraların birbiri ile etkileşim halinde oldukları söylenebilir. Sosyal medyada var olmak isteyen bir marka da elbette ki sadece sosyal mecralardaki iletişim ile yetinmemeli. Yurtdışında birçok ajans “reputation management” başlığı altında bir firmanın itibarını hem sosyal mecralarda hem de arama sonuçlarında yönetecek şekilde hizmet veriyor. Kaldı ki arama motorları da arama sonuçlarında sosyal mecralardaki akışa öncelik vermeye başladı. Doğal sonuçlarda güncel ve taze içeriği daha fazla üstlere taşıyor. Yine arama sonuçlarının en altında takipte olduğunuz twitter adresinden gelen içerikleri öncelikli olarak görüyorsunuz. Dolayısı ile bu iki olgu (Sem ve Sosyal Medya) içiçe geçmiş durumda şu anda. Bu yüzden de SEO (Search Engine Optimisation) yerine artık SMO (Social Media Optimisation) kavramı literatürümüzde daha fazla yer almaya başladı.
 

Google Adwords’te Başarılı Olmanın Sırları
Türkiye'nin ilk Google Adwords Qualified Company Ajansı MoreClick Ajans Başkanı Volkan İnanç’ın verdiği bilgiye göre; Google Adwords ve benzeri sistemler tamamen performans odaklı sistemlerdir. Bir reklâmın sıralaması verilen teklif kadar, kalite puanı ile de ilgilidir. Kalite puanı ise reklâmın ne derece iyi hazırlandığı ve web sitesinin uyumluluğu ile ilgili birçok bileşene bağlıdır. Uzman bir ajansla çalışarak yüksek kalite puanına ulaşırsınız ve bu şekilde aynı sıralama için maliyetleriniz azalır.
 

Yine bir ajansla çalıştığınızda sektörel bir bilgi birikimini daha yolun başında alırsınız. Seçilecek anahtar kelimeler, teklif stratejisi, kelimelerin geri dönüşüm oranları gibi birçok bilgi uzun bir deneyimleme sürecini yaşamaksızın elinizde olur.
 

Bir diğer önemli nokta ise SEM kampanyasının tek başına değil birçok yan disiplinle beraber kullanılması gerekliliğidir. Bilhassa dönüşüm odaklı çalışıyorsanız, dönüşüm takibi, web trafik analizi ve dönüşüm optimize edici araçları aynı anda kullanmanız gerekecektir. Sadece Adwords ekranı üzerinden başarılı bir SEM kampanyası yürütülmesi nerdeyse olanaksızdır. .
 

Tüm bu konulara hâkim, bu tecrübelere sahip bir kişi bulmak çok zor olacağı için, işinde uzman bir SEM ajansı ile çalışmak performans ve maliyet açısından daha akılcıdır.

 

Online Reklamcılığın En Önemli Özelliği Kolay Ve Hızlı Ölçülebilmesi

Online reklamcılığı en önemli özelliği kolay ve hızlı ölçülebilmesidir. Türkiye'nin ilk Qualified Company ajansı MoreClick  Ajans Başkanı Volkan İnanç’a göre ölçülebilen metrikler arasından ise en önemlisi dönüşüm maliyeti ve dönüşüm oranıdır. Ajans Başkanı Volkan İnanç bu konuda şunları söyledi: “Dönüşüm özetle, web siteniz üzerinde gerçekleşen hedef iştir. Bu bir satın alma, üyelik, bir sayfaya ulaşma ya da bir telefon araması olabilir. Her birini ölçmek için yöntemler var. Bu yöntemleri uygulayarak mutlaka ziyaret başına elde edilen değerlerin ölçülmesi hatta bu ölçümlerin anahtar kelime başına indirgenmesi gerekmektedir. Bu sonuçta size, “x kelimesi için 1 haftada 100 TL harcadım, x kelimesi için 300 TL satış yaptım” şeklinde bir sonuç üretecektir. Bu da size yatırımlarınızı hangi anahtar kelimeler üzerine yapmanız gerektiği ile ilgili daha akılcı bir yol çizecektir. Bu ölçümleri Google Adwords ve Google Analytics içerisinden yapacağınız ek kurumlarla yapabilirsiniz.” dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.