Google'ın 10 casusu!

Google'ın 10 casusu!

Google hakkımızdaki bilgileri nası topluyor? İşte Google'ın 10 casusu ve bu casusların marifetleri.

Google Street View araçlarının izinsiz bir şekilde kablosuz ağlardan veri toplaması, kullanıcı güvenini derinden sarsan bir gelişme oldu.

 

Ancak bu ilk olay değil, Google ilk günden bu yana veri topluyor. Peki ya neden? En büyük sebep pazar araştırması ve Google hizmetlerini daha da geliştirmek.

 

 Yeni ve ücretsiz hizmetler elbette tüketicilerin  yararına  ama bir yandan da veritabanlarının kullanıcı bilgileriyle dolması endişe uyandırıyor. Google güvenilir bir kuruluş olsa bile geçici bir güvenlik zaafı yüzünden bunlar kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Yani bilgilerin biriktirilmesinin kullanıcılar için riski daima var.

 

 Peki Google kullanıcı bilgilerini nerelerden topluyor? İşte  cevabı ...

 

Google'ın en önemli 2 hizmeti

 

1. Google araması

 

Google'da yaptığınız bütün aramalar, bütün terimler veritabanlarında depolanıyor.

 

Google bu sayede aramaları önceden tahmin edebiliyor, popüler sonuçları Google Trends'de sunabiliyor. Dahası reklamverenlere istatistikler sunuyor.

 

Arama hizmeti ücretsiz, ama ne aradığınız bilgisi para ediyor.

 

2. Gmail

 

Gmail ile atılan ve alınan her mesaj Google tarafından veriler için analiz ediliyor.

 

Bu veriler reklamların kullanıcıya uygun gösterilmesi için kullanılıyor. Yani e-postanızda tatil terimi varsa size otel reklamları gösteriliyor. Bu mesajları insan gözleri görmüyor ama bütün bu verilerin veritabanında saklanıyor olması, birileri erişirse sorun teşkil edebilir.

 

Google'ın pek başarılı olmayan 2 hizmeti

 

3. Google Buzz ve Wave

 

Google da sosyal ağ işine girdi ve Buzz hizmetini sundu. Daha iş odaklı bir hizmet olarak da Wave'i sundu.

 

Her iki hizmet de henüz yeterli ilgili görmedi. Buzz, kullanıcıları tıpkı Facebook gibi gizlilik sorunlarıyla şaşırttı. Bu gizlilik meselesi bütün sosyal ağ  hizmet lerinin yumuşak karnı mı?

 

Google Gmail bağlantı listesindeki bilgilerin Buzz'da sergilenmesi, büyük bir sorun oluşturdu ve hemen düzeltildi. Bu hizmetlerde paylaşılan veriler de Google'ın diğer hizmetleriyle bağlantıılı olarak taranıyor.

 

Ticari bir risk mi?

 

4. Google Apps

 

Google Docs ve Calendar gibi hizmetleri barındıran Google Apps, Office'e online ve hem ücretli,hem ücretsiz bir alternatif oluşturuyor.

 

Ofis belgelerinin istanmeyen kişiler ile yanlışlıkla paylaşılmasıi Google Docs ile ilgili olarak bazı endişeler doğurdu. Çünkü ofis belgelerinde işle ve ticari sırlar ile ilgili olarak bilgiler tutulabiliyor.

 

Finansal bilgiler gibi hassas dökümanların istenmeyen gözler tarafından görülmesi riskini hiç almamak için, bu tür online hizmetleri kritik konularda kullanmamak faydalı olabilir.

 

Google Maps & Earth ne yapar?

 

5. Google Maps & Earth

 

Google bu iki hizmetinden gelen bilgileri de topluyor. Dahası çekilen görüntüler, online olmayan kullanıcıları bile gözler önüne seriyor. Google Maps yol bulmak için çok yararlı ama ya evinin kolayca bulunmasından ya da görüntülenmesinden hoşnut olmayan, ama harita üzerinde işaretlenen ve fotoğraflanan insanlar?

 

6. Google Talk

 

Anında mesajlaşma için kullanılan Google Talk da tıpkı Gmaik gibi veri madenciliğinde kullanılıyor. Arayüzde nereye tıkladığınız bile kayıt altında tutuluyor.

 

Peki ya Chrome? Ya diğer siteler?

 

7. Üçüncü parti siteler

 

Google Analytics kullanan internet siteleri de çeşitli kayıtlar tutuyor. Bu araç aslında artık siteler için vazgeçilmez hale gelmiş durumda. Toplanan veri IP adresi ve eriştiğiniz bölgeden oluşuyor, bir de ne zaman ziyaret ettiğinizden. Ancak bu kadar veri toplanması oldukça standart ve normal bir durum.

 

8. Google Chrome

 

Chrome kurulum sırasında bilgi toplamaya başlıyor. Nasıl indirdiniz, nasıl kurdunuz, neleri aradınız? Hepsi Google için önemli.

 

Google, tarayıcı ile etkileşimi de kaydediyor. Peki bu veriyi ne yapıyor? Tabii ki tasarımı iyileştirmekte kullanıyor.

 

YouTube ve Google Reader

 

9. YouTube

 

Google'ın satın aldığı YouTube, kullanıcıların daha doğrusu izleyicilerin alışkanlıklarını takip ediyor.

 

Hangi videoyu, ne kadar süre izlediniz. Hangi kullanıcılarla etkileşimdesiniz, favori videolarınız neler, abone olduğunuz kanallar hangileri?

 

Rahatsız edici olan şu ki, ne olduğunu bilmeden tıkladığınız bir video da sizin adınızla ilişkilendirilerek kaydediliyor.

 

10. Google Reader & Feedburner

 

Feedburner da Google tarafından satın alınan bir site. YouTube gibi online materyal topluyor.

 

Hangi siteleri takip ediyorsunuz, neler okuyorsunuz işte bütün bunlar kaydediliyor. Okuduğunuz haberler ve takip ettiğiniz kaynaklar sizinle ilişkili olarak veritabanlarında bekliyor. CHIP

 

Etiketler :