Görüşmelere Kuzu Damgasını Vuruyor!

Görüşmelere Kuzu Damgasını Vuruyor!

Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri, zaman zaman komisyonda bulunanları güldüren diyaloglara sahne oluyor.

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun, milletvekillerinin konuşmalarının ardından yaptığı yorumlar ve espriler, yaklaşık 11 saattir çalışan komisyonda gergin atmosferi dağıtıyor.

Teklif üzerinde söz alan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, AK Partinin, 8 yıllık iktidarının hesabını vermemek için çeşitli yöntemler denediğini iddia etti.

2007'de seçime giderken, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunun gündeme getirildiğini, bu yaklaşan seçim öncesinde de Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştiren bu teklifin ele alındığını kaydeden Bal, ''Seçimden önce Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştirmek istiyorsunuz. Peki kararlarından şikayetçi olduğunuz Danıştayı niye buraya getirmediniz? Çünkü, amacınız başka. Seçimden sonra iktidar kaybı halinde, kanuna aykırı hususların hesabının Yüce Divanda sorulması gündeme gelebilecektir. Siz buna önlem alıyorsunuz'' dedi.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, AK Parti'nin, Anayasa Mahkemesini kendisine yandaş insanlarla doldurmak istediğini iddia etti.

Teklifle Anayasa Mahkemesi üyelerinin 12 yıllığına seçilecek olmasını eleştiren Mengü, ''Diyelim ki adam 45 yaşında üye olacak. Bu kişi, bu düzenlemeye göre 57 yaşında emekli olacak. Peki sonra ne yapacak?'' diye sordu.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, teklifin hazırlık aşamasında yargı çevreleri ile görüşülmediğini savunarak, bu durumu eleştirdi. Gök, ''İşçi hakları ile ilgili reform yaparken sendikalarla, kadın hakları ile ilgili reform yaparken kadın örgütleri ile görüşmez misiniz? Görüşürsünüz. Peki yargı reformu yapılırken, yargı tarafıyla neden görüşmüyorsunuz? Bu nasıl bir düşmanlık, nasıl bir kin? Hep 'yargının görüşünü aldık, ortak noktada buluştuk' diyorsunuz. Sizin 'ortak noktanız', 'ben bildiğimi okurum' düşüncesidir'' diye konuştu.

-''10 TEMEL KONUDA MUTABAKATA VARILDI''-

Gök'e yanıt veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, teklifin hazırlık aşamasında, bütün illerde başsavcıların katılımıyla toplantılar yaptıklarını kaydetti.

İlgili kurumlarla yazışmalar yaptıklarını ve Kızılcahamam'da toplantılar düzenlediklerini ifade eden Ergin, ''10 temel konuda mutabakata varıldı. Ancak konuların içlerinin doldurulması konusunda şerhler de düşüldü'' dedi.

Bakan Ergin, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkanları ile de görüştüğünü ifade ederek, başkanların kendisine, ''Bizim bu konuda yazılı görüşlerimiz var ve onlardan yararlanabilirsiniz'' dediklerini anlattı.

Yargıtay ve Danıştayın bazı taleplerinin teklifte karşılandığını belirten Ergin, ''Karşılanmayan ise Adalet Bakanı ve Müsteşarın HSYK'da olmaması talepleri. Onu da birazdan tartışacağız'' diye konuştu.

-''BARİ BİZ BİRAZ DÜZELTELİM DEDİK''-

CHP, 18. maddenin tekliften çıkarılmasını içeren önerge verdi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, ''İşi kökünden çözen bir önerge'' demesi üzerine, CHP'li Gök, ''Siz her şeyi tahrip ediyorsunuz, bari biz biraz düzeltelim dedik'' karşılığını verdi.

Burhan Kuzu'nun, ''Bu belediye işimi de düzelteceksiniz?'' sözleri, salonda bulunanları güldürdü.

Gök'ün, ''En kötü belediye bile sizin yaptığınız tahribatı yapamaz'' sözlerine, bazı AK Parti'li milletvekilleri, ''Hangi belediye acaba?'' diyerek karşılık verdi. Bir AK Parti'li milletvekili de ''İzmir herhalde'' dedi.

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de önerge vererek, Anayasa Mahkemesi üyelerinin 9 yıllığına seçilmesini istedi.

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Kuzu, ''Dünyadaki genel uygulama da böyle aslında. Bence de 9 yıl olmalı ama teklif böyle gelmiş'' diye konuştu.
CHP ve MHP'nin önergeleri reddedildi.

-''SİZ O ZAMAN ORTADA YOKTUNUZ''-

CHP'li Mengü, TBMM Başkanının Yüce Divanda yargılanmasını ilişkin düzenleme olduğunu, ancak bu konuda bugüne kadar bir sıkıntı olmadığını ifade ederek, ''Peki siz, neden şimdi Genelkurmay Başkanının Yüce Divanda yargılanması için böyle bir düzenleme getiriyorsunuz?'' diye sordu.

Burhan Kuzu'nun, ''Tedbir alıyoruz, ne olur ne olmaz. Oralardan mı çekiniyorsunuz?'' demesi üzerine Mengü, Kuzu'ya, ''Biz, 12 Eylül'den geliyoruz. O zaman 32 yaşında bir avukattım ve neler yaşadığımı bilirim. Ama siz o zaman ortada yoktunuz'' karşılığını verdi.

CHP'li bir milletvekilinin, ''Sorbonne'deydi o zaman'' sözleri üzerine Kuzu'nun, ''Ah ah, bizim anamız ağladı o zaman. Sorbenne'de olmasaydık biz de gitmiştik. Kolay mı yetiştik biz'' demesi, gülüşmelere neden oldu.

CHP'li Gök'ün, ''Peki Anayasaya koydunuz bu düzenlemeyi, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını Yüce Divana göndermeyi nasıl yapacaksınız?'' demesi üzerine Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, ''Bir şekilde göndeririz, kanunla düzenleriz'' dedi.

Etiketler :