BDP önerge verdi İçişleri Bakanı yanıtladı

BDP önerge verdi İçişleri Bakanı yanıtladı

Şahin, polisin insan sağlığı üzerinde kalıcı etki bırakmayan göz yaşartıcı mühimmat kullanıldığını söyledi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın, göz yaşartıcı gaz kullanımına ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

Bakan Şahin, Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde olan göz yaşartıcı gaz silahlar ve mühimmatlarının, bütün modern ülke güvenlik teşkilatlarında kullanıldığını belirtti.

AMAÇ: DİRENİŞİ KIRMAK

Şahin, söz konusu mühimmatların, gerek kanuna aykırı olarak düzenlenen gerek sonradan kanuna aykırı hale dönüşen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, özel maharet gerektiren operasyonlarda ve benzeri eylemlerde; topluluğu dağılmaya zorlamak, belirli istikametlere yönlendirmek ve güvenlik güçlerine karşı yapılan direnişi kırmak amacı kullanıldığını ifade etti.

TALİMATA UYGUN KULLANIYORLAR

Şahin, gaz silahlarının, ''Göz Yaşartıcı Gazlar ile Gaz Maskelerinin Kullanımı Kursu'' alan personel tarafından, ''Göz Yaşartıcı Gaz Silahları ve Mühimmatları Kullanım Talimatı''na uygun olarak kullanıldığını ifade etti.

SAĞLIK ÜZERİNDE KALICI BİR ETKİ BIRAKMIYOR

Türkiye'nin 1997 yılında taraf olduğu Kimyasal Silahlar Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde ''göz yaşartıcı gaz mühimmatının insan sağlığı üzerinde kalıcı bir etki bırakmama'' şartı arandığını belirten Şahin, yapılan laboratuvar testleri sonucunda insan sağlığı üzerinde kalıcı etki bırakmayan gaz mühimmatının kullanıldığını bildirdi.

Şahin, Emniyet Genel Müdürlüğü ihtiyaçları doğrultusunda ihale ile yeteri miktarda gaz alımı yapıldığını kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.