Gözaltındaki bir numara mı?

Gözaltındaki bir numara mı?

Ankara ve İstanbul’da düzenlenen şok operasyonlarla gözaltına alınan üst düzey emekli komutanlar arasında özellikle bir isim dikkat çekiyor.

Ankara ve İstanbul’da düzenlenen şok operasyonlarla gözaltına alınan üst düzey emekli komutanlar arasında özellikle bir isim dikkat çekiyor.

Bu isim Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalandığı dönemde Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı olan Korgeneral Engin Alan.

Ancak Alan’ın bundan daha önemli bir özelliğinden söz ediliyordu. Bu, Tuncay Güney’in iddiaları üzerine hazırlandığı söylenen Ergenekon Şemasında adı bir türlü açıklanmayan “1 Numara”nın karşısında Engin Alan isminin yer aldığının öne sürülmesiydi.

Hatırlanacağı gibi, Ergenekon davasının temelini oluşturan Ergenekon Şeması, 2000’li yıllarda gözaltına alınan Tuncay Güney’in Emniyet’te verdiği ifadelere göre hazırlanmış ve istihbarat birimlerine gönderilmişti.

Ergenekon davası başladığında işte bu çizelge gündeme geldi ve Silivri’deki mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden söz konusu çizelge ile ilgili bilgi ve belgeleri istedi. Sonrasında o çizelgenin gönderildiği ancak tepedeki isimlerin üstünün kapatılması kararının alındığı açıklandı. Ancak devam eden gözaltı sürecinde, adeta bu çizelgenin “güncellendiği” izlenimi oluştu ve böyle bir çizelgenin gerçekten var olup, olmadığı tartışıldı.

Yine o günlerde Tuncay Güney’in iddiaları üzerine hazırlandığı öne sürülen çizelgede basın kanadından, “Bekir Coşkun, Enis Berberoğlu, Hüseyin Gülerce, Dinç Bilgin, Ertuğrul Özkök”, askerlerden “Kemal Yavuz, Veli Küçük”ün, siyasilerden de “Deniz Baykal, Sadettin Tantan, Tunca Toskay, Eyüp Aşık, Cumhur Ersümer, Tevfik Diker” gibi isimlerin yer aldığı konuşuldu.

O günlerde, bu çizelgede, 1 Numara’nın karşısında yazan ismin Engin Alan olduğu iddiası da gündeme geldi. Ancak kamuoyunda ismi pek bilinmediğinden, söylentiden öte gitmeyen bu iddia ciddiye alınmadı.

Geniş kapsamlı son operasyonda emekli Korgeneral Engin Alan’ın da gözaltına alınması, söz konusu iddiaların yeniden hatırlanmasına yol açtı. Halen TSK Güçlendirme Vakfı Başkanlığını yürüten Alan’ın, Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye’ye getirildiği Kenya operasyonunu yöneten isim olduğu ortaya çıktı. 2004 yılında emekli olan Alan, 1999 yılında Tümgeneral rütbesiyle Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı olarak hem Abdullah Öcalan’ın Kenya'dan getirilmesi operasyonunu, hem de PKK’nın 2 numaralı ismi Şemdin Sakık’ın Kuzey Irak’tan getirilmesini sağlayan “Yarasa Operasyonu”nu yönetti.

Bu özellikleri olan Alan’ın gözaltına alınması, Ergenekon Davası’nın, PKK ile mücadele eden askerlerle hesaplaşmaya döndürüldüğü iddialarının yüksek sesle dillendirildiği bir döneme denk geldiği için bu açıdan da dikkat çekici bulundu. Son olarak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, intihar eden Güney Deniz Saha Komutanlığında görevli Kurmay Albay Berk Erden’in cenaze töreninde, “Habur’dan terör örgütünün bütün üyeleri ellerini kollarını sallayarak giriyorlar ve benim bu personelim, yani vatanları için canlarını vermeye hazır personelim, silahlı terör örgütü üyesi olmakla suçlanıyor. Bunu da halkımızın takdirine sunuyorum” diye feryat etmişti.

 

Etiketler :