Gözlemciler, Özbekistan’daki seçimi "açık ve şeffaf" olarak değerlendirdi

Gözlemciler, Özbekistan’daki seçimi "açık ve şeffaf" olarak değerlendirdi

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) seçim gözlem misyonları, Özbekistan’da 9 Temmuz’da...

TAŞKENT (AA) - Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) seçim gözlem misyonları, Özbekistan’da 9 Temmuz’da gerçekleşen cumhurbaşkanı erken seçimlerine ilişkin "açık ve şeffaf" değerlendirmesinde bulundu.

TDT Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov başkanlığındaki TDT seçim gözlem misyonu, seçim değerlendirmesi için başkent Taşkent’te bir basın toplantısı düzenledi.

Jafarov, seçim günü Taşkent’teki 21 seçim sandığında oy verme işlemini gözlemlediklerini ve seçim mevzuatının herhangi bir ihlaline rastlamadıklarını kaydetti.

Seçimin önemli bir usulsüzlük olmaksızın profesyonelce organize edildiğini ve yürütüldüğünü vurgulayan Jafarov, oy kullanma sürecinin şeffaflığının sağlandığını belirtti.

Jafarov, gözlem misyonunun seçim sürecinde herhangi bir müdahale vakasını gözlemlemediğini aktardı.

Seçim sırasında siyasi grupların baskısını tespit etmediğini aktaran Jafarov, oy verme ve sayma sürecini takip ettiklerini ve bu süreçlerin mevzuata uygun olarak gerçekleştirildiğini vurguladı.

Jafarov, "TDT Seçim Gözlem Misyonu, Özbekistan’da cumhurbaşkanı erken seçiminin ulusal mevzuata ve uluslararası kabul görmüş seçim standartlarına uygun açık ve şeffaf olarak gerçekleştirildiğini teyit etmektedir. Kardeş Özbekistan vatandaşlarını başarılı seçimler için tebrik ediyor ve seçim sonuçlarının ülkedeki istikrar ve refahın daha da güçlendirilmesine ve Türk Dünyasında kardeşlik ilişkilerinin derinleşmesine katkıda bulunmasını umduğunu yineliyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Seçim, sakin bir ortamda geçti"

AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek başkanlığındaki Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Seçim Gözlem Misyonu da seçime ilişin değerlendirmelerde bulundu.

İpek, TÜRKPA gözlemcilerinin seçim gününde Taşkent'teki birçok sandığı ziyaret ettiğini ve oy verme işlemini, sandıkların açılmasından oyların sayılmasına kadar tüm aşamalara izlediğini, sandık görevlileri, yerel gözlemciler ve seçmenlerle görüştüğünü kaydederek, “Seçim, sakin bir ortamda geçmiş ve genel olarak oy verme süreci olumlu olarak değerlendirilmiştir.” ifadesini kullandı.

Engelli vatandaşların seçimlere engelsiz ve bağımsız erişiminin sağlanması konusunda alınan tedbirleri olumlu olarak değerlendiren İpek, ayrıca çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluşlardan 797 uluslararası gözlemcinin cumhurbaşkanı seçimleri için akredite edilmesini takdirle karşıladıklarını vurguladı.

İpek, "Misyon, Özbekistan'da 9 Temmuz 2023 tarihinde yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ulusal mevzuat ve uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirildiği sonucuna varmıştır.” diye konuştu.

Konuşmasında İpek, Mirziyoyev'i seçimlerdeki başarısından dolayı tebrik ederken, seçim sonuçlarının Özbekistan halkı, devleti ve Türk devletlerine hayırlı olmasını diledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.