Gül: Bizim de lobimiz olsun

Gül: Bizim de lobimiz olsun

Cumhurbaşkanı "Abdullah Gül" İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşlarına seslendi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşlarına, ''Bu ülkede tezlerimizi ne kadar gündeme taşırsanız Türkiye'ye o kadar hizmet etmiş olursunuz'' diye seslendi.

 

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz tarafından Büyükelçilik konutunda verilen resepsiyonda, İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi.

 

Gül, resepsiyonun başlangıcında yaptığı konuşmada, İngiltere'de Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

İngiltereve Türkiye'nin imparatorluk geçmişlerinden dolayı tarihi ilişkilere sahip olduğunu belirten Gül, Türkiye'nin İngiltere'ye ilk büyükelçisini 1795'te, İngiltere'nin ise Türkiye'ye ilk büyükelçisini 1583'te gönderdiğini anımsattı.

 

İngiltere'de 400 bine yakın Türk'ün yaşamasının önemli olduğunu ifade eden Gül, Türk vatandaşlarına önemli görevler düştüğünü söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere'nin dünya politikalarını belirleyen ve Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen önemli ülkelerden biri olduğuna işaret ederek, ''Böyle bir ülkede güçlü lobimiz olmasına önem veriyoruz. Bu ülkede kültürel, sosyal ve siyasi alanlarda ne kadar etkili olursanız, tezlerimizi ne kadar gündeme taşırsanız Türkiye'ye o kadar hizmet etmiş olursunuz'' diye konuştu.

 

Ziyareti sırasında, Londra'daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin açılışını yapacağını belirten Gül, Türk vatandaşlarının merkeze sahip çıkmasını istedi.

 

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde, Türkçenin, Türk kültürü, müziği ve sanatının öğretileceğini anlatan Gül, merkezden yabancılar kadar yeni nesil Türk vatandaşlarının da yararlanacağını kaydetti.

 

Gül, ''Eminim ki bu merkez Londra'ya güzel bir hava katacak'' dedi.

 

Büyükelçi Çeviköz de uzun zamandır İngiltere'ye Türkiye'den ilk kez Cumhurbaşkanı ziyareti gerçekleşmesinin sevincini yaşadıklarını ifade etti.

 

Çeviköz, Türk vatandaşları, Türk derneklerinin yöneticileri ve KKTC vatandaşlarıyla geniş katılımlı bir resepsiyonda bir araya geldiklerini belirtti.

 

İngiltere'de 250 bin Türk vatandaşı, 150 bin civarında KKTC vatandaşının yaşadığını belirten Çeviköz, ülkedeki Türk toplumunun yüzde 65'inin Londra'da bulunduğunu bildirdi.

 

Bu ülkedeki Türk toplumunun profili ve yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi veren Çeviköz, Türk nüfusunun ağırlıklı olarak gıda ve hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğini ancak üçüncü ve dördüncü nesil Türk vatandaşlarının doktorluk, avukatlık, mühendislik, akademisyenlik ve sanatçılık gibi nitelikli alanlarda boy göstermeye başladığını dile getirdi.

Etiketler :