Gül: Darbeler dönemi kapandı

Gül: Darbeler dönemi kapandı

Bir hükümet açıklama yapıyor, bir Genelkurmay... Herkesin aklında da tek bir soru var. O soru Gül'e soruldu. O da yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CNN TÜRK'te gazeteciler Hasan Cemal ve Cengiz Çandar'ın sorularını yanıtladı. Kurumlararası çatışma yaşanmadığını söyleyen Abdullah Gül, yetki yorumlarında farklılıklar olabileceğini belirtti. Gül, "2010'da darbe olur mu?" sorusuna ise, "Asla söz konusu değil. Bunu düşünmek TSK'ya karşı saygısızlık olur" yanıtını verdi.

"Tecrübe Konuşuyor" programının konuğu olan Gül, "Yanlış insanlar, yanlış arzular olabilir ama böyle bir şey TSK'ya karşı saygısızlık olur. Bundan sonra darbeler, muhtıralar söz konusu olamaz" diye konuştu.

KURUMLARARASI ÇATIŞMA

Ankara'da kurumlararası çatışma olduğu yönündeki yorumlara katılmadığını söyleyen Gül, "Bu söz konusu değil. Samimi olarak söylüyorum. Bunu söyleyenler Türkiye'nin yakın siyasi tarihini hiç yaşamamış gibi konuşuyor... Çeşitli yetki yorumlarındaki farklılıklardan dolayı sorunlar olabilir, buna çatışma denmez" dedi.

"Türkiye demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Referansımız Atatürk'ün söylediği muassır medeniyetlerüstüne çıkmaktır" diyen Gül, "Buraya gelmek için 1980'den bu yana anayasayı değiştirip standartlarımızı yükseltiyoruz. Bu standartların yükselmesi sürecinde toplumun herkesiminde adaptasyon sorunu yaşanıyor. Bunda herkesin payı var" dedi.

Cengiz Çandar'ın, "Diyelim ki çatışma yok. Olmaması kurumlararasındaki eşgüdümü sağlamanızla mı oldu, yoksa bu süreçte hukuk mu işledi?" şekilndeki sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye sürekli bir şekilde standartlarını yükseltiyor. Bu hükümetleri de aşmıştır. Bir çeşit reform süreci içindeyiz. Bunlar yapılırken hatalar olabilir. Gidişata bakıldığında Türkiye'nin çok güçlü bir ordusu vardır. Ordumuzla gurur duyuyoruz. Ben Türkiye'de hukukun ve demokrasinin işlediğini, tüm kurumların hukuka bağlı olduğu bir ortamın oluştuğuna inanıyorum" dedi.

Gül, "Siyasi tarihimizi bilen bir kişiyim. Bundan sonra işimizi düzgün yapmamız lazım. Çok iyimserim bu konuda. Kurumların üstüne düşeni hakkıyla yaptığını düşünüyorum. Uygulamada sorunlar olabilir. Aksaklıklarla uğraşmak hepimizin görevi. Kurumları temsil edenler bir araya geliyoruz. Düzenli görüşmelerimiz var biliyorsunuz" diye konuştu.

Etiketler :