Gül ve Wullf'ten ortak açıklama

Gül ve Wullf'ten ortak açıklama

Federal Almanya Cumhurbaşkanı Cristian Wullf ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ortak basın açıklaması yaptılar.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'da yaşayan Türklerin Almanya'nın bir parçası olduğu için Almanya Cumhurbaşkanı Wulff'un sözlerinin yadırganmaması gerektiğini ifade ederek, "Bizim de Hristiyan, Musevi, gayrimüslim vatandaşlarımız var. Ben onların da cumhurbaşkanıyım. Onlar bizim vatandaşlarımız, aramızda bir ayrım söz konusu olmaz ki'' dedi.

Gül, Federal Almanya Cumhurbaşkanı Cristian Wullf ile gerçekleştirdiği başbaşa ve heyetlararası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Konuk Cumhurbaşkanının görev gelmesini ardından ilk ziyaretlerinden birini Türkiye'ye gerçekleştirdiğini belirten Gül, iki ülke arasında bağların çok güçlü olduğunu söyledi. Almanya'da yaklaşık 3 milyon Türk'ün yaşadığını bunlardan 700 binine yakınının Almanya vatandaşı olduğunu belirten Gül, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerinden Türkiye-Almanya arasında önemli ayaklardan biri olduğunu ifade etti. Kriz döneminde Almanya ile 24 milyar doları aşan ticaret hacmini gerçekleştiğini belirten Gül, her yıl Türkiye'ye 4.5 milyon Alman turist geldiğine dikkati çekti.

Konuk Cumhurbaşkanı Wullf ise Türkiye'nin ekonomik alanda ve Avrupa Birliği alanında yaptığı çalışmaları takdir ettiklerini söyledi. Türkiye'nin dünyadaki barışta önemli rol oynayacağına inandığını kaydeden Wullf, Türkiye'nin bu konuda yaptığı arabuluculuk çalışmalarına dikkati çekti. Kabinesinde Türk asıllı kadın bakan Aygül Özkan'ın yer aldığını anımsatan Almanya Cumhurbaşkanı bunun Almanya'da yaşayan pekçok Türk'ü cesaretlendirdiğini söyledi. Wulff, "Ben onların da Cumhurbaşkanıyım" dedi.

Etiketler :