Gül'den 'imtiyazlı ortaklık' tepkisi

Gül'den 'imtiyazlı ortaklık' tepkisi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB'nin Türkiye'ye 'imtiyazlı ortaklık' vermesini isteyen bazı Avrupalı liderlere tepki gösterdi.

AB liderlerinin tam üyelik müzakerelerinin başlamasına oybirliğiyle karar verdiğini hatırlatan Gül, 'ahde vefa' prensibini hatırlattı. Sürecin sonunda her üye ülkenin Türkiye konusunda referanduma gitme hakkı olduğunu hatırlatan Gül, müzakerelere tamamlanmada "Türkiye tam üye olsun mu olmasın mı?" tartışmalarının yersiz olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Alman mevkidaşı Christian Wulff'le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları cevapladı. İmtiyazlı ortaklık tekliflerinin sorulması üzerine Gül, Türkiye'nin AB'ye üyelik için belli kriterleri yerine getirmek zorunda olduğunu hatırlattı ve kendilerinin de bu sürece odaklandığını vurguladı. "Türkiye'nin müzakereleri başarıyla bitirmesine fırsat verilmeli." diyen Gül, Türkiye'nin üyeliğe hazır olduğuna karar verilmesinin ardından üye ülkelerde referanduma gidileceğini belirtti ve "Eğer üye ülkelerden birinin halkı 'Türkiye bize yük olacak' derse biz de saygıyla karşılayacağız. İstenmiyorsa, üye olmamayı memnuniyetle karşılarız. Belki o gün geldiğinde Türk halkı da 'Üye olmak istemiyorum' diyebilir." şeklinde konuştu.

Türkiye'ye AB ile özel nitelikte bir ilişki kurmasının teklif edilmesini anlamakta güçlük çektiklerini dile getiren Gül, bugün Gümrük Birliği anlaşması sebebiyle özel bir ilişkinin zaten yürürlükte olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bugün AB üyeliğine dair stratejik yöneliminden vazgeçmek niyetinde olmadığını vurguladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.