Gültan Kışanak: Öcalan özgür olacak...

Gültan Kışanak: Öcalan özgür olacak...

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, çözüm sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulunurken "Öcalan özgür kalacak halkıyla buluşacak" dedi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, ''Yeni bir sürece başlıyoruz. Bunu doğru temelde yürütürsek hep beraber kazanırız. Çarpıtmak isteyen, başka yollara saptırmak isteyenler her zaman olacaktır. Bu konuda hepimizin uyanık, bilinçli, kararlı ve iradeli olması lazım'' dedi.

Diyarbakır'da 8 Mart Kadın Platformu Tertip Komitesi'nce düzenlenen etkinlik kapsamında Urfakapı'da toplanan kadınlar, İstasyon Meydanı'na kadar yürüdü.

Kışanak, burada yapılan mitingde, kadınların yaşamın kendisi, yaşama yön ve biçim veren en önemli, en yüce değerler olduğunu söyledi.

Kadının baskı altında tutulduğu, şiddete uğradığı, ikinci sınıf olduğu bir toplumun özgürlükten söz edemeyeceğini belirten Kışanak, ''Kadınlarla örgütlü mücadelemizi büyüteceğiz. Biz özgürleştikçe halkımız da toplum da ülke de özgürleşecek. Erkekleri de bu anlayışı doğru kavramaya davet ediyoruz. Kadını kabul etmeyen, iradesine saygı göstermeyen, kadınla birlikte mücadele etmeyi bir onur olarak kabul etmeyenler özgürlüğü anlamamış demektir'' diye konuştu.

"ÖCALAN ÖZGÜR OLACAK, HALKIYLA BULUŞACAK"

"Bugün barışa doğru bir adım atılacaksa, cezaevlerinin de kapısı açılmalıdır" diyen Gültan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kürdistan'da özgür ve eşit olmak istiyoruz. Özerk bir yönetim istiyoruz. Bunlar Türkiye'yi barışa götürecek taleplerdir. Bu süreci adım adım yürütürken, özgürlükler büyüyecek ve özgür bir ülkede yaşayacağız. Biz yaparsak doğru yaparız. Biz kazanırsak büyük kazanırız. Kürt halk önderi bu meydanda sizlerle halkımızla buluşacak bir gün. Sayın Öcalan özgür olacak. Sayın Öcalan halkıyla buluşacak. Hep beraber kazanıp özgürleşeceğiz."

-Çözüm süreci-

Kadınlara, ''Sizler aynı zamanda başlayan İmralı sürecini merak ediyorsunuz, ne oluyor, acaba nereye gider? İmralı sürecinden bir özgürlük çıkar mı demokratik bir yaşam çıkar mı? bunu merak ediyorsunuz'' diyen Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Öncelikle milletvekili arkadaşlarımızın İmralı'da Öcalan'la yaptıkları bu görüşmeye dair çok şey konuşuldu, yazıldı, çok fazla spekülasyon üretildi. Ama bütün bu 3,5 saatlik görüşmenin özeti var; Öcalan, 'Ben herkesin kazanacağı bir strateji ile hareket ediyorum. Herkesin kazanacağı bir yol, bir kapı aralamak istiyorum. Bunun yol haritasını çizmek istiyorum. Benim burada yürüttüğüm görüşmelerin, diyaloğun ana temeli budur. Herkesin kazanacağı, herkesin hassasiyetinin dikkate alındığı, özgür olabileceği bir gelecek arzuluyorum. Bunun için demokratik bir cumhuriyet inşa etmek, bu görüşmelerin temelinde yatıyor' diyor. Sevgili kadınlar, 'Eğer bu süreç başarıya ulaşırsa demokratik bir cumhuriyet kurulacak ve bu demokratik cumhuriyet kadınların, emekçilerin ve çevrecilerin cumhuriyeti olacak' diyor. Bu cümlede üç temel özne var. Kadınlar, emekçiler ve doğal çevreyi koruyan, ekolojik yaklaşım içerisinde olanlardır. Bu nedenle biz kadınlar bu sürecin ilerlemesi için, bu süreçten herkesin, halkımızın, kadınların, özgür bir yaşama kavuşması için üzerimize düşen görevi layıkıyla yapmalıyız.''

-''Yeni bir sürece, yeni bir yola adım atmaya çalışıyoruz''-

Barışın, canından çok sevdikleri yakınlarını yitirenlerin talebi olduğunu ve sürece sahip çıkmak gerektiğini vurgulayan Kışanak, şöyle konuştu:

''Görüşmeler ve diyalog başlamıştır. Barışı, çözümü herkesten çok biz arzu ediyoruz. Bizim bire bir belki de şu anda meydanda bulunan kadınların, insanların her birinin canından çok sevdiği yakınlarını yitirenlerin talebidir barış. Barış anneleri, evladını yitiren annelerimiz, yüreklerindeki acıya, yangına rağmen beyaz tülbentleriyle direnişin en önünde yer aldılar. 'Biz barış istiyoruz, özgürlük istiyoruz, Kürt sorununun diyalogla çözülmesini istiyoruz' dediler. Şunu çok iyi biliyoruz, dünyadaki bütün barış süreçlerinde de böyle olmuştur. Bir yola çıkıyoruz, yeni bir sürece başlıyoruz. Bunu doğru temelde yürütürsek hep beraber kazanırız. Doğru temelde yürütmek istemeyen, çarpıtmak isteyen, başka yollara saptırmak isteyenler her zaman olacaktır. Bu konuda hepimizin uyanık, bilinçli, kararlı ve iradeli olması lazım. Sürece yön verecek, gelişmeleri ilerletecek olan, sizlerin, bizlerin, halkımızın tutumu olacaktır. Bizler yeni bir sürece, yeni bir yola adım atmaya çalışıyoruz. Ancak her şey bitmiş değildir.''

İmralı'dan gönderilen mektuplara ilişkin, ''Doğru adreslerine ulaştırdık. Kandil'de, Murat Karayılan'ın başkanlığındaki bir heyetle görüşme yaptık, Öcalan'ın mektuplarını kendilerine ilettik ve bu konuda görüşlerini, önerilerini hazırlayarak süreci ilerletme temelinde kendilerinin de katkılarını beklediğimizi ilettik'' ifadesini kullanan Kışanak, bu görüşmenin diyalog sürecinin bir parçası olduğunu iddia etti.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, şunları kaydetti:

''Bu mücadeleyi güçlü, doğru yürütmek için herkes katkısını yapmaya hazırdır. Bizler BDP olarak sizden aldığımız yetkiyle müzakere sürecinin ilerletilmesi için, adımların doğru atılması için, doğru sonuçlar alınması için en güçlü katkıyı bugüne kadar verdik, bundan sonra da sürece katılacağız.

Şunu açıkça ifade etmek istiyoruz ki, önümüzdeki günlerde KCK, resmi olarak kendi görüşünü iletecektir. Orada edindiğimiz izlenim ve yaklaşım açıkça şudur; kimse yanlış hesap yapmasın. Kimse Kürt hareketinin parçalı, bölünük yaklaşacağını zannetmesin. Kürt hareketi tarihinde hiç olmadığı kadar birlik ve beraberlik içerisindedir. İkincisi de şudur; biz açıkça şunu orada yaşadık ve gördük ki Öcalan; tartışmasız, amasız, fakatsız bu sürece yön verebilecek en temel aktördür. Başka hiçbir tartışma yoktur, tüm halkımız, Türkiye kamuoyu bunu açıkça bilmelidir. Demokratik siyaseti büyüteceğiz. Spekülasyonlara, ortalığı karıştırmak isteyen sözlere, laflara, haberlere kulaklarımızı kapatacağız. Hep beraber halkımızın ve halklarımızın birlikte, yan yana, eşitlik hukuku içerisinde olacak demokratik bir cumhuriyeti inşa etmek için mücadele edeceğiz.''

Kaynak: AA



 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.