Gül'ün görev süresi ile ilgili açıklama

Gül'ün görev süresi ile ilgili açıklama

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli Cumhurbaşkanı'nın görev süresine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu...

Cumhurbaşkanı'nın görev süre ile ilgili Ak Partili Nurettin Canikli "Son kararı Meclis başkanı verecek" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin düzenleme, önümüzdeki haftalarda TBMM'ye getirilecek'' dedi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin ''Cumhurbaşkanın görev süresi'' ile ilgili sorulara yanıt veren Canikli, şöyle konuştu:

''Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin yasa, önümüzdeki haftalarda TBMM'ye getirilecek. Anayasamıza bir geçiş hükmü konulmasına ilişkin herhangi bir çalışmamız, şu an itibariyle yok. Böyle bir çalışmada ancak diğer siyasi partilerle görüşüldükten ve mutabakat sağlandıktan sonra yapılabilir. Tabii aslında bütün tartışmalar böyle bir geçiş hükmün konulmamasından kaynaklanıyor.''

''Müracaatlarla ilgili süreci başlatacak olan TBMM Başkanlığı'dır''

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci konusunda, ''Müracaatlarla ilgili seçim sürecini başlatacak olan TBMM Başkanlığıdır'' dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Canikli, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin soruları yanıtladı. Bir gazetecinin ''Cumhurbaşkanı'nın süresine ilişkin yasal bir adım atacak mısınız?'' sorusuna karşılık Canikli, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin yasa tasarısını, önümüzdeki haftalarda TBMM'ye getireceklerini bildirdi.

''Anayasamıza bir geçiş hükmü konulmasına ilişkin herhangi bir çalışmamız şu an itibariyle yok'' diyen Canikli, böyle bir çalışmanın ancak diğer siyasi partilerle görüşüldükten ve mutabakat sağlandıktan sonra yapılabileceğini vurguladı.

Tartışmaların böyle bir geçiş hükmün konulmamasından kaynaklandığını belirten Canikli, şöyle konuştu:

''Bununla ilgili anayasa değişikliği yapılırken, böyle bir intikal hükmü konulmuş olsaydı, yani 5 yıl mı, 7 yıl mı, sadece bugünkü Cumhurbaşkanı'nın süresi ile ilgili bir intikal hükmü konulsaydı, bugünkü durum yaşanmazdı. İki farklı görüş var. Halen bu tartışmalar devam ediyor. Her iki tarafın da taraftarları var. Süreci başlatacak olan TBMM Başkanlığı'dır. Dolayısıyla bizim yada herhangi bir siyasi partinin adımı ya da kararıyla, bir talebiyle böyle bir sürecin başlatılması gözükmüyor.''

Canikli, bir soru üzerine, ''Benim şahsi görüşüm, Sayın Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 7 yıl olduğu. Aksi mümkün olmadığı sürece lehe yorumlanması uygulanması gerektiğini inanıyorum'' dedi.

Bir gazetecinin ''Milletvekilliğinde neden 4 yıl oldu?'' sorusuna ise Canikli şunları kaydetti: ''Orada o tartışmalar devam ederken, teknik olarak bir erken seçim kararı alındı. Dolayısıyla fiilen bizim sonucu tam olarak görme imkanımız olmadı. Erken seçim kararı olmadan, bir müdahale etmeden erken seçim kararı almadan süre dolmuş olsaydı, ne olacaktı? 5 yıl mı olacaktı, 4 yıl mı olacaktıyı göremeden erken seçim kararı alındı. Süre gelmeden tartışmalar bitti.''

''Yasaya koyamayız''

Bir başka soru üzerine, sürenin belirlenmesine ilişkin YSK'nın sürecin içerisinde olduğunu zannetmediğini ifade eden Canikli, ''Müracaatlarla ilgili süreci başlatacak olan TBMM Başkanlığıdır. Bu benim kanaatim...'' dedi.

''Mevcut Cumhurbaşkanı'nın durumu ne olacak? Yasaya 7 yıl diye konulacak mı?'' sorusuna Canikli, ''Bunu yasaya koyamayız. Bu Anayasanın konusu. Bu ancak Anayasaya geçici bir madde konulması veya eklenmesiyle olur. Onu da bizim tek başımıza yapma imkanımız yok. Ancak diğer siyasi partilerle birlikte yapılabilir. Bana göre, yasada yapılacak değişiklikle olmaz, Anayasal bir konu, ancak Anayasada olabilir'' diye konuştu.

Canikli, ''Konuyla ilgili belirsizliği ortadan kaldırmak amacıyla diğer siyasi partilerle bir girişiminiz olacak mı?'' sorusuna, bu konuda bir çalışmaları ya da talepleri olmadığını ifade etti. (AA)
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.