Tahtakale Camisi 51 yıl sonra yeniden ibadete açıldı

Tahtakale Camisi 51 yıl sonra yeniden ibadete açıldı

Güney Kıbrıs'ta 1963 yılında ibadete kapatılan Tahtakale Camisi törenle ibadete açıldı.

Kıbrıs Rum kesiminde Güney Lefkoşa'da bulunan ve 21 Aralık 1963'te çıkan olaylardan dolayı ibadete kapatılan Tahtakale Camisi'nin yeniden ibade açılması törenine, Talip Atalay'ın yanı sıra Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos'un yardımcısı Peder Savvas, İsveç'in Lefkoşa Büyükelçiliği Klas Giearow ve davetliler katıldı.

 

TAHTAKALE'DE 51 YIL SONRA İLK NAMAZ

Açılışın ardından Din İşleri Başkanı Atalay, 51 yıldır ibadet edilemeyen Tahtakale Camisi'nde ilk namazı kıldırdı.

Atalay, açılış sonrası yaptığı açıklamada, Tahtakale bölgesinin, toplumlararası çatışmaların başladığı Aralık 1963'te Kıbrıslı Türklerin ilk ayrılmak zorunda kaldığı bölgelerden biri olduğunu kaydetti.

"Burada olmak çok güzel çünkü acıların bir gün iyileşip yeniden normale dönme konusunda umudun varlığını gösteriyor" diyen Atalay, camide bazı eksikliklerin bulunduğunu, bunlardan birisinin de abdesthane olduğunu söyledi.

Adada varılacak kalıcı bir antlaşmanın bölge ülkeleri için de güzel bir model olacağını, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların yüz yıllar boyunca birlikte yaşadığına işaret eden Atalay, iki halkın gelecekte de birlikte yaşamanın yollarını bulması gerektiğini belirtti.

Ortodoks Kilisesi'nden Papaz Savvas Hacıyonas da kurulan ilişkiler sayesinde dini mekanlara serbestçe kullanılmaya başlandığını belirterek, "Diyaloğun kurulmasında hedef inanç özgürlüğüdür. Bu diyalog sayesinde dini eser ve ibadet yerlerini ziyaretin önü açıldı" diye konuştu.

Papaz Hacıyonas ayrıca diyalog sayesinde Vakıflar İdaresi ve Din İşleri Başkanlığıyla işbirliği yapma olanağı elde ettiklerini ve Vakıflar İdaresi'ne bazı Ortodoks Kiliseleri'ne yapılan tadilattan dolayı müteşekkir olduklarını kaydetti.

İsveç'in Lefkoşa Büyükelçisi Klas Giearow ise 51 yıl aradan sonra müftünün Lefkoşa'nın güneyindeki camileri gezmesi ve Tahtakale Camisi'nde namaz kılmasını "tarihi bir olay"olarak değerlendirdi.

Din İşleri Başkanı Talip Atalay, daha sonra 1964 yılından sonra ibadete kapatılan Lefkoşa'nın Güney'inde kalan diğer cami ve mescitleri ziyaret etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.