Kadın kaymakam kız öğrencilere model oldu

Kadın kaymakam kız öğrencilere model oldu

Türkiye, ilk kadın kaymakamla yaklaşık 20 yıl önce tanıştı. Anadolu'nun dört bir yanında, vatandaşın devlet anası olan kadın kaymakamlar, etkilerini his

Kilis'in Suriye sınırındaki Elbeyli ilçesinin kaymakamı Meral Uçar, onlardan biri. Mesleğine 'ilkokul hayalim' diyen bölgenin tek kadınkaymakamı Uçar, ayrıldığı ilçelerde kaymakam olmak isteyen kızları bırakmaktan mutluluk duyuyor. Uçar, "Görev yaptığım yörenin insanlarının dertlerine derman olacak adımları atabilirsem benden mutlusu olmaz. Yaptığınız bir işin geri dönüşünü vatandaşın gözündeki ışıltıdabulmak, bu kutsal mesleğin en güzel tarafı." diyor.

Meral Uçar, babasının emniyet mensubu olması sebebiyle Anadolu'yu karış karış dolaşmış. Kaymakam olmaya ise ilkokul 4'üncü sınıfta karar vermiş. Liseyi bitirdikten sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümünü kazanmış. Okulunu başarıyla tamamlayan Uçar, 2006 yılında İçişleri Bakanlığı'nın açtığı kaymakam adaylığı sınavına girmiş. Zevkli ama bir o kadar da meşakkatli yola çıkan Uçar, Afyonkarahisar kaymakam adayı olarak idareciliğe başlamış. Uçar, önce Kastamonu'nun Azdavay ilçesine, sonra Gaziantep'in Elbeyli ilçesine atanmış. Kaymakam olarak Anadolu'daki ikinci durağı Elbeyli'de sevilen Uçar'ın mutlu olduğu noktalardan biri de ilçe halkının kendisine kadın kaymakam olmanın farklılığı hissettirmesi. 'Devletin cinsiyeti olmaz.' diyen Uçar, kadın değil devlet olarak görülmesinin de işini kolaylaştırdığınıkaydediyor.

Kaymakam Uçar'ın üzerinde durduğu konuların başında eğitim geliyor. Arkasında, kaymakam olmak isteyen birçok kız öğrenci bıraktığını söyleyen Uçar, şunları anlatıyor: "Önemli ve sevindirici olan, bu durumun çocuklarda farkındalık oluşturması, farklı alanlarda da çalışan birçok kadın personel var. Bunlar küçük ilçeler için önemli modeller. Çeşitli vesilelerle çocuklara bunları anlatmaya çalışıyoruz. O yüzden eğitimin üzerinde ciddiyetle duruyoruz. SODES kapsamında da 60 öğrenciyi dershaneyle tanıştırdık." Kadınların zannedildiğinden daha girişimci olduğunu ifade eden Uçar, "Belki gün yüzüne çıkmıyor ama fırsat verildiğinde bunu avantaja çevirmeyi çok iyi biliyorlar." diyor. Elbeyli sakinleri dekadın kaymakam hakkında olumlu düşünceler taşıyor. İlk önce şaşırdıklarını fakat daha sonra alıştıklarını söyleyen ilçe sakinlerinden İbrahim Dağlı, "Fevkalade işine sadık bir kaymakam. İnşallah önümüzdeki yıllarda bize faydalı projelereimza atar." diye konuşuyor. İlçenin köy görünümünde olduğunu, bu yüzden de gelenlerin işinin zor olduğunu kaydeden Durmuş Kurt da bayan kaymakamı görüp de şaşıranlardan. Kurt, "Bölgede tek bayan kaymakama sahip olmamız bizim için bir ayrıcalık." şeklinde konuşuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.