Gürsel Tekin'den Çarpıcı Açıklamalar

Gürsel Tekin'den Çarpıcı Açıklamalar

Genel seçimler öncesi yaptığı açıklamalar ve çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çeken Gürsel Tekin iktidarı eleştiri yağmuruna tuttu

CHP'nin son dönemde öne çıkan isimleri arasında yer alan İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, yeniHarman dergisinden Başar Başaran'ın sorularını yanıtladı. Kısa bir süre önce gündeme gelen, merkezi yerlerdeki okulların satılacağı yönündeki haberlere sert tepki gösteren Tekin, CHP'nin yeni dönemde daha hareketli bir çizgi izleyeceğini açıkladı.

Tekin'in açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

'ÇILDIRIYORUM, KOYUN OLDUK'

Hem Kültür Başkenti projeleri var hem de İstanbul'un para eden tarihi okullarını satacaklar. Merkezi yerdeki camileri de satsınlar. Onlar da para ediyor. Bu kent anlayışına yakışır mı?

Siz tüm bunlara izin vermeyeceğiz diyorsunuz. Ama nasıl?

Yargıya götüreceğiz. Başka yolumuz yok. Ne yapalım değerli dostum? Toplumsal duyarlılık yok. Böyle bir şey olabilir mi? Bu okullardan mezun olan insanların, binlerce insanın, sokaklara dökülmesi gerekmez mi? Nerede bunlar yahu? Yok. Çıldırıyorum ben. İşte emekli zammına gittik otuz tane emekli geldi. Ayıp bir şey. Böyle bir toplumsal duyarsızlık olabilir mi? Koyun olduk. Korku tünellerini aşmak zorundayız. Başka çaremiz yok.

Peki iskânsız binalar için bir af önerdiniz, ortalık karıştı. Neydi burada amacınız?

Kıyameti koparan birçok yazarla konuştum. Bazıları da dostlarım. Hatta bir tanesine' Ağabey böyle bir şey yazmışsın İstanbul'un durumunu biliyor musun?' dedim. 'İskân nedir?' dedi. Niye yazıyorsun o zaman. Bakın İstanbul'da 1.600.000 tekil yapı var. Bunların %70'i sadece mühendislik hizmeti alınarak yapılmış. %30'u herkesin aklına estiği gibi yaptığı yapılar. Herkes aklını gecekondu ile bozmuş ya. Keşke bunlar gecekondu olsa..Gecekonduyu dönüştürmek en kolay iştir. Ama kentin merkezindeki gecekonduları ne yapacağız? Adam devasa AVM yapmış ne yapacağız? %70 mühendislik hizmeti almış yapıların ne yazık ki %80'i iskânsız. Bir yerde bunu durdurmak lazım. Öncelikle bir kent yasası çıkaralım. Tarihi Yarımada'ya bir bakın. Üç yüz yıllık binaların tepelerinde kaçak kat çıkılmış. Gelin onları temizleyelim. Pırıl pırıl bir eski İstanbul çıkaralım ortaya. Oradaki yeni yapıları kaldıralım oradan, başka yerlerde yer verelim. Güzel bir İstanbul çıksın. İskân olmayışı her yerde sorun. İskânsız yerlerde işletmeciler ruhsat da alamıyor.

Ruhsat alabiliyor ama tapusunda arsa görünüyor.

Bina görünüyor arsa ya da tapusu bile yok. Vay gecekondu diyorlar. Bırakın gecekonduyu. Bir şehir düşünün envanter yok elinizde. Ne kadar yapı var, ne kadarı depreme dayanıklı ne kadarı değil, ne kadarı ruhsatlı ne kadarı değil bilmiyoruz. Böyle bir şehir olabilir mi? Bu tartışılsın istedik, bilen bilmeyen yazdı. Örneğin Hıncal Uluç yazdı. Kendisini aradım. Yazıyorsun da niye yazıyorsun? Bilerek mi yazıyorsun? Yazı yazdığın gazetenin iskânı var mı? Ayıp yahu. Yazı yazanların bir çoğunun evlerinin iskanı olmadığını biliyorum. Bilmiyorsanız yazmayın. Teknik bir insan değilsiniz, bilemeyebilirsiniz o zaman sorun. Tapusuz binalar değil şehirler var.

'KEŞKE AKP'NİN ŞERİAT ÖZLEMİ OLSAYDI'

Tabanla aranız çok iyi. Herkes size umutla bakıyor. AKP'liler bile sizi övüyorlar. Beş yıl içinde nerede görüyorsunuz kendinizi?

Hiçbir yerde görmüyorum. Benim siyasette hedef olmaz. Ben bulunduğum yerde en iyi hizmeti yapmaya çalıyorum. İki tip siyasetçi vardır. Ben ne olacağım diyen siyasetçiler var, ülkem ne olur diyen siyasetçiler var. Ben ülkem ne olur diyen siyasetçilerdenim. O yüzden, hiçbir kariyer hesabım yok. Hiç umurumda değil. Dün de böyle idim. Yarın da böyle olacağım. Ama böyle ceberut bir iktidarın karşısında ciddi bir duruş sergilemek gerekir. Mevcut iktidarın hesapları çok ürkütücü. O açıdan zaman zaman düşünüyorum, keşke bu iktidarın şeriat özlemi olsaydı diye. Şeriat özlemi olan bir iktidarda en azından haram ve talan olmazdı. Bizi, çok korktuğumuz şeriatı özleyecek hale getirdiler.

Sizce, Türkiye'de bir muhalefet sorunu var mı? CHP'den memnun musunuz?

Hayır yok. Elbette CHP'den memnunum. İstanbul'da halkımızla buluşuyoruz. Yoksul mahallerde projelerimiz yürüyor. Eylül ayından sonra çok daha hareketli bir CHP göreceksiniz.

EkşiSözlük'te bir yazar, sizin Erenköy'de yakınlarınıza ait olan, bir bina inşaatındaki pervasız uygulamalardan bahsetmiş. Doğru mu bu?

Kesinlikle yok. Bu iskân affı meselesini söylerken bir bakıp araştırdım. Benim yok. Ağabeylerimin, kardeşlerimin de yok. Yedi sülaleme kadar indim baktım yok. Ben o yazıyı yazan arkadaşa eğer bana gösterebilirse o binayı bağışlamak istiyorum. Şerefimle yemin ederim, o binayı bulurlarsa o yazıyı yazanlara bağışlayacağım.

Etiketler :