İşte son seçim anketi

İşte son seçim anketi

Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün (SDE) anketi, halkın Suriye politikasından Kürt sorununa, terörle mücadeleden Ergenekon ve Balyoz gibi davalara kadar değişik alanlardaki düşünceleriyle ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Raporun sonuçlarına göre Türkiye

Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 14 ilde 58 ilçe ve şehir merkezinde 2 bin 155 seçmen vasfına sahip denekle gerçekleştirdiği anketin sonuçlarına dayanarak hazırladığı “Siyasi Durum Araştırması Raporu” yayınlandı. Araştırmanın sonuçlarına göre 12 Haziran 2011 seçimlerinden bu yana partilerin oy oranlarında dikkat çeken bir değişiklik yaşanmadı. AKP yüzde 49’la birinci, CHP yüzde 25,9’la ikinci, MHP yüzde 14,1’le üçüncü, BDPise yüzde 6,3’le dördüncü sırada görünüyor. 12 Haziran seçimlerinde AKP’ye oy veren seçmenlerin yüzde 86’sı seçim yapılması durumunda yine AKP’ye oy vereceğini, yüzde 1’i CHP’yi, yüzde 1.5’i ise MHP’yi tercih edeceğini belirtiyor. Son seçimlerde AKP’ye oy veren seçmenlerin yüzde 10’u bir dahaki seçimde hangi partiye oy vereceğine yönelik soruya “Kararsızım” şeklinde yanıt verd

“HÜKÜMET TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARISIZ”-

Araştırmaya katılan deneklerin yüzde 44,9’u hükümeti genel olarak başarılı bulurken hükümetin başarısız bulanların oranı ise yüzde 47,7 oldu. Hükümetin, en başarılı görüldüğü alan yüzde 64,4 ile sağlık. Buna karşın terörle mücadele performansında çarpıcı bir “başarısızlık” algısı gözleniyor. AKP hükümetinin terörle mücadele performansını “başarılı” bulanların oranı yüzde 22,6’da kalıyor. AKP’nin terörle mücadelede başarısız olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 73,3.

 -LİDERLERİN KARNESİ-

Ankette yer alan “Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili nasıl bir kanaate sahipsiniz?” sorusuna, deneklerin yüzde 52,5’i “olumlu” cevabını verirken, deneklerin yüzde 43,1’i de bu soruyu “olumsuz” şeklinde cevapladı. Bununla birlikte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili kanaatleri sorulan seçmenlerin yüzde 29,5’i bu soruya “olumlu” yanıtını verirken yüzde 63’ü de “olumsuz” seçeneğini işaretledi.

Deneklerin oy verdikleri partiler dikkate alındığında ise farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Buna göre CHP seçmeni olan deneklerin yüzde 80’i Kılıçdaroğlu’na destek veriyor. CHP Genel Başkanının değişmesi durumunda yerine kimin gelmesini istediklerine dair açık uçlu soruya deneklerin yüzde 40.3’ü Mustafa Sarıgül cevabını veriyor. BDP’li Selahattin Demirtaş ile ilgili kanaatler ise yüzde 79,7 gibi ezici bir çoğunlukla olumsuz görünüyor. Anadili Kürtçe veya Zazaca olanların içerisinde Demitaş hakkında düşünceleri olumlu olanlar ise yüzde 46’da kalıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili kanaatler ise yüzde 62.5 gibi bir oranla olumlu.

-AKP’YE DESTEK, POLİTİKALARINA TEREDDÜT-

AKP ve Erdoğan hakkındaki yaklaşık yüzde 50 düzeyindeki destek ve olumlu kanaat oylarına karşın hükümetin kritik konulardaki politikaları seçmenler tarafından desteklenmiyor. Halkta “Demokratik açılım” konusunda ciddi bir tereddüt olduğu ve çözüm için bu yöntemin tercih edilmesine yönelik desteğin yüzde 24,5’te kaldığı görülüyor. Açılım politikası AKP’li seçmen içinde yüzde 27,1, CHP’li seçmen içinde yüzde 18,7, MHP’li seçmen içinde ise 8,9 destek görüyor. Araştırma, aynı şekilde Suriye politikasında da halkın ciddi şüpheleri olduğunu ortaya çıkarıyor. Buna göre Türkiye’nin son dönemdeki en önemli dış politika konularından birisi olan “Suriye politikası” konusunda hükümetin tavrını doğru bulanların oranı yüzde 33,1’de kalıyor. Bu politikayı “yanlış” bulanların oranı ise yüzde 48,8. Benzer şekilde ankete katılanların yüzde 36,4’lük bir bölümü Ergenekon ve Balyoz konusunda hukuki bir sürecin işlediğini ve davalarda sonuna kadar gidilmesi gerektiğini savunuyor. Buna karşın yüzde 35,8’lik bir kesim bu davaların “siyasi bir süreç olduğu” görüşünde. Dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise bu konuda fikir belirtmeyenlerin oranının yüzde 27,8 olması. Hükümetin demokratik açılım ve terör dışında en “başarısız” bulunduğu diğer alanları ise “istihdam politikaları” ve “yolsuzlukla mücadele” oluşturuyor. AKP’yi istihdam politikaları alanında başarılı bulanların oranı yüzde 29’da, yolsuzlukla mücadele alanında başarılı bulanların oranı yüzde 35’te kalıyor.

-AKP’Lİ SOSYALİSTLER-

Araştırmada bir başka dikkat çekici bulgu ise AKP içinde kendini sosyal demokrat ve sosyalist olarak tanımlayanların oranı oldu. Araştırmaya katılan AKP’li deneklerin yüzde 27.1’i kendini “sosyal demokrat” olarak tanımladı. AKP’li deneklerden yüzde 14.9’u da “Sosyalist misiniz?” sorusunu “Evet” diye yanıtladı.

-KADINLAR VE EĞİTİMLİLER DAHA MUHALİF-

Halkın gözünde hükümetin eğitim, dış politika gibi alanlardaki başarısı ise yüzde 50 civarında. Hükümetin neredeyse tüm politikalarıyla ilgili olarak kadınların daha yüksek oranlarda olumsuz oy kullanması ve eğitim düzeyi arttıkça hükümet politikalarını destekleme oranının düşmesi ise dikkat çeken diğer unsurlar.

-“PKK İLE MÜCADELEDE ASKERİ TEDBİR TERCİHİ”-

Raporda PKK sorunun çözümüyle ilgili olarak da şu tespitte bulunuluyor: “Ankete katılanlara terör ve PKK sorununun çözüm yöntemi sorulduğunda sert ve doğrudan askeri tedbirlere öncelik verilmesi gerektiğini söyleyenlerin öne çıktığı görülmektedir. İlginç olan bir diğer nokta kadınların erkeklere göre bu konuda daha sert bir tavır sergilemesidir. Başka bir diğer ilginç nokta eğitim seviyesi yükseldikçe PKK’ya karşı önlemlerin sertleştirilmesi gerektiğini söyleyenlerin oranlarının yükselmesidir.”

Raporda, AKP hükümetinin Uludere olayı konusundaki genel tavrına eleştirel yaklaşan ciddi bir kitlenin bulunduğuna da dikkat çekilerek, “Buna göre yalnızca yüzde 27,1 oranındaki denek hükümetin Uludere politikasını olumlu nitelemiştir. Dikkat çekici bir biçimde AK Partililer içinde bile söz konusu tavrı ve politikaları olumsuz bulanların oranları yüzde 30.2 olarak ortaya çıkmıştır” ifadelerine yer verildi.

-KESİNTİLİ EĞİTİME, KURAN VE SİYER DERSLERİNE “EVET”-

Diğer taraftan deneklerin yüzde 40’ı, “4+4+4” olarak bilinen ve kesintili eğitime geri dönüş yolu açan eğitim reformu ile ilgili olumlu kanaat bildirdi. Okullarda Kur’an-ı Kerim ve Peygamberin hayatı derslerinin , seçmeli ders olarak okutulmasını destekleyenlerin oranı yüzde 74,5, Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okutulmasın destekleyenlerin oranı yüzde 36,5 oldu. Başbakanınkürtaj ve sezaryen ile ilgili ifadelerini olumlu bulanların oranı yüzde 37’de kalırken yüzde 52,5’lik bir kitle başbakanın ifadelerine katılmadıklarını ifade etti. Kamuoyunun üçte biri yeni anayasasürecinde de geniş şekilde tartışılan başkanlık sistemine destek verirken, bu sistemin karşısında olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 54’e yakın çıktı.

-ATATÜRKÇÜLÜK, LAİKLİK VE MİLLİYETÇİLİK-

 Türkçe Olimpiyatları yüzde 73’e varan oranda olumlu bulunurken, Fethullah Gülen ile ilgili olumlu kanaat de yüzde 35,9 olarak belirlendi. Ayrıca, seçmenlerin yüzde 81,1’i anadilini Türkçe olarak, yüzde 15,8’i ise Kürtçe-Zazaca olarak belirtti. Milliyetçilik, Atatürkçülük gibi kavramlar hakkında görüşler de şu şekilde oluştu: “Milliyetçi misiniz?” sorusuna, seçmenlerin yüzde 61.9’u “evet”, yüzde 33,2’si “hayır” dedi. Denekler, “Kemalist misiniz?” şeklindeki soruyu ise yüzde 48,4 oranında “evet”, yüzde 44,1 oranında “hayır” şeklinde yanıtladı. “Laik misiniz?” sorusuna verilen yanıtların yüzde 63,1’i “evet”, yüzde 28,7’si “hayır” çıktı.

-“DİNDAR VE MUHAFAZAKAR” TÜRKİYE-

Türk halkının dine yaklaşımında da tablo şu şekilde oluştu: “Dindar mısınız?” sorusuna seçmenlerin üçte ikisinden fazlası(yüzde 69,1) “evet”, dörtte biri ise (yüzde 24,8) “hayır” dedi. “Muhafazakâr mısınız?” sorusuna “evet” yanıtı veren seçmenlerin oranı yüzde 50,6, “hayır diyenlerin oranı ise yüzde 38,2. (ANKA)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.