Haberal yemin edecek Aygün 2015'e kadar dışarıda

Haberal yemin edecek Aygün 2015'e kadar dışarıda

Ergenekon davasında tahliye edilen Haberal Meclis'te ilk oturumda yemin edecek. Sinan Aygün ise 2015'e kadar dışarıda...

Ergenekon Davası'nda tahliye edilen Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, serbest bırakıldıktan sonra 1 Ekim'de toplanacak TBMM Genel Kurulu'nda yemin ederek yasama görevine başlayabilecek. Koltuk sayısı yeterli olan CHP 110 imza toplayarak 1 Ekim’i beklemeden Meclis’e olağanüstü toplantıya çağırabilecek ancak bu durumda toplantının açılabilmesi için 184 olan toplantı yeter sayısının sağlanması gerekiyor. CHP, MHP’den alacağı destekle olağanüstü toplantıyı yapabilir. Hapis cezasına çarptırılan CHP Milletvekili Sinan Aygün ise karar Yargıtay'da onanarak kesinleşse bile milletvekilliği sıfatının sürmesi nedeniyle cezaevine girmeyecek. Aygün, 2015’teki seçimde tekrar aday olup milletvekili seçilebilirse bir 4 yıl daha cezaevine girmemiş olacak. 

İLK OTURUMDA YEMİN

Ergenekon davası dolayısıyla cezaevinde tutulduğu sırada, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ricasıyla CHP'den milletvekili adayı yapılan ve milletvekili seçilen Mehmet Haberal, tahliye kararıyla birlikte 2.5 yıl sonra milletvekili yemini ederek Meclis çalışmalarına katılabilecek. Meclis Başkanlık Divanı kararıyla, cezaevinde bulunan 8 milletvekiline özlük hakları ödenmesine rağmen; bu vekiller, yasama ve denetim çalışmalarına, 'yemin etmedikleri' gerekçesiyle başlayamamışlardı. Haberal, Meclis'in yapacağı ilk oturumda yemin ederek milletvekilliği görevine başlayacak. Meclis 1 Ekim'de açılacağı için Haberal bu tarihte yemin edip Meclis’teki mesaisine başlayabilir. Haberal bu zamana kadar Meclis’te oda, sekreter, telefon, danışman gibi imkanlardan yararlanabilecek; kırmızı pasaport kullanabilecek.

VEKİL OLDUĞU SÜRECE DIŞARIDA

Sinan Aygün hakkındaki hapis kararı Yargıtay tarafından onansa bile Aygün 2015’teki seçimlere kadar dışarıda kalacak. 2015 seçimlerinde de yeniden milletvekili seçilirse bu durumda cezanın uygulanması bir dönem daha ertelenmiş olacak.

 

CHP İSTERSE OLAĞANÜSTÜ TOPLANIR

Bu arada TBMM'nin olağünstü toplantıya çağrılması durumunda Mehmet Haberal, 1 Ekim'i beklemeden yemin edebilir. Anayasa'nın 93. maddesinde, “Meclis Başkanı da doğrudan doğruya veya üyelerin beşte birinin yazılı istemi üzerine, Meclisi toplantıya çağırır. Ara verme veya tatil sırasında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisinde, öncelikle bu toplantıyı gerektiren konu görüşülmeden ara verme veya tatile devam edilemez" hükmü bulunuyor. Aygün için 110 imza olağanüstü toplantıya yeterli olabilecek. 114 milletvekili bulunan CHP bu sayıya erişebiliyor. Olağanüstü oturumun açılabilmesi için 184 milletvekili yeter sayısı gerekiyor. Bu durumda CHP, MHP’den destek alacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.